Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Κραυγή αγωνίας αγροτών....

«Πλημμυρίσαμε,… σε τρεις μήνες όμως δεν θα έχουμε νερό να ποτίσουμε τα χωράφια μας», λένε οι αγρότες, που για μια ακόμη φορά είναι στο ίδιο έργο θεατές

Συνεχίστηκαν και χθες τα προβλήματα απ’ την κακοκαιρία και το νερό που ακατάπαυστα συνέχισε να πέφτει στο ήδη υπερκορεσμένο έδαφος της Αιτ/νίας, που δεν μπορεί πια να απορροφήσει ούτε μια σταγόνα. Τα φράγματα είναι στο κόκκινο, σε παρόχθιες περιοχές λιμνών και ποταμών έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα (στη Λυσιμαχεία ιδιαίτερα λόγω της μη λειτουργίας του ......
υδραυλικού συστήματος που την ενώνει με την Τριχωνίδα), χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν μετατραπεί σε βούρκο. Και παράλληλα υπάρχουν οι μικρής έκτασης καθιζήσεις, που αντιμετωπίζονται μεν απ’ την Περιφέρεια και τους Δήμους, εντείνουν όμως το συνολικότερο πρόβλημα. 

Και ενώ απ’ τις αρχές του έτους έχουμε «μουλιάσει», οι αγρότες της Αιτ/νίας ξέρουν πως, όταν σε δυο – τρεις μήνες χρειαστούν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους… δέηση θα πρέπει να κάνουν! Δυστυχώς ουδέν νεότερον υπάρχει για τον ΓΟΕΒ Αχελώου, οι δε Τοπικοί Οργανισμοί εξακολουθούν κι αυτοί να τελούν σε καθεστώς πλήρους διάλυσης ή τουλάχιστον παντελούς αδυναμίας να εγγυηθούν τη λειτουργία των αντλιοστασίων και τη δυνατότητα χρήσης του, ούτως ή άλλως, απαρχαιωμένου πια, εντελώς απαξιωμένου και διάτρητου αρδευτικού δικτύου. «Το χειμώνα πνιγόμαστε, το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε», δηλώνουν στη «Συνείδηση» αγρότες, ζητώντας απ’ τους αρμοδίους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Και είναι πράγματι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει. Η δε διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι ανύπαρκτη. Ή πιο σωστά… απαράδεκτη. Αγρότες μάλιστα επικοινώνησαν μαζί μας, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τις απαγορεύσεις λόγω της αύξησης της εισροής υδάτων τους ταμιευτήρες των φραγμάτων, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το πιθανό άνοιγμα της «κάνουλας» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες, όπως αλλεπάλληλες φορές έχει παρατηρηθεί κατά το παρελθόν. Νερό που σήμερα περισσεύει και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, νερό που την καλλιεργητική περίοδο… υπάρχει ίσως, αλλά δεν φτάνει ποτέ στα χωράφια.
Εφημερίδα «Συνείδηση»


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ