Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Το σχέδιο για νέες μειώσεις στις συντάξεις

Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος
Έρχεται νέα «σφαγή» στις συντάξεις, οι οποίες θα μειωθούν έως και 30%, και η διαδικασία ξεκίνησε χθες με την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Με μοναδικό «μαξιλάρι» τα 360 ευρώ της εγγυημένης σύνταξης από το Δημόσιο, που θα ισχύσει από 1/1/2015, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό που ξεκινούν άμεσα αναμένεται να οδηγήσουν τις συντάξεις που χορηγούν τα Ταμεία έως αυτό το κατώτατο....... όριο.
Από αυτό το ποσό και πάνω, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», η σύνταξη που θα χορηγείται θα εξαρτάται από το ύψος των εισφορών των ασφαλισμένων, κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, αλλά και από την κεφαλαιακή επάρκεια των ίδιων των Ταμείων. Δηλαδή, αν υπάρχουν χρήματα, θα δίνονται υψηλότερες συντάξεις. Διαφορετικά, για το μόνο που θα δεσμεύεται στο εξής το κράτος από 1/1/2015 και μετά είναι τα 360 ευρώ της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, επίσης δρομολογούνται νέες μειώσεις, αφού το νέο ενιαίο ταμείο (ΕΤΕΑ) δεν θα πρέπει να εμφανίζει ελλείμματα.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο, οι συντάξεις θα πρέπει να μειώνονται στο εξής μέχρι του σημείου που το Ταμείο θα παρουσιάζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η χθεσινή σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναλώθηκε στο να θέσει το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα υπάρξει η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η δημιουργία ενιαίων κανόνων τόσο για τις εισφορές όσο και για τις παροχές. Όπως δήλωσε ο υπουργός, το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων». Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η οικονομική και η λογιστική ενοποίηση των υφιστάμενων ταμείων κύριας ασφάλισης. Στόχος, από τα 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και τους 60 διαφορετικούς κλάδους ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα να δημιουργηθούν και να τεθούν σε λειτουργία από 1/1/2014 τέσσερα υπερταμεία.

Τα ταμεία αυτά θα αφορούν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έως το φθινόπωρο θα πρέπει η αρμόδια επιτροπή να έχει καταγράψει όλους τους τομείς ασφάλισης και το καθεστώς χορήγησης σύνταξης που διέπει τον καθένα από αυτούς και να έχει καταθέσει προτάσεις για την ενοποίησή τους. Στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους, έτσι ώστε η όποια εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού να ισχύσει από το 2014 και μετά.

Θεωρητική θέση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, καθώς θεωρείται ότι έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές. Όμως αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τυχόν δημιουργία ενιαίων κανόνων στα έσοδα και στις παροχές θα προκαλέσει αυτόματη περικοπή συντάξεων. Στην πρώτη γραμμή των επερχόμενων μειώσεων βρίσκονται οι συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών» Ταμείων (ΔΕΚΟ, τράπεζες), καθώς και του ΕΤΑΑ, δηλαδή των ανεξάρτητα απασχολουμένων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί).

Στην επιτροπή για το Ασφαλιστικό λαμβάνουν μέρος οι διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, οι γ.γ. των υπουργείων Εργασίας (Παναγιώτης Κοκκόρης) και Οικονομικών (Γιώργος Μέργος), διευθυντικά στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης και της εθνικής αναλογιστικής αρχής. Στόχος είναι η μείωση της εισφοροδιαφυγής για να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων. Παράλληλα, το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, θα μεταφερθεί από τα Ταμεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ