Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Στο σφυρί και η πρώτη κατοικία


Τελεσίγραφο για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, έδωσε η Τρόικα στην Κυβέρνηση.

Τα ταμεία εξακολουθούν να παραμένουν άδεια και μόνο οι φόροι δεν φτάνουν για να πετύχουμε τους στόχους.
Η μόνη λύση, είναι η… τρομοκρατία. Και όταν λέμε τρομοκρατία, εννοούμε ψυχολογική. Όσοι δεν κληθούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο κράτος θα τον πετάνε έξω από το σπίτι του. Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο της Τρόικας.
Θύματα…
για μια ακόμη φορά, η μεσαία και η χαμηλή τάξη. Σε αυτούς στοχεύει η τρόικα. Στους μη έχοντες. Οι κατέχοντες, άλλωστε παραμένουν στο απυρόβλητο. Στην Ελλάδα, η φορολογία περιορίζεται στα παιδιά και αφήνει στο περιθώριο τα σκάφη.
Να σημειωθεί εδώ ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013.
Στo μεταξύ, δεν υπήρχε ιδανικότερη στιγμή για την Τρόικα. Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει το 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων της. Η αγορά ακινήτων έχει διαλυθεί εντελώς, το 54% των ιδιοκτητών λέει ότι δε μπορεί να πληρώσει τους φόρους του 2013 ενώ πάνω από 270.000 ακίνητα βρίσκονται στα… αζήτητα. Οπότε, τώρα… γυρίζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές, στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση από την κρίση, φέρεται να έχει εγείρει εκ νέου ζήτημα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Σε επικοινωνία που είχαν οι δύο πλευρές οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στο άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, προκειμένου να «αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα βρεθούν αγοραστές και αυτές τότε θα ανέβουν ξανά», φέρονται να υποστηρίζουν οι δανειστές της χώρας μας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τους πλειστηριασμούς επικαλούμενη την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που δίνει παράταση στην απαγόρευση για φέτος. Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία κοινωνικής έκρηξης.
Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών καθιερώνοντας μία ανεξάρτητη αρχή από επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι θα έχουν ως ευθύνη τον υπολογισμό των πραγματικών αξιών των ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως στοχεύει στη σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.
Ειδικότερα μελετά «την εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξομοιωθούν κατά το δυνατόν, με τις εμπορικές αξίες».
Η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας, η οποία έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο με ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι η επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών έχει ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο αντικειμενική αξία του φτάνει τα 230.000 ευρώ (+18%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει άμεσα σειρά φόρων για τους οποίους αποτελούν προσδιοριστικό παράγοντα, μεταξύ των οποίων και τον υπό διαμόρφωση ενιαίο φόρο ακινήτων.
Οι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν 16 φόρους και τέλη, από το χαράτσι της ΔΕΗ και τα τεκμήρια διαβίωσης έως τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.
Η κυβέρνηση θέλει σε 15 μέρες να έχει τελειώσει η όλη διαδικασία με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων και να πάει τις διατάξεις για ψήφιση στη βουλή.
Ίδομεν…
spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ