Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Άνω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω ...ταξιδιών


Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ, που οδεύει εν μέσω ...διαφωνιών, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του το Σαββατοκύριακο.  
Το μήνυμα εστάλη ήδη από χθες, στην πολύωρη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του κόμματος, όπου ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε έντονη κριτική για τις συναντήσεις που είχε στα δύο τελευταία ταξίδια του σε Γερμανία και ΗΠΑ. Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την σκοπιμότητα ορισμένων εκ των συναντήσεων αυτών, επικεντρώνοντας σε πρόσωπα όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο .....
εντεταλμένος της καγκελαρίου Γιοακίμ Φούχτελ στη Γερμανία, αλλά και ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον και ο εκπρόσωπος της τρόικας Πολ Τόμσεν. Τέτοιες συναντήσεις χαρακτηρίστηκαν ως «άστοχες», ενώ παράπονα υπήρξαν και για τον σχεδιασμό τους εξ αρχής, χωρίς ενημέρωση και απόφαση των οργάνων, που εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσαν να τις έχουν αποτρέψει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, στελέχη του Αριστερού Ρεύματος έκαναν λόγο για συναντήσεις που «ανεξάρτητα από τις προθέσεις» του προέδρου του κόμματος, προκαλούν σύγχυση ως προς τη φυσιογνωμία, την ταυτότητα και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχοποιείται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το «μιντιακό κατεστημένο». Ζήτησαν λοιπόν, μεγαλύτερη προσοχή στις κινήσεις του κόμματος και έμφαση στο κοινωνικό πεδίο. 
Ειδικότερα, ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι η πιο δεξιά της Ευρώπης» φέρεται να είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μαζί τους σαν να μην τρέχει τίποτα». Παράλληλα, στελέχη της μειοψηφίας υποστήριξαν ότι «το ΔΝΤ μας έχει καταστρέψει», θυμίζοντας τα μέτρα που έχει επιβάλει η τρόικα στην Ελλάδα και τονίζοντας ότι «δεν μπορεί ξαφνικά να ελπίζουμε ότι θα συμμαχήσουμε μαζί του (σ.σ. με το ΔΝΤ) προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την Άνγκελα Μέρκελ». Αντιστοίχως, κριτική εκφράστηκε και για τον «θαυμασμό» του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, που στηρίζεται επίσης στην λιτότητα. 

Υπερασπιζόμενος την τακτική του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε από την πλευρά του ότι τόσο στις επαφές του με τους Γερμανούς αξιωματούχους, όσο και με τα στελέχη του ΔΝΤ δεν είπε τίποτα διαφορετικό από όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας, μιλώντας για τη δέσμευση του κόμματός του για ακύρωση του μνημονίου. Υποστήριξε δε, ότι «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει συνομιλητές διεθνώς», ούτε και να μιλά μόνο με τους «συμμάχους» του στο παγκόσμιο στερέωμα. 

Διαφωνία υπήρξε και ως προς την αντιμετώπιση της ΔΗΜΑΡ. Λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Κουμουνδούρου διεμήνυε ότι διαπιστώθηκε «δυσφορία» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κυρίως εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ για την «ακροδεξιά ρητορική» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, όμως, υποστήριζαν αντίθετα ότι η ΔΗΜΑΡ αποτελεί «άλλοθι στη δεξιά πολιτική» που ακολουθείται, τοποθετώντας την στις «μνημονιακές δυνάμεις» και χαρακτηρίζοντας «κακοπαιγμένη θεατρική παράσταση» εκ μέρους της, την απλή «διαφωνία» της με την κατεδάφιση των δικαιωμάτων που έχουν οικοδομηθεί επί δεκαετίες, την οποία στην πραγματικότητα στηρίζει με τη στάση της.

Κατά τα λοιπά, στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε ένα κείμενο εισήγησης ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, επί του οποίου αναμένονται παρατηρήσεις μέχρι σήμερα, προκειμένου είτε αυτές να ενσωματωθούν και να κατατεθεί τελικά μόνο ένα κείμενο, είτε να κατατεθούν περισσότερα στην Κεντρική Επιτροπή. Αποφασίστηκε ακόμα να συγκροτηθούν δύο επιτροπές –θέσεων και καταστατικού- για το Συνέδριο. Αυτές, θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους ως το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος. 

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα κοινωνικά μέτωπα που ανοίγουν, με την απόφαση εδώ να είναι ομόφωνη υπέρ της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των αγροτών και άλλων εργαζομένων που κινητοποιούνται κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε και η «πολιτική εξόρμηση» του κόμματος σε χώρους δουλειάς, με την παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κορυφαίων στελεχών. Το βάρος της η αξιωματική αντιπολίτευση θα ρίξει παράλληλα και σε συγκεκριμένα θέματα, όπως το φορολογικό-ζητώντας μεταξύ άλλων να μην πληρώσουν φόρους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι άνεργοι-, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τέλος, τα στελέχη της Γραμματείας έδωσαν νέο «ραντεβού» για μία συζήτηση γύρω από την ΑΟΖ και τα εθνικά θέματα, εκτιμώντας ως πιθανό το σενάριο η κυβέρνηση να επιχειρήσει να «αποδράσει» από την ατζέντα της οικονομίας, ρίχνοντας προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στο τραπέζι των συζητήσεων την ΑΟΖ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ