Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΠΔΕ: Πάνω από 173 εκατ. ευρώ σε έργα στην Αιτωλοακαρνανία

Πάνω από 173 εκατ. ευρώ σε έργα στην Αιτωλοακαρνανία –  Εγκρίθηκαν ΟΧΕ Μεσολογγίου – Αιτωλικού και νέα Κέντρα Κοινότητας - Στις προτεραιότητες Λύκειο Θέρμου, Σελίβειο Γηροκομείο, Κουβαράς – Φυτείες 
Πάνω από 173 εκατομμύρια ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που υλοποιούνται ή χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας μέσω του....
Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της ΠΔΕ.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έγινε στο διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην Ι.Π. Μεσολογγίου, σε συνέχεια των προηγούμενων που είχαν γίνει σε Ηλεία (τον Σεπτέμβριο) και στην Αχαΐα (στις αρχές Δεκεμβρίου), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για τα σημαντικότερα από αυτά τα έργα, με ιδιαίτερη αναφορά στις στρατηγικές των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ.
«Πολύ σημαντική ημέρα η σημερινή για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς υπεγράφη η ένταξη των στρατηγικών Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στους δύο άξονες «Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» και της ευρύτερης περιοχής «Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας» στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», καθώς και η ένταξη στο Πρόγραμμα, τεσσάρων (4) νέων Κέντρων Κοινότητας (Αμφιλοχίας, Θέρμου, Ξηρομέρου και Ζαχάρως) που συμπληρώνουν τα υπόλοιπα 15 Κέντρα που είχαν ενταχθεί πριν λίγο καιρό» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Αναλυτικά τα σημαντικότερα έργα που αναφέρθηκαν είναι τα εξής:
1.         «Κατασκευή Λυκείου Θέρμου», προϋπολογισμού 3.450.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
2.         «Προσθήκη νέας Πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου», ύψους 760.000 ευρώ, έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Για αυτά τα δύο πρώτα προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες, με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης θα γίνει εντός του Ιανουαρίου 2017.
3.         Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στον άξονα «Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού», η οποία στρατηγική μαζί με την αντίστοιχη του άξονα Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, εντάσσονται με σημερινή απόφαση του Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
4.         Επτά (7) Κέντρα Κοινότητας θα δημιουργηθούν συνολικά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, μαζί με αυτά που εντάχθηκαν σήμερα, τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση και στη βοήθεια των συμπολιτών μας για τη διασύνδεσή τους με όλα τα κοινωνικά προγράμματα.
4.         «Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα (Α’ Φάση)», με χρηματοδότηση από το EΣΠΑ 2007-2013 και προϋπολογισμό 16.366.115,70 ευρώ.
5.         Συντηρήσεις επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, καθαρισμοί πρανών, τάφρων, ασφαλτοστρώσεις κ.α., ύψους πάνω από 16.000.000 ευρώ.
6.         Ένταξη έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές ΣΑΕΠ 801 – Προτάσεις από Δήμους σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
«Είναι έργα που γίνονται με στόχευση την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την κοινωνική ένταξη, την βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών εκπαίδευσης, της ενίσχυσης των δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, τη μείωση της φτώχειας, την καταπολέμηση της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πανέτοιμη με σχέδιο απέναντι στις αναπτυξιακές προκλήσεις. Ψηλά στις προτεραιότητές μας η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της ζωής των πολιτών, η στήριξη δράσεων υγείας. Στόχος μας να δώσουμε νέα πνοή στην Περιφέρειά μας».

«Κατασκευή Λυκείου Θέρμου»
Η κατασκευή του σχολικού κτιρίου για το Λύκειο Θέρμου, είναι προϋπολογισμού 3.450.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 21-7-2016 και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Πράξης ορίζεται Μάιος 2017 έως Ιανουάριος 2019.
Το έργο αναφέρεται στην κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση του σχολείου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμου και εμβαδού 8.124,99 τ.μ.
Αφορά κατασκευή κτιριακών υποδομών στέγασης για 120 μαθητές και περιλαμβάνει ισόγειο, α’ όροφο, στέγαστρο και υπόγειο (χώρους διοίκησης, κοινωνικούς χώρους, βοηθητικούς, χώρους άθλησης, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια), διαμόρφωση του προαύλιου χώρου με γήπεδα αθλοπαιδιών και χώρους πρασίνου.

«Προσθήκη νέας Πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου»
Το έργο αυτό είναι ύψους 760.000 ευρώ και έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Πράξης ορίζεται από 15/7/2017 έως 31/5/2020.
Αντικείμενο του έργου είναι η ανέγερση νέας πτέρυγας, με την οποία θα προστεθούν δέκα επιπλέον θάλαμοι διαμονής που θα καλύψουν τις ανάγκες 24 νέων τροφίμων του ιδρύματος.

Υπεγράφη σήμερα η ένταξη των ΟΧΕ στο ΠΕΠ 2014-2020
Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας αφορά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής χωρικής επένδυσης σε έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για τη Δυτική Ελλάδα τη «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού».
Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού επενδύσεων μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.
Όραμα της ΟΧΕ για την συγκεκριμένη περιοχή είναι: η καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με την αναγνώριση της θεμελιώδους συμβολής του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και την οικονομία της περιοχής.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του Ξενοκράτειου και τη μετατροπή του σε Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, ανάδειξη των γεφυριών στο Αιτωλικό, έργα αναβάθμισης, Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα κ.α.

«Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα (Α’ Φάση)».
Το έργο αυτό επισκέφθηκε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την πορεία του έργου αυτού.
Χρηματοδοτείται από το EΣΠΑ 2007-2013 και έχει προϋπολογισμό 16.366.115,70 ευρώ.
Αφορά σε κατασκευή δρόμου, μήκους 9,20 χλμ. που συνδέει τις παραπάνω περιοχές.
Η περαίωση εργασιών προβλέπεται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, όμως λόγω προβλημάτων καταπτώσεων των κατασκευασμένων πρανών ορυγμάτων, από βροχοπτώσεις και οι οποίες απαιτούν ειδική αντιμετώπιση, έχει υποβληθεί αίτημα παράτασης μέχρι 30 Ιουνίου 2017 και αναμένεται η σύμφωνη γνώμη.

Συντηρήσεις οδικού δικτύου
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δε σταματά να υλοποιεί έργα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των πολιτών που κινούνται στο δίκτυό της, προσπαθώντας με ελάχιστους πόρους να συντηρεί τους δρόμους, να κάνει διαγραμμίσεις, να αποκαθιστά ζημιές σε στηθαία, να καθαρίζει πρανή κ.α., ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους οδηγούς.
Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται ή έχουν ήδη παραδοθεί πάνω από 45 έργα, τα οποία αφορούν συντηρήσεις δρόμων μέσω της ΣΑΕΠ 501 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κέντρα Κοινότητας
Σήμερα εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», τρία νέα Κέντρα Κοινότητας για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Αμφιλοχία, στο Θέρμο και στο Ξηρόμερο.
Ήδη έχουν ενταχθεί πριν λίγο καιρό, τα Κέντρα Ακτίου – Βόνιτσας, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Αγρινίου, καθώς και το Κέντρο Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά Δήμου Ναυπακτίας.
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α).
Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)

Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ α΄ βαθμού και λοιποί φορείς καθ' αρμοδιότητα, φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από ΟΤΑ α' βαθμού (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις).

Έργα και προϋπολογισμοί
Τα έργα που υλοποιούνται στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας είναι έργα δομών, περιβαλλοντικά, βελτίωσης απασχολησιμότητας, πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.
Συγκεκριμένα, υλοποιούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα και το ΕΠΠΕΡΑΑ, συνολικά 43 έργα ύψους 66.046.296,11 ευρώ, καθώς και οι ΟΧΕ/ΒΑΑ ύψους πάνω από 111 εκατ. ευρώ.
Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται 15 έργα προυπολογισμού 54.510.188 ευρώ, 83 ευρώ και από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας 43 έργα μέσω των ΚΑΠ, ύψους 8.662.464,04 ευρώ και 77 έργα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 43.724.112,31 ευρώ.
«Η δουλειά μας είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας με κάθε τρόπο, ιδίως όταν μας έχουν ανάγκη, συνεργαζόμενοι με τους Δήμους και τους υπόλοιπους φορείς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ενώ μιλώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας τόνισε πως «συνεχίζουμε να διεκδικούμε διαρκώς περισσότερους πόρους για να υλοποιηθούν ακόμη περισσότερα έργα που έχει ανάγκη η κοινωνία».
Τα έργα που υλοποιούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρουσιάστηκαν από την Διευθύντρια της ΕΔΥ/ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ως μέλη:
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, καθώς και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Διονυσία Μαράτου.
Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και παρέστησαν:
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε. Αναστασία Τογιοπούλου, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Π.Δ.Ε. Άλκηστις Σταθοπούλου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Τσόγκας, Νίκος Υφαντής, Σάββας Αυγέρης, Τάκης Κοκκινοβασίλης και Έφη Καρδαρα, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος, καθώς και από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η προϊσταμένη Ειρήνη Καραθανάση, ο Νικόλαος Μασίκας του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ