Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ημερολόγιο από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» με τίτλο «Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 14η Ἀπριλίου 1944»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2017
Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 14η Ἀπριλίου 1944
Κυκλοφόρησε από το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ το «Ημερολόγιο Αγρινίου 2017» με τίτλο «Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 14η Ἀπριλίου 1944».
Το 2017 είναι η πρώτη χρονιά, που μετά από 73 χρόνια, η... Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει ημερολογιακά με την 14η Απριλίου. Για όσους γεννηθήκαμε στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή του, το γεγονός αυτό αποτελεί την «απόλυτη επέτειο» της συλλογικής ιστορικής και κοινωνικής μνήμης της θυσίας των «120» Αιτωλοακαρνάνων και Πρεβεζάνων, που εκτελέστηκαν ή απαγχονίστηκαν από τους Γερμανοτσολιάδες (Τάγμα Ασφαλείας Αγρινίου) του «Αρχιεκτελεστή του Αγρινίου» Γιώργου Τολιόπουλου, στον περίβολο της Αγίας Τριάδας και την κεντρική Πλατεία Μπέλλου (σήμερα Δημοκρατίας), ως αντίποινα του σαμποτάζ που οργάνωσε και εκτέλεσε ο ΕΛΑΣ την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 1944 στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή των «Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδας», μεταξύ των χωριών της Σταμνάς και του Αγγελοκάστρου.

Στο «Ημερολόγιο» δημοσιεύεται, για πρώτη φορά, ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων των «120», τα ονόματα των αξιωματικών του Τάγματος Ασφαλείας του Αγρινίου, καθώς και το χρονικό των σημαντικότερων γεγονότων που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν της θυσίας.

Στις σελίδες του επίσης, θα βρείτε ένα κείμενο για τις πρώτες μετακατοχικές ημέρες της αυτοδιοίκησης στην πόλη του Αγρινίου, καθώς και ολόκληρη την ιδρυτική διακήρυξη του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Τα κείμενα, η επιμέλεια, η ανθολόγηση και ο σχεδιασμός της έκδοσης είναι του Λευτέρη Τηλιγάδα και διανέμεται με ελεύθερη συνεισφορά για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Περισσότερες πληροφορίες για την απόκτησή του στα τηλέφωνα 6972 727242 (Στέλιος Μερμίγκης) και 6931 121632 (Λευτέρης Τηλιγάδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ