Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς
Την Αν. Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά
ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Κυρία Υπουργέ
Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως σε αυτή τη χώρα ουδείς πρέπει είναι υπεράνω των νόμων, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Επίσης, πως η εκτελεστική εξουσία είναι εκείνη που σε κάθε περίπτωση οφείλει να διασφαλίζει με τη στάση και τις αποφάσεις...
της το δημόσιο συμφέρον και μόνο.
Και όμως στην περίπτωση της πολύπαθης Μαρίνας Μεσολογγίου, οι ανωτέρω διαπιστώσεις δυστυχώς δεν επιβεβαιώνονται τα τελευταία χρόνια. Στις 17 Δεκεμβρίου, ήτοι σε ελάχιστες μέρες από σήμερα, ολοκληρώνεται η τριετής συμβατική προθεσμία της δεύτερης κατά σειρά σύμβασης παραχώρησης δημοσίου χώρου για την κατασκευή του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου και ενώ το όλο έργο παραμένει επί της ουσίας σταματημένο από το 2012, η εκτελεστική εξουσία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, η εκτελεστική εξουσία είναι το Υπουργείο που εσείς προΐσταστε και το οποίο αποτελεί το δεύτερο αντισυμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης παραχώρησης και κατασκευής του έργου.
Πρόσφατα, απαντώντας στη Βουλή των Ελλήνων σε επερώτηση της Βουλευτού κ. Τριανταφύλλου, αναφέρατε πως «δεν φταίει το Υπ. Τουρισμού αλλά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου για την κατάντια του έργου της Μαρίνας Μεσολογγίου». Κοινώς αποποιηθήκατε των ευθυνών σας και σιωπήσατε εκκωφαντικά, ενώ γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει στη μαρίνα Μεσολογγίου και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση.
Γνωρίζετε πως:
1.      Από την υπογραφή της νέας σύμβασης και μετά (17.12.2013), η Μαρίνα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς άδεια, δήθεν (και παρανόμως σύμφωνα με το νόμο 2160/1993 και την υπογραφείσα σύμβαση) ως «παρκινγκ σκαφών», ενώ η παρέα των διοικούντων της (Ολλανδός μέτοχος και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου), συνεχίζει να εισπράττει παράνομα άφθονο χρήμα.
2.      Έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω του 1 εκατ. € από τη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, για εικονικά τιμολόγια και όχι μόνο, προκειμένου να καλυφθεί το παράνομο χρήμα που εισπράττει η εταιρεία.
3.      Δεν κατασκεύασαν το ελάχιστο, σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στη σύμβαση που υπεγράφη, ενώ εισέπρατταν. Κρύφτηκαν επιμελώς πίσω από την προ έτους χάραξη του νέου αιγιαλού και της παραλίας, πέτυχαν να εκπνεύσει η τριετία δίχως έργο και κατέθεσαν πρόσφατα στο Υπουργείο σας, την 30 Μαρτίου 2016(!), νέα αίτηση για τροποποίηση της από το 2012 παλαιάς τροποποίησης χωροθέτησης.
4.      Όμως και σε αυτή τη νέα αίτηση για τροποποίηση της χωροθέτησης, κατέθεσαν τοπογραφικό το οποίο δεν συμφωνεί με τη νέα χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας! Το γεγονός μας γνωστοποιήθηκε μέσω εγγράφου - παρέμβασης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, η οποία απαιτεί την κατεδάφιση της περίφραξης της Μαρίνας και τη μεταφορά της στο όριο της παλαιάς παραλίας. Πρακτικά, το οικόπεδο της Μαρίνας είναι διαφορετικό απ’ αυτό που αποτυπώθηκε και κατατέθηκε στο Υπουργείο σας, προκειμένου να γίνει η τροποποίηση της χωροθέτησης. Είναι επίσης σαφής η επισήμανση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, για την προσοχή σας στο κατατεθειμένο τοπογραφικό, ενόψει της νέας τροποποίησης χωροθέτησης. Το εν λόγω έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, κοινοποιήθηκε στο Υπ. Τουρισμού εκκρεμούσης της επερώτησης της κας Τριανταφύλλου για τη Μαρίνα (το επισυνάπτω). Παρ’ όλα αυτά, απαντήσατε στη Βουλευτή ότι η τροποποίηση προχωράει και θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση, μετά του Υπουργού Περιβάλλοντος. Δηλαδή κα Υπουργέ, σε ξένο και λειψό οικόπεδο θα χωροθετηθεί η Μαρίνα; Οι υπηρεσίες σας και ειδικότερα κ. Μαρκάτου, η διευθύντρια της υπεύθυνης υπηρεσίας για τους τουριστικούς λιμένες, ήλεγξε τη χάραξη του νέου αιγιαλού και της παραλίας σε αντιπαραβολή με το οικόπεδο που συντάχθηκε και κατατέθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με αίτημα τη νέα χωροθέτηση; Πάρα ταύτα, γίνεται προώθηση της νέας τροποποίησης της χωροθέτησης. Εσείς θα βάλετε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας σε αυτή τη νέα χωροθέτηση, από την οποία είναι δεδομένο πως θα προκύψουν νέα, πιο δισεπίλυτα προβλήματα και εκ νέου καθυστερήσεις υλοποίησης του έργου; Μήπως αυτή η νέα τροποποίηση χωροθέτησης είναι προσχηματική και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την παράταση της παράνομης λειτουργίας της επιχείρησης;
5.      Αναμφίβολα το Λιμενικό Ταμείο, ο τότε Πρόεδρος του το 2013, καθώς και ο Πρόεδρος του και Πρόεδρος της Μαρίνας Μεσολογγίου Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος, έχουν ευθύνες, σαφώς διαφορετικές από τις δικές σας. Έχουν ευθύνες διότι: (α) Παραχώρησαν «εν λευκώ» από το 2013 όλες τις αρμοδιότητες στον Ολλανδό μέτοχο, καθιστώντας τον «ιδιοκτήτη» της Μαρίνας. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας ήταν τότε ο κ. Λουκόπουλος Βασίλειος. Από το 2015, Πρόεδρος της Μαρίνας κατέστη ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος και προσφάτως ο νομικός του σύμβουλος κ. Βλάχος, με μέλος του Δ.Σ. τον ίδιο (β) Ουδέποτε ασκήθηκε το χρέος του Λ.Τ. ως ελεγκτής των οικονομικών της Μαρίνας, ως όφειλε. Οι κερδοφόροι ετήσιοι ισολογισμοί της εταιρείας Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε., της τάξης των 700.000€, εγκρίνονταν χωρίς να εισπράττει ούτε 1 € το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ως μέτοχος ποσοστού 5%. Εν ολίγοις ποτέ δεν δόθηκε μέρισμα. (γ) Το 2015, ο εκπρόσωπός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος, ψήφισε τους ισολογισμούς των ετών 2011, 2012 και 2013 “με επιφύλαξη”. Δεν δίστασε κατόπιν να αλλάξει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και κατάθεσε εκ νέου και παρανόμως τροποποιημένη την απόφαση για τους ανωτέρω ισολογισμούς (σχετική αναφορά από του Δημοτικούς Συμβούλους Κατσούλη - Μουρκούση – Τέγα εκκρεμεί στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, αλλά και στην κ. Εισαγγελέα Μεσολογγίου). (δ) Δεν έλεγξε την τροποποίηση χωροθέτησης, πριν αποστείλει το τοπογραφικό του οικοπέδου και τα άλλα δικαιολογητικά στο Υπ. Τουρισμού, αντιπαραβάλλοντας το με τη νέα χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. (ε) Δεν έλεγξε και δεν ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σας την απέστειλε για να την προωθήσετε και να την εγκρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος. (στ) Δεν απέστειλε, ως όφειλε, το σχετικό φάκελο της τροποποίησης χωροθέτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου για να εκφράσει αυτό την γνώμη του, σύμφωνα με το νόμο 2160/1993. Ούτε καν απάντησε σε αίτηση μου, όπως μου γνωστοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα της νέας τροποποίησης χωροθέτησης, παρ’ όλο που έγγραφο του Υπουργείου σας, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Δ.Λ.Τ. το καθιστούσε υπεύθυνο για να μου παραχωρηθούν.
Τελικά,
Η Υπουργός Τουρισμού και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση της χώρας:
1.      Έχουν τη βούληση να εφαρμόσουν το νόμο 2160/1993, καθώς και τη σύμβαση παραχώρησης;
2.      Επιδιώκουν με τις αποφάσεις τους, να προστατεύσουν μια επένδυση που απαξιώνεται μέρα με τη μέρα, με ταυτόχρονη απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας;
3.      Ή θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική, βαδίζοντας στις ράγες του προκάτοχου σας στο Υπουργείο Τουρισμού και αυτή τη φορά με τη δική σας πολιτική κάλυψη θα διαιωνιστεί η παρανομία και η δυσφήμηση της χώρας μας στο εξωτερικό;
Κυρία Υπουργέ Τουρισμού
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται αλλά και να είναι τίμια. Η αποποίηση ευθυνών και η σιωπή ενίοτε συνιστά συνενοχή. Άμεσα και εν όψει της λήξης της τριετούς προθεσμίας που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την ολοκλήρωση των έργων, επιβάλλεται η λήψη μέτρων κατά της εταιρείας Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε.
Η ανεφάρμοστη από την εταιρεία σύμβαση, έπρεπε «χθες» να είχε καταγγελθεί. Το προβλέπει η ίδια η σύμβαση!
Το όλο έργο πρέπει να επαναδημοπρατηθεί (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 2012). Αποδείχτηκε για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο.
Μεσολόγγι 6/12/2016

Κατσούλης Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος
Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ