Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Μέτρα – σοκ ύψους 4,2 δισ. ευρώ, μείωση κύριων συντάξεων και αφορολόγητου απαιτούν οι δανειστές

Συμφωνία και πριν από τα Χριστούγεννα προβλέπει κυβερνητικός παράγοντας
Επισημαίνοντας ότι επ’ ουδενί πρόκειται να γίνουν δεκτά τα σκληρά μέτρα και μάλιστα εκ των προτέρων νομοθετημένα που ζητεί το ΔΝΤ, ύψους 4,2 δισ. ευρώ (σ.σ.: ουσιαστικά πρόκειται για…
4ο μνημόνιο), κυβερνητικός αξιωματούχος… διαβλέπει συμφωνία με τους θεσμούς.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019- 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα», εάν παραμείνει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε η συμβιβαστική πρόταση, τα μέτρα αυτά (που θα αφορούν σε μείωση των κύριων συντάξεων και σε δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000- 6.000 ευρώ) να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια «πολιτική συμφωνία», μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ο ίδιος αξιωματούχος προέβλεψε πάντως συμβιβασμό στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου «ή σε ένα επόμενο πριν από τα Χριστούγεννα», λόγω και των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να νομοθετήσει έως και τις αρχές Ιανουαρίου τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν. Εμφανίστηκε διατεθειμένος πάντως να εξετάσει η κυβέρνηση μια επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2019, αν και πιστεύει πως και το ΔΝΤ ακόμα θεωρεί άδικο να προβλεφθούν «οριζόντιες» περικοπές και όχι στοχευμένα μέτρα.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι ενώ «το μνημόνιο προέβλεπε για σταθερά υψηλά πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά, στο Γιούρογκρουπ το κείμενο μιλούσε για μια δεκαετία ακόμα, αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε και προτιμήσαμε τον όρο “μεσοπρόθεσμα”. Τώρα το θέμα είναι “πού θα κάτσει η μπίλια” , ανάμεσα στις προτάσεις που συζητιούνται για αρκετά χρόνια ή για “μηδέν χρόνια” που λέμε εμείς». Αναγνώρισε επίσης πως αυτή η διάρκεια διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναγκαία για να μπει το ΔΝΤ, ενώ απέκλεισε να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι νέα σκληρά μέτρα αν το Ταμείο μείνει εκτός. Ο ίδιος επέμεινε πάντως ότι έως το 2018 η διαφορά με τους θεσμούς έχει περιοριστεί στα περίπου 200 εκατ. ευρώ και εκτίμησε πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ως το 2018.

Τέλος, πυροδότησε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, όταν ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, είπε πως τις σκέψεις που κάνουν εδώ στην Ελλάδα όλοι για πρόωρες κάλπες τις ξέρουν και οι δανειστές. Επομένως και θα πρέπει να σταθμίσουν το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων και να πάψουν να πιέζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ