Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Κινηματογραφικά βραβεία AV 2016 - Αρθρογράφος Παναγιώτης Τσερόλας

Οι μεγάλες παλιές αγάπες είτε ανακυκλώνονται μετά μανίας (και βουλιμίας) είτε κυριολεκτικά εγκαταλείπουν τα εγκόσμια
Είναι η εποχή με τις λίστες, τα top-10 και τα καλύτερα/χειρότερα της χρονιάς. Μεγάλες επιτυχίες και ανεξάρτητα χαμηλόφωνα διαμαντάκια, προσωπικά γούστα... και έργα παγκόσμιας αναγνώρισης, μπλέκονται μαζί για να καταστρώσουν μικρά στιγμιότυπα που φωτογραφίζουν κάπως τις τάσεις της κινηματογραφικής παραγωγής.
Ακόμα και αν κάποιος ωστόσο φτιάξει μια πολύ όμορφη λίστα με δέκα ανεξάρτητες και πιο «ψαγμένες» επιλογές, αυτές οι τάσεις φαίνονται πρώτα και κύρια από τους βασικούς «δείκτες»: Το κινηματογραφικό 2016 λοιπόν ήταν ακόμα μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την επέλαση των υπερ-ηρωικών φιλμ – οι μισές από τις πρώτες δέκα εμπορικές ταινίες της χρονιάς άλλωστε αφορούν ήρωες και ηρωίδες με πολύχρωμα κολάν και υπερφυσικές δυνάμεις. Στην λίστα θα συναντήσουμε στην πρώτη θέση τον Εμφύλιο της Marvel (Captain America: Civil War) με >1 δις παγκόσμιες εισπράξεις (!!). Στην 6η θέση ο αντίστοιχος εμφύλιος της DC (Batman vs Superman: Dawn of Justice) ενώ στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο Deadpool, ο dr. Strange αλλά και η Suicide Squad.
Η άνθιση του animation συνεχίζεται (Finding Dory ~ 1 δις!, Zootopia, Secret Life of Pets) ενώ η τάση για sequel/prequel/spin-off συνεχίζει να κρατάει γερά, τόσο με το Fantastic Beasts and Where to Find them (πρόλογος του μικρού μάγου Χάρι) όσο και με το Rogue One (που λογικά θα σκαρφαλώσει στην δεκάδα γιατί παίζεται ακόμα).
Ανάλογες τάσεις παρατηρούνται και στις παγκόσμιες προτιμήσεις σε site όπως το imdb: Οι ταινίες κόμικ, οι ανανεώσεις παλιών μύθων (Star Wars, Star Trek, Ghostbusters) ακόμα και η πιο επίκαιρη ακόμα τάση, δηλαδή οι ταινίες που βασίζονται σε video game (Assassin’s Creed, Warcraft).
Την ίδια ώρα, η τηλεόραση ως ο νέος, οικιακός κινηματογράφος, συνεχίζει την ανοδική της πορεία: Οι κινηματογραφικής αισθητικής δημιουργίες της τηλεόρασης έχουν περιορίσει την παραγωγή του δυτικού κινηματογράφου κατά περίπου 30%. Μια μεγάλη αλλά αθόρυβη μείωση, καθώς το κενό (υπερ) καλύπτεται από σειρές όπως το Game of Thrones, το House of Cards, το Mr. Robot και πολλές ακόμα.
Με αυτά υπόψιν, ας ξεδιαλέξουμε λοιπόν μερικά ξεχωριστά (και λίγο ανορθόδοξα) βραβεία, αντί λίστας:
Βραβείο «Πως θα πάει το πράμα το 2017»
Το βραβείο μοιράζεται σε δυο σκηνές και μια τηλεοπτική σειρά. Η πρώτη σκηνή είναι η εντυπωσιακή μονομαχία στο αεροδρόμιο, στο Captain America: Civil War. Καμιά δεκαριά υπερ-ήρωες να πλακώνονται στο ξύλο, η ονείρωξη κάθε κομιξόφιλου των ‘80s και ‘90s. Οι Marvel και DC ανακοινώνουν τον προγραμματισμό τους έως το 2020 (!!) και το κοινό αδημονεί να δει περισσότερα και ακόμα πιο εντυπωσιακά πράγματα. Σίγουρα η μόδα των υπερηρώων κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, μα αυτό δεν φαίνεται ακόμα άμεσα στον ορίζονται.
Η δεύτερη σκηνή είναι στο Rogue One. Στο οποίο σημαντικό ρόλο κρατεί ο Peter Cushing. Ο οποίος βέβαια απεβίωσε το μακρινό 1994. Η ψηφιακή του ανάσταση ωστόσο (που δένει με τις άλλες στιγμές αντι-γήρανσης σε πολλές CG μεταμορφώσεις) ανοίγει μια πολύ μεγάλη κουβέντα για τον ηθοποιό στην νέα εποχή του τεχνολογικού μέσου- πριν όμως ανοίξει πιο βαθιά αυτή η συζήτηση, μάλλον ξέρουμε τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον. Που μεταξύ άλλων, έρχεται το νέο Star Wars, με ημερομηνία εξόδου ένα ακριβώς χρόνο μετά τον θάνατο της Princess Leia, Carrie Fisher…
Οι σκηνές αυτές μοιράζονται το βραβείο με μια τηλεοπτική σειρά. Για την ακρίβεια, μια νοσταλγική ταινία 10 επεισοδίων, το Stranger Things. Ή, για μεγαλύτερη ακόμα ακρίβεια, ένα εκτεταμένο δάνειο/φόρο τιμής στην παραμυθία των παραμυθιών των ‘80s, μια δεκαετία που γέννησε πολλές μυθολογίες που σήμερα επανέρχονται με μεγάλους ρυθμούς. Πολλοί άνθρωποι του σινεμά ήδη δηλώνουν πως τα επόμενα χρόνια θα σηματοδοτήσουν την «επιστροφή» σε αυτήν την κινηματογραφική εποχή (με όσα καλά και κακά συνεπάγεται αυτό). Θα είναι όμως στο μοτίβο του φόρου τιμής ή θα είναι στην καρδιά της εποχής, που δεν ήταν άλλη από την ανάγκη δημιουργίας νέων μυθολογιών και καινοτόμας αισθητικής;
Βραβείο «Σουπερήρωες»
Δεν θα μπορούσε να λείπει, και ας έχουμε ήδη γκώσει από αυτές τις ταινίες. Στο Deadpool ωστόσο, τον δικαιωματικό κάτοχο του βραβείου, το θέμα είναι πως να κρατάς την ανάλαφρη κομικ αισθητική και να φτιάχνεις κάτι πραγματικά διασκεδαστικό, με λιγότερα μέσα από αυτά των μεγάλων ονομάτων. Κυρίως, να μην παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ