Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

To Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει εκδήλωση του ΟΑΕΔ

Τo Εργατικό Κέντρο Αγρινίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ με θέμα « ΜΑΘΗΤΕΙΑ και Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ο.Α.Ε.Δ.. με την αγορά εργασίας: Ευκαιρίες και Οφέλη για Επιχειρήσεις και Νέους» . Την χαρακτηρίζει ως «φιέστα» και διαφήμιση «για το σύγχρονο δουλεμπόριο της μαθητείας». Η ανακοίνωση:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ
To Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει στους εργαζόμενους της περιοχής, και ιδιαίτερα στην εργαζόμενη μαθητεία, που δουλεύει μάλιστα σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας, την προκλητική εκδήλωση «φιέστα» που διοργάνωσε στο Επιμελητήριο Αιτ/νίας στις 18/5/2016 ο ΟΑΕΔ με θέμα:
« ΜΑΘΗΤΕΙΑ και Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ο.Α.Ε.Δ.. με την αγορά εργασίας: Ευκαιρίες και Οφέλη για Επιχειρήσεις και Νέους»

Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και τέτοιες εκδηλώσεις, γίνεται προσπάθεια οι ΕΠΑΣ να προσαρμοστούν ακόμα περισσότερο στις απαιτήσεις των εργοδοτών, να τους εφοδιάζουν ακόμα περισσότερο με φθηνό εργατικό δυναμικό. Ήδη οι ΕΠΑΣ αποτελούν δεξαμενή πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις μέσω των γραφείων διασύνδεσης, που εξασφαλίζουν τσάμπα εργάτες.
Κοινή αφετηρία για τους περισσότερους νέους στη μαθητεία αποτελεί η ανάγκη να βγουν από νωρίς στο μεροκάματο, να συνδυάσουν το σχολείο με τη δουλειά, ακόμα και πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, ώστε να συμβάλουν στο εισόδημα της οικογένειάς τους. Βρίσκονται αντιμέτωποι με την ταξική εκμετάλλευση, αλλά και με τον εμπαιγμό ότι η μαθητεία μπορεί να δώσει λύση στην ανεργία των νέων. Κυβέρνηση και ΕΕ αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, ανακυκλώνει την ανεργία που συνεχίζει να αυξάνεται

Ήδη έχει ψηφίσει το νόμο λαιμητόμο που τσακίζει ότι έχει απομείνει από ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή η αντεργατική πολιτική δεν αφήνει κανέναν απ’ έξω. Τους αφορά όλους, ιδιαίτερα τους νέους που βλέπουν την ασφάλιση, την πρόνοια, μια σειρά δικαιώματα σαν άπιαστο όνειρο. Αυτή η πολιτική έχει ήδη τινάξει στον αέρα συνολικά τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις. Βάζει επιπλέον εμπόδια στην επιλογή κάθε νέου να μείνει μόνος του, να δημιουργήσει οικογένεια.
Αυτή η επίθεση στα δικαιώματα δεν θα έχει σταματημό. Το σαββατοκύριακο ετοιμάζονται να ψηφίσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Το ΕΚΑ καλεί τους εργαζόμενους – μαθητές της μαθητείας συνολικά τους εργαζόμενους της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα αγώνα. Σήμερα χρειάζεται πάλη για την κατάργηση των γραφείων διασύνδεσης, που εξασφαλίζουν τσάμπα εργάτες για τις επιχειρήσεις.
Τα αιτήματα πάλης που απαντάνε στις ανάγκες σήμερα είναι:
• Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων με αναλώσιμα και υλικοτεχνική υποδομή. Ούτε 1 ευρώ από τις τσέπες των σπουδαστών για εξοπλισμό.
• Δωρεάν πάσο για όλους.
• Να υπάρχει εποπτεία από τη σχολή και το Υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της πρακτικής, για να μην είναι οι σπουδαστές έρμαια στις απαιτήσεις των αφεντικών. Η σχολή να εξασφαλίζει σε όλους τους σπουδαστές πρακτική στην ειδικότητά τους.
• Κανένας πρακτικάριος χωρίς πλήρη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Να αυξηθεί το μεροκάματο με βάση το κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
• Να δοθούν τώρα τα δεδουλευμένα σε όσους σπουδαστές δεν τα έχουν λάβει ακόμα.
• Να δοθούν άμεσα βιβλία σε όλους τους σπουδαστές.
• Να δοθεί σε όλους όσους το έχουν ανάγκη το επίδομα σίτισης – στέγασης και μετακίνησης.
• Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εκπαιδευτικούς.

Μάης 2016
Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ