Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ Ν. ΑΦΡΙΚΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη συμφωνία ΕΕ-Νότιας Αφρικής, αν δεν υπάρξει απόλυτη προστασία για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, δεν απαίτησε την αλλαγή της Συμφωνίας ώστε να...
προστατευθούν τα δύο αυτά προϊόντα ΠΟΠ-«ναυαρχίδες» της χώρας μας.
Είναι τραγικό και συνάμα καταστροφικό, ενώ οι υπόλοιπες 27 χώρες προστάτεψαν στην επικείμενη συμφωνία με την Νότιο Αφρική, 250 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορεί να προστατεύσει τα δύο σημαντικότερα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας μας.
Η αρνητικότατη αυτή εξέλιξη δημιουργεί ωστόσο, ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
Πρόκειται για ανικανότητα και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπουργών ή μήπως, κάποιοι, εντός της κυβέρνησης, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών των Η.Π.Α. και του Καναδά, ενόψει των συμφωνιών με τις χώρες αυτές και οι υπόλοιποι σιωπούν για να μην χάσουν τις «καρέκλες» τους;
Ό,τι από αυτά και να συμβαίνει, ένα είναι το γεγονός:
Αν την Τετάρτη 1η Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση, δεν θέσει βέτο, ζητώντας την τροποποίηση της συμφωνίας, τότε δε χάνεται μόνο η προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στη Νότιο Αφρική, αλλά δημιουργείται αρνητικό τετελεσμένο, στις πολύ πιο σημαντικές συμφωνίες που ακολουθούν, με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Είναι τραγικό, τη στιγμή που χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, απειλούν με βέτο στη συμφωνία με τον Καναδά για δικούς τους λόγους, η ελληνική κυβέρνηση να λέει μονίμως «ναι» σε κάθε χαρτί που της ζητάει να υπογράψει, ακόμη και η Κοινοτική γραφειοκρατία. Φαίνεται ότι από τη στιγμή που μετέτρεψε το περήφανο «ΌΧΙ» του ελληνικού λαού σε ένα ταπεινωτικό «ΝΑΙ», λέει παντού «ΝΑΙ σε όλα».
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι η μη προστασία των 2 αυτών σημαντικότατων προϊόντων μας, στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, θα επιφέρει καταστροφή, όχι μόνο στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στους τομείς του εμπορίου και της τυποποίησης και συνολικότερα στην ελληνική οικονομία.
Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να πει επιτέλους ένα «ΟΧΙ» και να απαιτήσει την πλήρη προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στη συμφωνία με την Νότιο Αφρική και σε κάθε επόμενη συμφωνία.
Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους τυποποιητές και όλους όσους ασχολούνται με τα δύο αυτά προϊόντα, να κινητοποιηθούν άμεσα και να θέσουν προ των ευθυνών του, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Τέλος, καλούμε όλους τους Έλληνες βουλευτές να αντιδράσουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση γιατί θα έχουν και αυτοί ευθύνες, αν δεν αλλάξει, έστω στο παρά ένα, η επικείμενη καταστροφική για την αγροτική και εθνική οικονομία, συμφωνία της ΕΕ με την Νότιο Αφρική.
*Πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, νυν στέλεχος του ΛΑΕ 
ΠΗΓΗ: ISKRA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ