Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Το "κύκνειο" άσμα του δημάρχου Αγρινίου η αλλαγή προϊσταμένων στις υπηρεσίες του Δήμου

Το AgrinioNet.gr παρουσίασε το κατεπείγον έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη στις 18 Νοεμβρίου 2013 με αριθ. πρωτ. 4236, προς τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Αγγελάκα, με θέμα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ Α' βαθμού, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3839/2010.
Σύμφωνα με την εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, 2 Σεπτεμβρίου 2013 με..... αριθ πρωτ. 34832 επίσης προς τους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ανακοινώνεται ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

Σύμφωνα με το νεότερο έγγραφο το οποίο παρουσιάζει το AgrinioNet.gr, επισημαίνεται αφενός το κατεπείγον του θέματος (καθώς από το έτος 2009 και μετά δεν έχουν γίνει οι επιλογές προϊσταμένων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ) και αφετέρου ότι η μη αποστολή στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων, συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος του αρμόδιου προσδιορισμού οργάνου, δεδομένου ότι η επιλογή προϊσταμένων συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατόπιν των ανωτέρω επισημαίνουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και να προβούν χωρίς άλλη καθυστέρηση στην αποστολή των φακέλων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει μέχρι τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του AgrinioNet.gr, στο δήμο Αγρινίου παρατηρείται μια περίεργη αναστάτωση, διότι από τις 17 διευθύνσεις με τα αντίστοιχα τμήματα είναι διορισμένοι προϊστάμενοι της αρεσκείας του δημάρχου. Η αναιτιολόγητη καθυστέρηση, θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει το πειθαρχικό παράπτωμα της άρνησης ή παρέκκλισης εκτέλεσης υπηρεσίας, το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πειθαρχικού δικαίου που σημαίνει ότι μπορεί να πάει κατηγορούμενος.ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός. Το έγγραφο μάλιστα είναι ξεκάθαρο, αφού δίνει εντολή στους Γενικούς Γραμματείς, να γνωρίσουν προς το Υπουργείο Εσωτερικών της χωρικής τους αρμοδιότητας, αν έχουν αποστείλει στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο τους ατομικούς φακέλους των υπαλλήλων. Σήμερα οι προϊστάμενοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν από τον κ. Μοσχολιό, αμείβονται για τη θέση ευθύνης τους με 400 ευρώ μηνιαίως, που σημαίνει ότι κάποιος στις μέρες μας, που οι μισθοί έχουν πετσοκοφτεί, έχει την τύχη να έχει τοποθετηθεί σε μια θέση της αρεσκείας του δημάρχου, χωρίς απαραίτητα να κατέχει τα ανάλογα προσόντα με 400 ευρώ παραπάνω. Με 250 παραπάνω αμείβονται οι προϊστάμενοι τμημάτων της αρεσκείας του κ. Μοσχολιού. Φαίνεται ότι στο δήμο Αγρινίου υπάρχουν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων...Αυτοί που είναι μπετόν αρμέ με τη δημοτική αρχή, χαμηλών προσόντων και απολαμβάνουν και αυτοί που έχουν σπουδάσει αλλά δεν είναι της αρεσκείας του δημάρχου Παύλου Μοσχολιού.

Αυτό που ακούγεται έντονα στο δήμο Αγρινίου τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι ο Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα τόσων χρόνων και λέγεται ότι από τη στιγμή που μαθεύτηκε ότι στο εγγύς μέλλον κάποιοι θα φύγουν από τις θέσεις τους για να τοποθετηθούν οι έχοντες τα προσόντα, έχουν δυσαρεστηθεί και εξαπολύουν μύδρους κατά αυτών που τους έφεραν σε αυτή την κατάσταση...

Κάποιοι υπάλληλοι που έχουν έρθει στο δήμο Αγρινίου μετά τη συνένωση του Καλλικράτη και έχουν περισσότερα προσόντα από αυτούς από τους ήδη υπάρχοντες, λέγεται δημιούργησαν το θέμα αφού έβλεπαν υπαλλήλους του δημοτικού να τους κάνουν το βίο αβίωτο. Ο Δήμαρχος Αγρινίου λέγεται ότι μετράει και ξαναμετράει τα κουκιά και δεν του βγαίνουν...

Πότε λοιπόν θα αποσταλούν οι ατομικοί φάκελοι των υπαλλήλων όπως ορίζει ο νόμος ώστε να μην πάει για παράβαση καθήκοντος ο κ. Μοσχολιός αλλά και ο Δ/ντης των Διοικητικών Υπηρεσιών; Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα...

Το άρθρο 17 του νόμου 3870/2010 αναφέρεται σε επιλογές προϊσταμένων των οργανικών τους μονάδων και ξεκαθαρίζει ότι οι προϊστάμενοι θα πρέπει να έχουν ήδη τοποθετηθεί 2 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως ήδη θα έπρεπε οι φάκελοι να είχαν αποσταλεί στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Το έγγραφο του Υπουργείου

Να σταλεί και με e-mail

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 40236
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ:
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ κ.κ. Γενικούς Γραμματείς
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

ΘΕΜΑ: Eπιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ α΄ βαθμού σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του ν.3839/2010.

Με την Α.Π. 34832/2-9-2013 (αριθμ. 17) εγκύκλιό μας δόθηκαν επαρκείς οδηγίες για τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ α΄ βαθμού σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου πέμπτου του 
ν. 3839/2010.

Mε την ως άνω εγκύκλιο επισημάνθηκε αφενός, το κατεπείγον του θέματος (καθώς από το 2009 και εντεύθεν δεν έχουν γίνει επιλογές προϊσταμένων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ) και αφετέρου, ότι η μη αποστολή στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου.

Ωστόσο, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με το Α.Π. 1061/7-10-2013 έγγραφό της μας γνώρισε ότι « Παρότι …οι αιρετοί των ΟΤΑ α΄ βαθμού είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τους υπηρεσιακούς φακέλους στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, δεν το κάνουν ακόμη και σήμερα και συνεχίζουν να διορίζουν Αναπληρωτές Προϊσταμένους αρεστούς σε αυτούς καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης ».

Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και να προβούν χωρίς άλλη καθυστέρηση - λαμβανομένου υπόψη και του χρονικού περιορισμού που τίθεται από το άρθρο 17 του ν. 3870/2010 - στις επιλογές προϊσταμένων των οργανικών τους μονάδων. Η αναιτιολόγητη καθυστέρηση θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει το πειθαρχικό παράπτωμα της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πειθαρχικού δικαίου.

Δεδομένου ότι η επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρακαλούμε για τη συνδρομή σας ως προς την κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης της εν λόγω διαδικασίας, ενημερώνοντας σχετικά τα αρμόδια προς τούτο όργανα.

Επιπλέον, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τους ΟΤΑ της χωρικής σας αρμοδιότητας που έχουν αποστείλει στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο τους ατομικούς φακέλους των υπαλλήλων. Όσον αφορά στους λοιπούς φορείς να μας γνωστοποιήσετε το στάδιο στο οποίο εκκρεμεί η σχετική διαδικασία.

Παρακαλείσθε για τη άμεση ανταπόκρισή σας και την αποστολή των ανωτέρω στοιχείων με ευθύνη της υπηρεσία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση : d.olo@ypes.gr εντός τριών ημερών από την αποστολή του παρόντος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. ΚΕΔΕ
2. ΠΟΕ – ΟΤΑ
3. ΠΟΠ - ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ