Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Έγγραφο του ΥΠΕΣ τινάζει στον αέρα την εθελοντική κινητικότητα. Ετοιμάζουν απολύσεις στους Δήμους

Στον αέρα τινάζει την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε δήμους της χώρας προσδιορίζοντας το συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που «περισσεύουν» σε 3.708 δημοτικοί υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προσδιορίζεται ο αριθμός των......
υπαλλήλων που πλεονάζουν ή λείπουν από ένα δήμο, δημιουργώντας αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους και τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά την παραλαβή «της απαράδεκτης επιστολής», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, στην οποία γίνεται λόγος για 670 πλεονάζοντες στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, κάλεσε σε έκτακτη σύγκληση το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη στο δημαρχείο της Αθήνας. Στο Δήμο Αγρινίου και Μεσολογγίου εάν εφαρμοστεί η αναλογία ανά 1000 κατοίκους να αντιστοιχούν 5,4 υπάλληλοι και ύστερα από την απόλυση της δημοτικής αστυνομίας, τότε όντος υπάρχουν ελλείψεις στους δύο μεγαλύτερους δήμους του νομού. Με τις ΔΕΥΑ τι θα γίνει; Μήπως στους δήμους που καλύπτουν τον αριθμό της αναλογίας "φαγωθούν" εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις αυτές; Ή μήπως τα ασαφή κριτήρια που θέτει η επιστολή Γρηγοράκου γίνουν λάστιχο και πάρει πολλούς η βολή;  
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν πάρει τα σχετικά «ραβασάκια» στα χέρια τους, ενώ σε αναμμένα καρφιά κάθονται όσοι δεν την έχουν λάβει ακόμη.

«Ήτανε στραβό το κλήμα. Το έφαγε και ο γάιδαρος»

Δήμαρχοι που μίλησαν στην aftodioikisi.gr τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «ήτανε στραβό το κλήμα (σ.σ. οι αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ για τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ οι οποίες ωστόσο σε καμία περίπτωση όπως, λένε, «δεν θα μπλόκαραν την εθελοντική κινητικότητα»). Το έφαγε και ο γάιδαρος (σ.σ. επιστολή Γρηγοράκου)».

Πρόσθεταν, δε, με έμφαση ότι «έπρεπε το υπουργείο να αφήσει να ψηφιστεί ο νόμος και να ξεκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων των δημοτικών υπαλλήλων και μετά να ενημέρωνε ποιοι είναι οι δήμοι με πλεονάζον ή ελλείπων προσωπικό. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ανασφάλεια στους εργαζόμενους και τινάζεται το όλο εγχείρημα στον αέρα», λέει στην aftodioikisi.gr, δήμαρχος μεγάλου δήμου του λεκανοπεδίου.

Ποια είναι τα νεφελώδη κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr στην επιστολή γίνεται επίκληση «ορισμένων νεφελωδών κριτηρίων» της γνωστής επιτροπής Ραπακούλια (σ.σ. του διευθυντή του γραφείου του Λ. Γρηγοράκου), όπως λένε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, με βάση τα οποία υποτίθεται ότι εξάγεται το πλεόνασμα ή του έλλειμμα προσωπικού.

Τα κριτήρια αφορούν κυρίως:
- Συνολικό πληθυσμό και αριθμό υπαλλήλων ανά κάτοικο
- Οικονομική κατάσταση
- Έκταση
- Αρμοδιότητες του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ