Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ποτίζουν παιδιά, ζώα και χωράφια με μολυσμένο νερό ατο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας !

Eρώτηση Κουίκ στην Βουλή για την διαρροή λυμάτων στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας 
Μολυσμένο νερό πίνουν τα παιδιά και με μολυσμένο νερό ποτίζονται ζώα και χωράφια των κατοίκων του Ραπτόπουλου στο Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας. 
Οι αρμόδιοι κωφεύουν, παρά την αυτοψία που διενήργησε πριν από ενάμιση χρόνο η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας για  διαρροή λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο της Τ. Κ. Ραπτοπούλου που .......
 εξακολουθεί να υφίσταται!
 Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννη Μανιάτη ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ λίγες μέρες μετά απο την δημοσιοποίηση του θέματος απο το PrasiaOnline.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ και από τον Πολιτευτή των ΑΝΕΛ στην Ευρυτανίας Κωνσταντίνο Μπακόλα:
«Οι αυτοψίες συνεχίστηκαν όπως και οι δραματικές διαπιστώσεις τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το φυσικό περιβάλλον το οποίο πλήττεται βάναυσα. Διαπιστώθηκαν: το φρεάτιο εισόδου των λυμάτων στη σηπτική δεξαμενή ήταν ανοικτό και υπερχειλισμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκροή λυμάτων, από τους τρείς απορροφητικούς βόθρους που προβλέπονταν στη μελέτη έχει κατασκευαστεί μόνο ο ένας και εκροή λυμάτων στο περιβάλλον παρατηρήθηκε και μετά την έξοδο από τον απορροφητικό βόθρο μέσω σωλήνα.»

»Το ζήτημα αποδεδειγμένα πλέον υφίσταται εδώ και ενάμισι χρόνο με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους κατοίκους των δύο Χωριών Ραπτόπουλου και Νέου Αργυρίου όσο και για το φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Ευρυτανίας ενώ στο σημείο αυτό σας επισημαίνουμε ότι μόλις 150 μέτρα από την εστία της μόλυνσης λειτουργούν Γυμνάσιο, Λύκειο, Νηπιαγωγείο αλλά και Παιδικός Σταθμός.»

»Ο νομός Ευρυτανίας είναι ο δεύτερος Νομός με τα καθαρότερο περιβάλλον στην Ευρώπη και δεν επιτρέπεται να επικρατούν τέτοιες συνθήκες προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην εικόνα αλλά και στην αειφορία του Νομού Ευρυτανίας».
«Ποιά μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για τη δημόσια υγεία όσο και για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη διαρροή λυμάτων αποχετευτικών συστημάτων στον υδροφόρο ορίζοντα του Νομού Ευρυτανίας και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή ;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να πληροφορηθεί εάν σκοπεύει να απαιτήσει άμεσα από το Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας να προχωρήσει στην κατασκευή και του άλλου απορροφητικού βόθρου, σύμφωνα με τη μελέτη ώστε να λυθεί το ζήτημα οριστικά.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη
ΘΕΜΑ: «Ζήτημα δημόσιας υγείας και ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας από διαρροή αστικών λυμάτων»
Κύριε υπουργέ,
Ζήτημα δημόσιας υγείας και εστίας ρύπανσης του περιβάλλοντος τίθεται πλέον στο Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας ενώ φαίνεται ότι οι αρμόδιοι «κωφεύουν προκλητικώς και περιέργως».
Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής Ευρυτανίας Κωνσταντίνος Μπακόλας, «διαρροή λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο της Τ. Κ. Ραπτοπούλου εξακολουθεί να υφίσταται παρά την αυτοψία που διενέργησε η Δ/νση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας από τις 30/07/2012.
Συγκεκριμένα διαπίστωσε διαρροή λυμάτων που εκτός από πρόβλημα δημόσιας υγείας προκαλεί και ρύπανση του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του παρακείμενου ρέματος καθώς εκεί εναποθέτονται, ενώ το προαναφερθέν ρέμα τέμνεται με τον ποταμό Πρασιώτη μολύνοντας και τον ποταμό, στην κοίτη του οποίου λειτουργεί γεώτρηση και υδρεύεται η Τ.Κ. Νέου Αργυρίου.
Σημειώστε ότι η κοιλάδα του ποταμού Αχελώου στο Ευρυτανικό τμήμα αυτού διαπερνά την περιοχή του Τέως Δήμου Απεραντίων όπου διαρρέουν πολλά ποτάμια και ρέματα μεταξύ των οποίων και ο ποταμός Πρασιώτης ή ποτιστής ο οποίος μολύνεται ενώ σημειώνεται ότι ο Αχελώος στο σύνολο του χύνεται στην λίμνη Κρεμαστών και ότι συνεπάγεται αυτό.
Οι αυτοψίες συνεχίστηκαν όπως και οι δραματικές διαπιστώσεις τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το φυσικό περιβάλλον το οποίο πλήττεται βάναυσα.
Συγκεκριμένα στις 4/9/2012 διενήργησαν αυτοψία τα μέλη ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Ευρυτανίας α) Φωτεινή Πατραμάνη, υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ευρυτανίας  β) Σουλτάνα Σταυρωθέντα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Π.Ε.
Ευρυτανίας και γ) Χρήστος Δημητρόπουλος, εκπρόσωπος του Δ. Αγράφων και διαπίστωσαν τα εξής :
• Το φρεάτιο εισόδου των λυμάτων στη σηπτική δεξαμενή ήταν ανοικτό και υπερχειλισμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκροή λυμάτων
• Από τους τρείς απορροφητικούς βόθρους που προβλέπονταν στη μελέτη έχει κατασκευαστεί μόνο ο ένας
• Εκροή λυμάτων στο περιβάλλον παρατηρήθηκε και μετά την έξοδο από τον απορροφητικό βόθρο μέσω σωλήνα.
Το ζήτημα αποδεδειγμένα πλέον υφίσταται εδώ και ενάμισι χρόνο με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους κατοίκους των δύο Χωριών Ραπτόπουλου και Νέου Αργυρίου όσο και για το φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Ευρυτανίας ενώ στο σημείο αυτό σας επισημαίνουμε ότι μόλις 150 μέτρα από την εστία της μόλυνσης λειτουργούν Γυμνάσιο, Λύκειο, Νηπιαγωγείο αλλά και Παιδικός Σταθμός.
Αποτέλεσμα της αδιαφορίας αυτής είναι να εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα παρά την επιβολή προστίμου ύψους 3000 € (αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτουμε), ως διοικητική κύρωση, στις 16/10/2012 από την Περιφέρεια Στερεάς
Ελλάδας, τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, για ρύπανση του περιβάλλοντος ενώ δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της Δυτικής Ευρυτανίας αλλά και όχι μόνο.
Πλήθος χωριών του Συνόλου της Ευρυτανίας αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες, ενώ και κατά την περιοδεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην δυτική Ευρυτανία τον Ιούλιο του 2013 κάτοικοι της Τ.Κ. Κερασοχωριου είχαν διαμαρτυρηθεί για την ποιότητα του νερού και της δεξαμενής συλλογής αυτού εκφράζοντας μας έντονη οργή και αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν.
Η αγωνία των κατοίκων των χωριών όσο και του Περιφερειακού Συμβούλου , αλλά και  Μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κου Τσιτσάνη Λάμπρου φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό.
Στις 6/12/2013 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι, συζητήθηκε ως έκτακτο το συγκεκριμένο θέμα, λόγω της σοβαρότητας καθώς επίσης και μέτρα που πρέπει να ληφθούν α) για τη δημόσια υγεία και β) για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη διαρροή λυμάτων αποχετευτικών συστημάτων, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και στην υπόλοιπη Ευρυτανία.
Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι ο νομός Ευρυτανίας είναι ο δεύτερος Νομός με τα καθαρότερο περιβάλλον στην Ευρώπη και δεν επιτρέπεται να επικρατούν τέτοιες συνθήκες προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην εικόνα αλλά και στην αειφορία του Νομού Ευρυτανίας

Κατόπιν αυτών ερωτάσθαι κύριε Υπουργέ:
1) ποιά μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για τη δημόσια υγεία όσο και για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη διαρροή λυμάτων αποχετευτικών συστημάτων στον υδροφόρο ορίζοντα του Νομού Ευρυτανίας και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή ;
2) προτίθεσθε να ζητήσετε άμεσα από το Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας να προχωρήσει στην κατασκευή και του άλλου απορροφητικού βόθρου, σύμφωνα με τη μελέτη ώστε να λυθεί οριστικά ;
3) ζητώ να μου γνωστοποιηθεί στο σύνολο του Νομού Ευρυτανίας (Δήμος Καρπενησίου – Δήμος Αγράφων) ποιες οι εστίες εκροής λυμάτων η εναπόθεσης των, στους ποταμούς και την κατάσταση της ποιότητας του νερού στην λίμνη Κρεμαστών καθότι η αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος αφήνει σαφέστατες αιχμές για παρόμοιες καταστάσεις στο σύνολο του Νομού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ