Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η απολογία Κάντα: Σακβουαγιάζ με μίζες μέσα στο Πεντάγωνο

Τη Δευτέρα συνεχίζεται η απολογία του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα για τις μίζες σε προμήθειες του υπουργείου Άμυνας. Ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας έχει αποκαλύψει ονόματα και διαδρομές του μαύρου χρήματος σε λογαριασμούς αλλά και τσάντες που έφταναν στο Πεντάγωνο.
«Με λάδωναν για να εξασφαλίσουν τη σιωπή μου, για να μη φέρνω αντιρρήσεις για να υπογράφω χωρίς ερωτήσεις. Έχω μετανιώσει έστω και..... τώρα, την ύστατη στιγμή, θέλω να επανορθώσω και να επιστρέψω όλα τα χρήματα που είναι προϊόντα δωροδοκίας», φέρεται να ανέφερε κατά την απολογία του σύμφωνα με το Βήμα.
«Δεν τα έπαιρνα μόνο μέσω λογαριασμών, με δωροδοκούσαν και με μετρητά. Μια φορά ένας αντιπρόσωπος όπλων μου έφερε ένα σακβουαγιάζ μέσα στο υπουργείο και τα πήρα. Δυστυχώς τώρα ξέρω ότι έκανα λάθος», ανέφερε.
Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται την κατάθεση του Αντώνη Κάντα, κύριος διαχειριστής των ποσών ήταν ο Σπύρος Μ., από την Κέρκυρα γιος διπλωμάτη, ο οποίος κατοικεί στην Ελβετία και έχει την ελβετική υπηκοότητα. Ο εν λόγω διαχειριστής φέρεται να αρνείται να συναινέσει στην επιστροφή των χρημάτων.
Κατά την απολογία του ο Αντώνης Κάντας φαίνεται να αποκάλυψε όλο το σύστημα και το δίκτυο μιζών εκατομμυρίων ευρώ για 10 εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας από την περίοδο 1997 έως 2002, εκ των οποίων τα 9 ήταν άγνωστα στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές. Ειδικότερα φέρεται να έχει αποκαλύψει με λεπτομέρειες και λογαριασμούς ονόματα όσων επιχειρηματιών θυμόταν, καθώς όπως είπε έχουν περάσει και πολλά χρόνια.
«Δωροδοκήθηκα για 10 συνολικά εξοπλιστικά προγράμματα και από περίπου επτά επιχειρηματίες ή διευθυντές των εταιρειών τους, όπως οι Ευ, Μπ, Κ, Τσο, Απ, και Τσ. Τους περισσότερους τους γνώριζα από τη θητεία μου στην Αεροπορία, αφού ήταν απόστρατοι, που δραστηριοποιούνται πλέον στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, ο Ευ, που τον γνώριζα από παλιά και στη φάση που με προσέγγιζε ήταν αντιπρόσωπος μεγάλης γερμανικής εταιρείας, η οποία προμήθευε συστήματα για τα υποβρύχια», ανέφερε, σύμφωνα με το Βήμα.
Όταν ρωτήθηκε πως μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, παρέπεμψε τους ανακριτές στο λογαριασμό του στην Dresdner Bank στην Ελβετία. Στον εν λόγω λογαριασμοί έμπαιναν οι μίζες από άλλες offshore. Μάλιστα ερωτηθείς πόσες ήταν οι offshore από τις οποίες έπαιρνε χρήματα απάντησε: «Αλήθεια σας λέω, δεν θυμάμαι, βοηθήστε με. Πάντως θα σας επιβεβαιώσω όσα ονόματα μπορέσω να θυμηθώ».

Ο Αντώνης Κάντας, σύμφωνα με το Βήμα, φέρεται να έχει πάρει μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων από την Atlas, τα μιράζ αλλά και τους πυραύλους Exocet και τα άρματα μάχης καθώς και τα αντιπυραυλικά συστήματα. Ο Κάντας επισήμανε πως είναι λογικό συμπεράσμα πως αφού έπαιρνε μίζες αυτός τότε θα έχουν πάρει και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του. Οι αρχές θα αξιολογήσουν τις καταγγελίες και για όσους επιχειρηματίες υπάρξουν στοιχεία αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ