Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ - Το θέμα των συμβασιούχων

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. «Υπέρ» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΝΔ και ΠAΣOΚ. Το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια της Βουλής.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν επικριτική σχετικά με το νομοσχέδιο, με τον πρόεδρό της, Π. Καλφαγιάννη, να το χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» και να προβλέπει ότι «θα βάλει ταφόπλακα στην ΕΡΤ, γιατί θα την στείλει οριστικά σε κλείσιμο και γιατί δεν μπορεί να την καταστήσει το αντίπαλο δέος στην Digea». Ο κ. Καλφαγιάννης είπε ότι μπορεί το νομοσχέδιο να αποτελεί μια νίκη του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ, αλλά «δεν επιφέρει επανασύσταση της ΕΡΤ. Περιορίζεται στη μετονομασία της ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ, και σε κάποιες αλλαγές στον ιδρυτικό της νόμο» και σημείωσε ότι μόνο «εν μέρει γίνονται πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις» που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ και να μην κλείσει κανείς περιφερειακός σταθμός, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ OPEN Δημήτρης Κούνης, υπογραμμίζοντας την συμβολή της EΡΤ OPEN στην ενημέρωση των πολιτών επί 22 μήνες την ίδια ώρα που «τα συστημικά κανάλια» δεν διέθεταν ούτε ένα λεπτό για να τα αναδείξουν τα κοινωνικά προβλήματα.
«Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται με ένα νέο όραμα, όταν ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός επικρατούν», είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γιουκάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και είπε ότι δεκάδες δημοσιογράφοι που απολύθηκαν από την ΕΡΤ επιβιώνουν με τα πακέτα βοήθειας που δίνει η ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Την αυτονομία της ΕΡΤ 3, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης Τάσος Φωκιανίδης, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης ζήτησε την επαναλειτουργία όλων των Περιφερειακών ΕΡΑ. Και ο Τ. Φωκιανίδης και ο Κ. Κορτέσης έθεσαν και το ζήτημα των συμβασιούχων.
Τη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών, ζήτησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταριάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας. Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ «με όλες τις δομές τους, ανεξάρτητη, χωρίς χειραγώγηση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και την διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3» ζήτησε η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη.

«Δεν θέλουμε μια κυβερνητικά ελεγχόμενη δημόσια τηλεόραση»
Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, είπε ότι «εάν ο νέος φορέας είναι προϊόν συγκλίσεων, θα έχει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει και να πετύχει εις το διηνεκές» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν στη συζήτηση αυτή «όχι ως μια συζήτηση που απορρέει από την υποχρέωση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά ως μια υποχρέωση η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οφείλουμε να αποδώσουμε στη χώρα την δημόσια ραδιοτηλεόραση που τής αξίζει στον 21ο αιώνα».
«Τα ελατήρια τα δικά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια κομματικά ή κυβερνητικά ελεγχόμενη δημόσια τηλεόραση, αλλά να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό μια δημόσια τηλεόραση η οποία θα έχει αποθέματα αξιοπιστίας που θα υπερβαίνουν τον πολιτικό κύκλο. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων μας», υπογράμμισε ο υπουργός. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρατηρήσεις των φορέων, είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενσωματώσει πολλές από αυτές στο νομοσχέδιο ή τις έχει ήδη ενσωματώσει.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικά και στο αίτημα για τη διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, για την οποία είπε πως έχει προβλεφθεί διοικούσα επιτροπή, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά και το αίτημα να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κατέφυγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση.
Για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, ο κ. Παππάς αναγνώρισε ότι σε αυτό «αποτυπώνεται η μεγαλύτερη αδικία την οποία δεν μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να υπερβεί, διότι θα δημιουργούνταν ένα προηγούμενο που θα αφορούσε όχι μόνο την ΕΡΤ, αλλά ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ειλικρινείς. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα αυτό να το κάνει». Ωστόσο, επισήμανε ότι μόλις ξεκαθαρίσει πόσοι εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στην ΕΡΤ, η νέα διοίκηση θα προκηρύξει θέσεις ώστε να καλύψει τις ανάγκες και εκεί οι άνθρωποι που έχουν μια θητεία θα μοριοδοτηθούν.
Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Αγλαΐα Κυρίτση, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των εργαζομένων της που κατ’ εντολή της τρόικας απολύθηκαν, ενώ επουλώνεται ένα τραύμα που καταδικάστηκε από την κοινή γνώμη και εξέθεσε την χώρα διεθνώς. Επίσης, παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε ξένους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για να αντικρούσει τις κριτικές που ασκούνται για την επαναπρόσληψη των απολυθέντων. Σύμφωνα με αυτά το BBC απασχολεί 20.700 εργαζόμενους, αριθμός που αναλογεί σε 329 υπαλλήλους ανά ένα εκατομμύριο Βρετανών, ενώ το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται ετησίως για κάθε νοικοκυριό σε 175 ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Γερμανία και στο ARD απασχολούνται 26.600 εργαζόμενοι, δηλαδή κατ’ αναλογία 330 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων και το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται σε 215,75 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό, ενώ στην Αυστρία, στην ORF, απασχολούνται 4.280 εργαζόμενοι, αναλογία 499 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο πολιτών. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει με 224 εργαζομένους ανά εκατομμύριο πολιτών με ετήσιο ανταποδοτικό τέλος 36 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 129 ευρώ.
Από την πλευρά της ΝΔ, η Σοφία Βούλτεψη αμφισβήτησε τα στοιχεία λέγοντας ότι «προφανώς δεν είναι ίδια τα μεγέθη και δεν μιλάμε για τα ίδια πράγματα». «Δεν μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση», είπε η «γαλάζια» βουλευτής επισημαίνοντας ότι «η προπαγάνδα των αριθμών είναι εύκολο πράγμα», ενώ εμφανίστηκε σίγουρη ότι θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος «διότι τα χρήματα δεν φτάνουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ