Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πρώτο stop του Αρείου Πάγου στο επίδομα των 176€ – Στην Ολομέλεια η τελική απόφαση

Ακόμη ένα “επεισόδιο” στο “σίριαλ” της καταβολής ή μη του επιδόματος των 176 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα «παίχτηκε» στις δικαστικές αίθουσες.
Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, προσφάτως, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά δικαίωσε τον πολυετή δικαστικό αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη σχετικά με την καταβολή του... επιδόματος των 176 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες προσφυγές και αποφάσεις και για άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη αφορά εισήγηση της εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να μην επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ στους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και σε υπαλλήλους παιδικού σταθμού του Δήμου Ζωγράφου οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Για το συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο έχει δοθεί σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων, έχουν κατά καιρούς εκδοθεί αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, ενώ αν αυτή τη φορά κριθεί θετικά από τον Άρειο Πάγο αναμένεται να επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία με περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και η αρεοπαγίτης Ασπασία Καρέλου εισηγήθηκαν να μην χορηγηθεί το επίδομα των 176 ευρώ συντασσόμενες με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ.

Για τον θέμα πάντως υπάρχουν τουλάχιστον 30 σχετικές Αρεοπαγιτικές αποφάσεις την τελευταία 5ετία που θεωρούν το επίδομα «προσαύξηση του μισθού» και συνεπώς για λόγους ισότητας πρέπει να δοθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Το ζήτημα παραπέμφθηκε ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (μέσα από τρεις «πιλοτικές» αποφάσεις), καθώς αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων. Και στις δύο υποθέσεις η νομολογία του ΑΠ και του ΣτΕ (π.χ το ΣτΕ το μπλόκαρε για τους δικαστικούς υπαλλήλους) έχει διχαστεί και αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει τις απόψεις των τμημάτων ΑΠ, τότε την τελική λύση ίσως χρειαστεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ