Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγές στα όρια ηλικίας - Καμία σύνταξη πριν από τα 62

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

«Ανοίγει» εκ νέου το ασφαλιστικό μετά και τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στη Βουλή. Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1/1/2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1/6/2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε περικοπές σε εφάπαξ που θα ανέλθουν έως και 80%, καθώς υπολείπονται από.....τις καταβαλλόμενες εισφορές. 

Ακόμη ο υπουργός Εργασίας έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει ότι «ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή». Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών «προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα». 

Σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, η εφαρμογή του νόμου θα φέρει νέες περικοπές σε συντάξεις που θα λάβουν κυρίως 250.000 ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και του πρώην ΤΕΒΕ, αλλά και ανεξάρτητα απασχολούμενοι (δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί) ηλικίας άνω των 55 ετών. Όπως εκτιμάται, για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες η μείωση θα αγγίξει -κατά περίπτωση- ακόμη και το 40%, ενώ για το ΤΕΒΕ θα ξεπεράσει το 10%. 

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε στη Βουλή για άλλη μια φορά ότι δεν θα θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι, διαβεβαιώνοντας για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι ασφαλισμένοι των ταμείων που έχουν υπαχθεί στο ΙΚΑ ή ενοποιηθεί στον ΟΑΕΕ καλύπτονται ήδη από ενιαίους όρους συνταξιοδότησης.

Καμία σύνταξη πριν από τα 62

Η επόμενη παρέμβαση της Κυβέρνησης εστιάζεται στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσω της κατάργησης εξαιρέσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων. Υπολογίζεται ότι θα θιγούν περίπου 350.000 ασφαλισμένοι -ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν και στην κατηγορία που θα δεχθεί παρέμβαση στο ύψος της σύνταξης. Συγκεκριμένα αναμένεται να διακοπεί η συνταξιοδότηση πριν από το 62ο έτος, περίπου 350.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α), προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση για το 2014. 

Πρόκειται για ασφαλισμένους πριν από το 1983 ειδικών ταμείων, αυτοαπασχολούμενους και δημοσίους υπαλλήλους που καλύπτονται από ειδικές διατάξεις, όπως η συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και οι μητέρες ανηλίκων. Η παρέμβαση ενδέχεται να επηρεάσει ασφαλισμένους ακόμη και με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρξουν άμεσα δημοσιονομικά οφέλη.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε αν το «μπλόκο» στις «πρόωρες» θα μπει μέσω της επιβολής μεγαλύτερης «ποινής» (μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν) ή με την επέκταση των ορίων αυτών και στους παλαιούς ασφαλισμένους. 

Με την επιβολή μεγαλύτερης «ποινής», οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι παλαιές ασφαλισμένες που βρίσκονται 1-3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις-βοηθήματα αν το «πέναλτι» για την πρόωρη έξοδο αυξηθεί από 4,5% για κάθε χρόνο που είναι γι' αυτές τις κατηγορίες σε πάνω από 6% (είναι η ποινή η οποία ισχύει για τους νεότερους) και υπολογιστεί έως το 62ο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ