Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Οι Μεσολογγίτισσες αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης

Εκδήλωση στο Μεσολόγγι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την 28η Οκτωβρίου
                              
Μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική εκδήλωση διοργάνωσε στο Εργατικό Κέντρο η Κομματική Οργάνωση Μεσολογγίου του Κ.Κ.Ε. αφιερωμένη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Περιελάμβανε ομιλία με θέμα " Η αλήθεια για την ιστορία που έχουν γράψει οι λαοί με το αίμα τους και τα επίκαιρα μηνύματα στο σήμερα", απαγγελίες ποιημάτων και προβολή βίντεο.
Οι πιο ξεχωριστές στιγμές όμως της εκδήλωσης ήταν όταν η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Πλουσία Λιακατά περιέγραψε στιγμές από τα χρόνια της εξορίας της σε Χίο, Τρίκερι, Μακρόνησο και πάλι Τρίκερι με απλότητα και
χιούμορ και τόνισε πως νιώθει την ανάγκη να ανακοινώσει τα ονόματα των Μεσολογγιτισσών αγωνιστριών της ΕΠΟΝ που ήταν εξόριστες μαζί της για να μάθει όσο πιο πολύς κόσμος γίνεται και ειδικότερα οι νέοι για το μεγαλείο αυτών των γυναικών που παρέμειναν αλύγιστες. Και που δυστυχώς αντί για αναγνώριση του αγώνα που έκαναν ενάντια στους φασίστες εισβολείς και κατακτητές κυνηγήθηκαν ανηλεώς από το αστικό κράτος και πέθαναν χωρίς η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και της νεολαίας να μάθει κάτι γι' αυτές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κούλα Κανούτα που οι συνεξόριστες της επονόμαζαν Τρούμαν, η οποία δεν ήταν συναγωνίστρια τους αλλά την έστειλαν εξορία για την αλληλεγγύη που πρόσφερε στους κυνηγημένους αγωνιστές. Η Κούλα Κανούτα παρά τις συνεχείς πιέσεις και παροτρύνσεις των δεσμοφυλάκων όχι μόνο αρνιόταν να υπογράψει δήλωση αλλά όντας πιο ηλικιωμένη και μεγαλόσωμη λειτουργούσε προστατευτικά και για όλες τις άλλες.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πλουσίας Λιακατά δημοσιοποιούμε σήμερα τα ονόματα των αγωνιστριών.
Επίσης αναδημοσιεύουμε φωτογραφίες της εξορίας των γυναικών από το βιβλίο της Μαριγούλας Μαστρολέων - Ζέρβα ΟΙ ΕΞΟΡΙΣΤΕΣ που τις βρήκαμε στο Μεσολογγίτικο μπλογκ " φτου....κακά!" και καλούμε όποιον αναγνωρίζει κάποια στις φωτογραφίες ή γνωρίζει οτιδήποτε για τις ζωές των παρακάτω αναφερόμενων γυναικών να επικοινωνήσει με το παράρτημα Μεσολογγίου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο τηλέφωνο 6978223501.
                            
                            Γούλα Ελένη

                            Καλαντζή Καλλιρόη

                            Κανούτα Κούλα (Τρούμαν)

                            Λιακατά Πλουσία

                            Μπήλιου Ασπασία

                            Πουλή Αθηνά

                            Πουλή Σπυριδούλα

                            Πώλου Ουρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ