Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Βίντεο – Η γνήσια δημοτική παράδοση ελληνικής υπαίθρου μέσα από τις αφηγήσεις μουσικών και ερμηνευτών.

Η γνήσια δημοτική παράδοση διατηρείται ζωντανή επί δεκάδες χρόνια και συνεχίζεται στις μέρες μας μέσα από τις πολυάριθμες γιορτές και πανηγύρια που... πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς Νομούς της χώρας που διατηρούν ζωντανά τα ήθη και έθιμα των κατοίκων.
Στα χωριά της Ηπείρου, Ρούμελης και Πελοποννήσου που ανθούσαν οικονομικά στην περίοδο ’60 –‘80 πέρασανε από τα πανηγύρια όλοι οι μεγάλοι δημοτικοί τραγουδιστές και εκτελεστές,
Ο «Σελήμπεης» ή το «Μαραίνομ’ ο καημένος» συνεχίζουν να συγκινούν στο άκουσμά τους, μουσικοί και τραγουδιστές ακόμη αποθεώνονται.
Τα πανηγύρια διοργανώνονται κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο και διατηρούν την παράδοση παρά τις δυσκολίες των καιρών, έχουν τους κανόνες τους, τους θρύλους και τους αστέρες τους.
Η ιστορία του δημοτικού τραγουδιού έχει συνδεθεί με πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του.

Η όψη του πανηγυριού:όπως ήταν οι καταστηματάρχες, οι καφετζήδες οργάνωναν το μαγαζί τους, κρεμούσαν χάρτινες σημαίες εορταστικές και έφτιαχναν το πάλκο χαμηλό.

Το δημοτικό τραγούδι αποτελούσε μέρος της προφορικής παράδοσης των ανθρώπων που έζησαν και γλέντησαν μ’ αυτή. Έτσι πολλά ονόματα μουσικών έφτασαν μέχρι τις μέρες μας μέσα από τη συλλογική μνήμη. Εκατοντάδες τραγουδιστές, μουσικοί και συνθέτες, έχουν συνδέσει την παρουσία τους με το πάλκο των πανηγυριών, όπου έχει τραγουδήσει και έχει χορέψει ολόκληρη η Ελλάδα.

Μερικοί από αυτούς μιλούν στην τηλεόραση του Αχελώου και δίνουν στοιχεία και μαρτυρίες για τους παλαιότερους μουσικούς, τη δεξιοτεχνία τους, τα όργανα, το ρεπερτόριο και τις ευρύτερες μουσικές πρακτικές του παρελθόντος, ενώ διαθέτουνε ως πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και προσέγγισης τον αυτοβιογραφικό τους λόγο και τη συλλογική προφορική μαρτυρία, που καλύπτει με επάρκεια αυτόν το μεγάλο θησαυρό που λέγεται δημοτικό τραγούδι.

Μέσα από την εκπομπή αποτυπώνονται με αναλυτικό τρόπο τα επιμέρους κοινά στοιχεία των πανηγυριών, αλλά και οι διαφοροποιήσεις τους: η γενικότερη γεωγραφία κάθε περιοχής, η τοποθεσία, ο χώρος οργάνωσης του πανηγυριού καθώς και η διαδικασία μετάβασης προς αυτόν, η μουσική, τα όργανα και οι οργανοπαίκτες, οι τοπικοί χοροί και τα τραγούδια, καθώς και οι αντίστοιχοι κώδικες και συμβολισμοί στη διάρκεια του πανηγυριού – δηλαδή η τελετουργία στο σύνολό της.

Στην εκπομπή συναντήσαμε κάποιους από τους πιο βασικούς του πρωταγωνιστές του Δημοτικού Τραγουδιού όπως ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Βασίλης Σαλέας, ο , ο Γιάννης Κωνσταντίνου, ο Θανάσης Βαρσαμάς, ο Αντώνης Κυρίτσης, η Ζέτα Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ