Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΠΑΤΡΑ: Αυγουστιάτικο… «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής

Αναβρασμός για το «λουκέτο» των 48 ωρών για μη έκδοση αποδείξεων
Έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για τα «λουκέτα» που θα προκύψουν από το νέο μέτρο του «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Όπως καταγγέλλει το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας, στοχοποείται το υγιές εμπόριο την ώρα που σε πανηγύρια και σε offshore εταιρείες οργιάζει η παραοικονομία! Για σπασμωδικούς και επικίνδυνους...
ελέγχους μιλά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ από ένα κράτος που γίνεται ολοένα και σκληρότερο. Κοινή διαπίστωση, η όποια αυστηρότητα στις ποινές για να έχει αποτελέσματα, οφεί- λει να είναι δίκαιη και να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι εφοριακοί υπάλληλοι προκειμένου να πατάξουν τη φοροδιαφυγή κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Κλιμάκια ελεγκτών κάνουν «εφόδους» στις παραλιακές ζώνες και της Πάτρας όπως και ολόκληρης της χώρας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εκδίδονται αποδείξεις και εάν τηρείται η νομοθεσία. Στις αρχές της εβδομάδας κλιμάκιο εφοριακών υπαλλήλων από τη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου «ξεσκόνισε» τα βιβλία των επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη του Ρίου, ενώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου αναμένεται να περάσουν από όλα τα πολυσύχναστα τουριστικά μέρη. Είχαν προηγηθεί «έφοδοι» σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που δραστηριοποιούνται στους πεζοδρόμους της Ρήγα Φεραίου και της Αγίου Νικολάου, ενώ πλέον το βάρος στρέφεται στα σημεία που συγκεντρώνεται ο κόσμος, σε παραλιακά καταστήματα, εστιατόρια- ταβέρνες και σε κλαμπ νυχτερινά καταστήματα. 
Οι έλεγχοι εντάσσονται στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για διενέργεια 30.000 ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, «για πρώτη φορά φέτος οι ελεγκτές των ΔΟΥ θα πηγαίνουν σε όμορες πόλεις, δεν θα κάνουν έλεγχο στη πόλη τους, το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων που θα διεξάγουν θα είναι σε άλλες πόλεις, ακριβώς για να έχουν την άνεση να προβούν στις διαπιστώσεις, χω- ρίς να εμποδίζονται από κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες είναι κατανοητές. Στόχος μας είναι να καταδείξουμε ότι θα είμαστε παρόντες σε όλη την τουριστική περίοδο». 
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι επιχείρηση δεν εκδίδει αποδείξεις, σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα, θα εφαρμόζεται το μέτρο σφράγισης επιχείρησης για 48 ώρες. «Δεν έχουμε επιθυμία να κλείσου- με όλη την αγορά εν μέσω τουριστικής περιόδου και το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, καθώς είναι μέτρο παραδειγματισμού», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, υπογραμμίζοντας ότι σε όσες επιχειρήσεις διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ θα βρίσκονται στις λίστες των εφοριακών για επανέλεγχο. Κάλεσε, μάλιστα τους πολίτες να συνδράμουν το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατά της φοροδιαφυγής, να ζητούν απόδειξη και να μην υποκύπτουν στο δίλημμα με ή χωρίς απόδειξη. Πότε εφαρμόζεται το μέτρο Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών σε ανακοίνωση που εξέδωσε γνωστοποιεί στα μέλη του, την απόφαση που ελήφθη την 1η Αυγούστου για το «λουκέτο» για 48 ώρες σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις και για τα αυτοτελή πρόστιμα για τη μη ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων & τιμολογίων. «Το μέτρο, όπως διευκρινίζεται από την ΓΓΔΕ, εφαρμόζεται με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο κατόπιν σχετικής ειδικής εντολής έλεγχου του Γενικού Γραμματέα, εφόσον δια- πιστωθεί η μη έκδοση πλέον των δέκα παραστατικών στοιχείων ή ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ. 
Στην απόφαση, ζητείται από τους Προϊσταμένους και τα αρμόδια στελέχη των Δ.Ο.Υ. να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίνει η ΓΓΔΕ για την εφαρμογή του μέτρου: Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εξουσιοδοτείται να υπογράφει «με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες. Στη συνέχεια, γνωστοποιείται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα η πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητείται η συνδρομή της αστυνομικής αρχής. Κατά τη διαδικασία της σφράγισης, που διενεργείται με την παρουσία του Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζομένου από αυτόν υπαλλήλου και της αστυνομικής αρχής, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία, με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη: «ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ μέχρι (ημερομηνία - ώρα), βάσει της με αριθ. πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. Ειδικής Εντολής Έλεγχου του Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει». Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας επιδίδεται στον υπόχρεο. 
Σε περιπτώσεις, που δεν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή του μέτρου αναστολής λειτουργίας, καθώς και σε περιπτώσεις, που ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου δεν συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, το μέτρο εφαρμόζεται κατόπιν νέου προσδιορισμού του χρόνου έναρξης εφαρμογής του, αμέσως μόλις καταστεί δυνατό, σε ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης. 
H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της, συνεχίζει και διευρύνει τις στοχευμένες ενέργειές της κατά της φοροδιαφυγής, σε όλη τη χώρα και με έμφαση στις τουριστικές περιοχές, εφαρμόζοντας το νέο μοντέλο ελέγχων, που δεν περιορίζεται στην επιβολή του προστίμου». Τσουχτερά τα πρόστιμα Επίσης, υπενθυμίζει ότι από την Δευτέρα 25/7/16 τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κάθε φορά που εντοπίζουν έναν επιτηδευματία να μην εκδίδει αποδείξεις ορίζονται, σε ελάχιστο πρόστιμο 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού συστήματος και 500 ευρώ για όσους έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος. 
Ο ΕΕΣ αναφέρει πως «το Υπ. Οικονομικών με τροπολογία έρχεται να «διορθώσει» τα πρόστιμα δυσανάλογα μικρού ύψους σε σχέση με την παράβαση», σημειώνοντας ότι «καθιερώνονται νέα κατώτατα όρια ανά φορολογικό έλεγχο και ορίζεται ότι το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος». 
Μάλιστα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι, σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης τα πρόστιμα διπλασιάζονται (τα 250 ευρώ γίνονται 500 και τα 500 ευρώ αυξάνονται αυτόματα σε 1.000 ευρώ), ενώ σε περίπτωση νέας υποτροπής τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται (τα 250 ευρώ γίνονται 1.000 και τα 500 ευρώ αυξάνονται σε 2.000 ευρώ κατώτερου προστίμου).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ