Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Σεισμός στην Ιταλία-Ατέλειωτη τραγωδία: Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό που έπληξε σήμερα το πρωί την Ιταλία, ανακοίνωσε πριν από λίγο η ιταλική γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται... πολλά παιδιά, αναφέρει επίσης η ιταλική εφημερίδα.
Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.
Οι πρώτες δραματικές εικόνες που φθάνουν από τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό αποκαλύπτουν την έκταση των καταστροφών. Πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια με γυμνά χέρια ελπίζοντας να βρουν επιζώντες.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από 100, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους αυτών των χωριών, που βρίσκονται περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, σοκαρισμένοι ακόμη από τον σεισμό, έναν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη σεισμογενή Ιταλία.
Στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο και την Αρκουάτα, στην περιφέρεια του Μάρκε, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους.
Ο σεισμός αυτός έφτασε το μέγεθος των 6,2 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), αλλά το ιταλικό γεωλογικό ινστιτούτο ανακοίνωσε το μέγεθος στους 6 βαθμούς. Σημειώθηκε στο κέντρο της ιταλικής χερσονήσου στις 03:36 (τοπική ώρα, 04:36 ώρα Ελλάδας) και έγινε αισθητός στη Ρώμη, ξυπνώντας δεκάδες κατοίκους.
Στο Αματρίτσε, στην περιοχή του Λάτιο, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έξι πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Λάτιο, ο Νικόλα Τσινγκαρέτι. Οι κάτοικοι αυτού του γραφικού και γεμάτου τουρίστες χωριού περιγράφουν σκηνές πλήρους καταστροφής.
Ο Σέρτζο Πιρότσι, ο δήμαρχος της γειτονικής κοινότητας του Ακουμόλι, έκανε από την πλευρά του λόγο για δύο νεκρούς και είπε ότι η πόλη του έχει κατά το ήμισυ καταστραφεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια. "Εδώ είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια", δήλωσε. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που κατέστη δυνατό να διασωθούν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, η ηλικία των οποίων δεν έγινε γνωστή και τα οποία βγήκαν σώα και αβλαβή από τα συντρίμμια.
Δύο νεαρές Αφγανές, πρόσφυγες στο Αματρίτσε, ακούσθηκαν να καλούν σε βοήθεια κάτω από τα ερείπια. Οι διασώστες προσπαθούσαν σήμερα το πρωί να τις σώσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Agi.
Στο Αματρίτσε, οι δείκτες του ρολογιού του καμπαναριού σταμάτησαν στην ώρα του σφοδρότερου σεισμού, στις 3:39 το πρωί.
Το επίκεντρο βρισκόταν στην επαρχία του Ριέτι, κοντά στο Ακουμόλι, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικα της Ρώμης, διευκρίνισε το ιταλικό γεωφυσικό ινστιτούτο. Τον σεισμό αυτόν ακολούθησαν τουλάχιστον 39 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών. Έγινε αισθητός μέχρι τη Ρώμη.
Ο πάπας Φραγκίσκος διέκοψε την παραδοσιακή εβδομαδιαία ομιλία του λέγοντας πως έχει "αναστατωθεί" από την είδηση για τον σεισμό. Εξέφρασε επίσης τον "μεγάλο πόνο" του και την "αλληλεγγύη του προς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί".
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ματαίωσε το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει αύριο στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον ιταλό πρωθυπουργό εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και προσφέροντας τη βοήθεια της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ