Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδικασίες αναβάθμισης του δρόμου Καρπενήσι-Αγρίνιο-Θέρμο

Για ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση της Εθνικής Οδού 38 Καρπενήσι-Αγρίνιο-Θέρμο κάνουν λόγο οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος με σχετική ερώτηση, που κατέθεσαν, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Να σημειωθεί, πως το πρώτο τμήμα της εθνικής οδού 38 συνδέει το Αγρίνιο με τα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Αιτωλ/νίας και Ευρυτανίας των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, και το δεύτερο τον Καλλικρατικό δήμο Αγρινίου με το δήμο Θέρμου.
Οι βουλευτές επισημαίνουν πως η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού 38 θα διευκολύνει τις μετακινήσεις υποβοηθώντας σε σημαντικό βαθμό την... παραγωγική ανασυγκρότηση σε περιφερειακές περιοχές του Δήμου Αγρινίου και του Δήμου Θέρμου, καθώς και την επισκεψιμότητα σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, διαδραματίζοντας παράλληλα σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νέων, που είτε επιλέγουν να παραμείνουν στην περιοχή – παρά τις υφιστάμενες οικονομικές δυσκολίες – είτε επιστρέφουν αναζητώντας ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
– Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
– Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Θέμα: Ανάγκη επιτάχυνσης κατασκευής έργων ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της Εθνικής οδού 38 Καρπενήσι-Αγρίνιο-Θέρμο.

Η Εθνική Οδός με αριθμό 38 αποτελείται από δύο τμήματα (Ν.3155/1955, Απόφαση αριθ. Γ.2587 1/9/63 Ιούλιος 1963 Υπουργείο Δημοσίων Έργων). Το πρώτο τμήμα συνδέει το Αγρίνιο με τα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Αιτωλ/νίας και Ευρυτανίας των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, και το δεύτερο τον Καλλικρατικό δήμο Αγρινίου με το δήμο Θέρμου.
Το έργο είχε δημοπρατηθεί με τίτλο «Βελτίωση Ε.Ο. Αγρινίου –Καρπενησίου- τμήμα Αγρινίου Άγιος Βλάσσης» και ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2014. Η ένταξη αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα, ώστε να αναβαθμιστεί η σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία, και να διασφαλιστεί η σύνδεση των δύο όμορων Περιφερειών: της Δυτικής Ελλάδας και της Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Υποδομών από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η πράξη με τίτλο «Βελτίωση Ε.Ο. Αγρινίου –Καρπενησίου- τμήμα Αγρινίου Άγιος Βλάσσης» ανακλήθηκε διότι έχει συμπεριληφθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Δυτικής Ελλάδας για τη συγχρηματοδότησή του, την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Επίσης, αναμένονταν από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Υποδομών η πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή αίτησης ένταξης της ανωτέρω πράξης στο Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας.
Σε ό, τι αφορά στο δεύτερο τμήμα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών το οδικό έργο «Τμήμα Ε.Ο. Αγρινίου-Θέρμου, νέα χάραξη τμήματος Ε.Ο. 38 Θέρμο-Μυρτιά, Τμήμα Θέρμο Πουρνάρια»βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί, πως πρόσφατα ο Δήμος Θέρμου προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ωρίμανση του έργου με επικαιροποίηση των μελετών, ενώ με την 170476/30-01-2014 απόφαση του ΥΠΕΚΑ εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του οδικού έργου.
Επειδή, η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού 38 θα διευκολύνει τις μετακινήσεις υποβοηθώντας σε σημαντικό βαθμό την παραγωγική ανασυγκρότηση σε περιφερειακές περιοχές του Δήμου Αγρινίου και του Δήμου Θέρμου, καθώς και την επισκεψιμότητα σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, διαδραματίζοντας παράλληλα σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νέων που είτε επιλέγουν να παραμείνουν στην περιοχή – παρά τις υφιστάμενες οικονομικές δυσκολίες – είτε επιστρέφουν αναζητώντας ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας.
Επειδή, η ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα της Ιόνιας Οδού και η επικείμενη σύνδεση του Δήμου Αγρινίου με την Ιόνια οδό (με όποια λύση και αν υποδειχθεί από την προμελέτη και τους φορείς της περιοχής) μπορεί, να προσδώσει εξωστρέφεια και στις περιφερειακές περιοχές.
Επειδή, τα προαναφερόμενα έργα οδοποιίας αποτελούν έργα συμπλήρωσης ή και αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, που υποστηρίζουν τις υποδομές και εντάσσονται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών με τη σύνδεση αυτών με αστικά, παραγωγικά, τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα.
Επειδή, η ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού 38 θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία σύμφωνα με καταγραφές που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την Τροχαία Αιτ/νίας, παρουσιάζουν αύξηση – ιδιαιτέρως στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αγρινίου-Θέρμου.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
– Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να αναβαθμιστεί το Εθνικό Οδικό Δίκτυο 38;
– Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί, ώστε μετά την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, να συμπεριληφθούν και να ενταχτούν έργα που μπορούν να αναβαθμίσουν το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας;
– Έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες ύστερα και από την πρόσφατη πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η δράση με τίτλο «Βελτίωση Ε.Ο. Αγρινίου –Καρπενησίου- τμήμα Αγρινίου Άγιος Βλάσσης» να ενταχθεί στο Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας και να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότησή του;
– Είναι ενήμερα τα Υπουργεία για τυχόν νέες προτάσεις που έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων, που να έχουν στόχο την αναβάθμιση της Εθνικής Οδού 38, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενταχθούν στο Τ.Α.Π.Τ.Ο.Κ. (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων);

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ