Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τους ενήμερους πολίτες μην τους φοβάσαι…
Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της κατασκευής και λειτουργίας 4 μονάδων παραγωγής ενέργειας από Βιορευστά, μέσα στο Εθνικό Πάρκο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού
Η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των μονάδων παραγωγής ενέργειας από Βιορευστά, θεωρώ πως ήταν διδακτική για όλους μας.
Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως η ζωογόνα δύναμη της...
αυτοδιοίκησης είναι οι ενήμεροι πολίτες. Πριν από περίπου ένα μήνα, απρόσκοπτα κατασκευάζονταν 4 μονάδες παραγωγής ενέργειας, δίπλα στη λιμνοθάλασσα, μέσα στον κάμπο του Ευηνοχωρίου, από εισαγόμενα τηγανέλαια, φυσικά έλαια κ.α. και όλοι «κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου». Ορισμένοι γνώριζαν και βολευόμενοι συνένοχα σιωπούσαν (τα έγγραφα μιλούν και όχι ο γράφων) και κάποιους άλλους μας «είχαν πιάσει στον ύπνο» και έχουμε ευθύνες, μικρές ή μεγάλες, ως αιρετοί.
Ώσπου ένα τυχαίο «ατύχημα» έσπασε το φαύλο κύκλο της σιωπής. Ένα μήνα μετά η κατάσταση αντιστράφηκε. Προηγήθηκε αίτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και αιχμηρή ανακοίνωση, εξώδικο σε βάρος μας από τις εταιρίες, δύο ενημερωτικές συναντήσεις παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας, δυο εξ ανάγκης αποφάσεις Τ.Σ. κοινοτήτων (Μεσολόγγι, Ευηνοχώρι), αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ και ερωτήσεις Βουλευτών, ενώ ευαισθητοποιήθηκε νέος κόσμος (Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα»), επώνυμοι πολίτες, λιγοστοί, δυστυχώς, εκπρόσωποι φορέων και χθες ήρθαν «τα πάνω κάτω» στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η θέση και οφθαλμοφανή πρόθεση του δημάρχου να αγοράσει χρόνο και να παραπέμψει το όλο ζήτημα στις καλένδες μέσω ημερίδας και «ενημερώσεων επιστημόνων» κατέρρευσε ως «χάρτινος τίγρης», αν και επέμενε σε αυτή μέχρι την ύστατη ώρα. Παρουσία πλήθους πολιτών από το Μεσολόγγι και το Ευηνοχώρι, έχοντας απέναντι του τη σθεναρή στάση ολάκερης της αντιπολίτευσης - εκτός της συνεργαζόμενης με τον ίδιο παράταξη της Χρυσής Αυγής - καθώς και την ορθή στάση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ευηνοχωρίου, δίχως πειστικά επιχειρήματα και απαντήσεις «ανέκρουσε πρύμναν» την τελευταία στιγμή. Έτσι,
το Δημοτικό Συμβούλιο με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του, πήρε καθαρή θέση ΚΑΤΑ της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων παραγωγής ενέργειας από Βιορευστά μέσα στο Εθνικό Πάρκο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ενώ ταυτόχρονα τέθηκε επικουρικά αρωγός στην κατάθεση εκ μέρους των πολιτών ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κατά των εγκεκριμένων από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περιβαλλοντολογικών όρων των 4 μονάδων.
Ταυτόχρονα κατέρρευσε εκ νέου και η επιχείρηση λασπολογίας του δημάρχου σε βάρος μου, αφού καταδείχθηκε πως η απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου το 2013 ήταν απαγορευτική για τους «επενδυτές», απόφαση την οποία ο τωρινός Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου την θεώρησε λανθασμένη, ένεκα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.
Ένα σημαντικό όσο και αναγκαίο πολιτικό βήμα επετεύχθη. Τώρα απομένει το επόμενο διπλό και τελειωτικό:
1ο) Αναθεώρηση της απόφασης του Φορέα Διαχείρισης στη σημερινή του συνεδρίαση, όπως ο δήμαρχος χθες υποσχέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2ο) Κατάθεση της ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος εντός της επόμενης εβδομάδας, από τους πολίτες με την υποστήριξη του δήμου.
Έχουμε δουλειά μπροστά μας, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Παναγιώτης Κατσούλης

Δημοτικός Σύμβουλος

Πρώην Δήμαρχος

Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ