Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου “Μια ζωή ρεπορτάζ” του Πάνου Σόμπολου

“Μια ζωή βλέπω τη δουλειά μου στην τηλεόραση και στις σελίδες της εφημερίδας. Αποφάσισα τώρα να τη βλέπω και στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μου, να τη μοιράζομαι με τους φίλους μου και τους ανθρώπους που αγαπώ και μ’ αγαπούν”. Με τα λόγια αυτά αρχίζει το βιβλίο του, με τίτλο “Μια ζωή ρεπορτάζ”, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος. 
Το βιβλίο, από τις εκδόσεις “Π. Κυριακίδη”, παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΑ. Στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.....
δεν συγκεντρώνει απλώς σ’ ένα βιβλίο τα άρθρα που έγραψε τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά επιχειρεί μια επιτομή όλων των γεγονότων που συγκλόνισαν την ελληνική κοινή γνώμη, από την τρομοκρατία μέχρι τις πυρκαγιές και τα πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που τα έζησε από κοντά.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση, τόνισε ότι ο Πάνος Σόμπολος εξακολουθεί να λειτουργεί με το ίδιο πάθος ακόμη και σήμερα, όπως τα πρώτα του χρόνια στη δημοσιογραφία, επισημαίνοντας ότι ο ρεπόρτερ είναι ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου, με ειδική στόφα που δεν ικανοποιείται με όσες πληροφορίες και να συγκεντρώσει και αναζητάει πάντα το κάτι παραπάνω. 
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας είπε ότι στο βιβλίο του ο κ. Σόμπολος κάνει ένα ταξίδι στο μισό ποινικό κώδικα, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται σε θέματα δεοντολογίας, κάνοντας σκληρή αυτοκριτική, καθώς σημειώνει ότι πολλές φορές οι δημοσιογράφοι ξεφεύγουν από τη δεοντολογία και αυτό, όπως είπε, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί τα λέει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι το βιβλίο αναφέρεται και στη σημερινή κρίση και το πώς αυτή συνδέεται με την αύξηση της εγκληματικότητας. 
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης είπε ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον Πάνο Σόμπολο είναι το δόσιμό του στη δημοσιογραφία. Είπε ακόμη ότι είναι απλός, παράξενος και μοναδικός, με ένα ιδιαίτερο, αξεπέραστο δημοσιογραφικό στιλ, καθώς είναι “δημοσιογράφος μετριοπαθής και παλαιάς κοπής”. Επισήμανε πως ο Πάνος Σόμπολος δεν έχει ηλικία, καθώς είναι αληθινός δημοσιογράφος, ενώ για το βιβλίο είπε ότι πρόκειται για έναν δημοσιογραφικό πανδέκτη που αρχίζει με την τρομοκρατία και φτάνει μέχρι το κοινό έγκλημα, δίνοντας ταυτόχρονα τη σφραγίδα “Σόμπολου” με συμβουλές για τους πολίτες. Ο διευθυντής της εφημερίδας “Τα Νέα” Χρήστος Μεμμής, θυμήθηκε την πρώτη του γνωριμία με τον συγγραφέα, όταν ο ίδιος ήταν νέος συντάκτης στις εφημερίδες “Μακεδονία” και “Θεσσαλονίκη” και ο Πάνος Σόμπολος ήταν ο αστυνομικός ανταποκριτής των εφημερίδων στην Αθήνα. Οπως τόνισε ο κ. Μεμμής, ο Πάνος Σόμπολος ήταν γι’ αυτόν, “μια καταπίεση”. 
Ο διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξης Παπαχελάς είπε ότι ο Πάνος Σόμπολος ανήκει στη γενιά των πραγματικών ρεπόρτερ που έκαναν τη δουλειά τους σε δύσκολες συνθήκες. Για το βιβλίο είπε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς αναφέρεται ιδιαίτερα σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τονίζοντας ότι όλα αυτά ο Πάνος Σόμπολος τα έζησε και επισημαίνοντας ότι βλέπει τον συνδικαλισμό ως δεύτερη φύση του και ως επάγγελμα. 
Ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας “Έθνος” Γιάννης Σαραντάκος ανέφερε ότι ο Πάνος Σόμπολος συμβολίζει το ήθος στη δημοσιογραφία, ενώ για το βιβλίο είπε ότι είναι επίκαιρο, καθώς ζωντανεύει σημαντικές στιγμές που έζησε η χώρα τα δέκα τελευταία χρόνια. Ο Πάνος Σόμπολος με τη σειρά του είπε ότι σκέφτεται να συνεχίσει το συγγραφικό του έργο, λέγοντας ότι στο πρώτο του βιβλίο περιλαμβάνεται η γκάμα όλων των γεγονότων και των περιστατικών, μικρών και μεγάλων, της καθημερινότητας, τα οποία απασχολούν τον πολίτη κάθε ηλικίας και επαγγελματικής τάξης. Είπε ακόμη ότι θα φύγει από τη δημοσιογραφία ενημερώνοντας σωστά και αντικειμενικά από την πρώτη γραμμή τους πολίτες, ενώ σχολιάζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για δημοσιογράφους που χρηματίζονται είπε ότι “δεν τα παίρνουμε όλοι. 
Οι δημοσιογράφοι δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ και από το βράδυ έως το πρωί, κάνοντας όχι απλώς μια δουλειά, αλλά ασκώντας ένα λειτούργημα, κι έτσι θα το βλέπω μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου”. Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην υπουργοί, βουλευτές, εκδότες, πρόεδροι άλλων δημοσιογραφικών ενώσεων και πολλοί δημοσιογράφοι.

 Δημοσιεύθηκε στο http://astakos.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ