Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Καταργούν τμήματα και ειδικότητες τομέων των ΕΠΑΛ Αιτωλοακαρνανίας

Α.Ε.Κ.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Στηρίζεται από τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, Συσπειρώσεις-Κινήσεις Δ.Ε.
Καταργούν τμήματα και ειδικότητες τομέων
των ΕΠΑΛ Αιτωλοακαρνανίας
·        Στοχεύουν στο οριστικό κλείσιμο των μικρών σχολείων της περιφέρειας
·        Τα ΕΠΑΛ μετατρέπονται σε δίχρονα εκπαιδευτήρια μαθητείας.
«Όταν κλείνουν σχολεία ανοίγουν φυλακές»
Το «άριστα» του πρωθυπουργού στον υπουργό παιδείας, είναι κάλπικο. Διότι...
με τεχνητά πλεονάσματα προσπαθούν να αποφύγουν τους διορισμούς καθηγητών στα σχολεία (που είχαν υποσχεθεί), αφού τα μνημόνια που ψήφισαν δεν αφήνουν περιθώρια για στήριξη της παιδείας, της υγείας και τις άλλες κοινωνικές δομές.
Εντούτοις παρουσιάζουν στην Ελληνική κοινωνία μια ειδυλλιακή έως μαγική εικόνα ότι δηλαδή στα σχολεία όλα βαίνουν καλώς! Ένα μεγάλο επικοινωνιακό ψέμα, όταν οι εκπαιδευτικοί βιώνουν από μέσα τον «οδοστρωτήρα» του 3ου μνημονίου με τα προαπαιτούμενα, ήδη άρχισε να εφαρμόζεται με οδυνηρές συνέπειες για όλη την δημόσια εκπαίδευση και την ελληνική οικογένεια, καταργώντας ουσιαστικά το αγαθό της μόρφωσης της νέας γενιάς. 
Μετά την αυγουστιάτικη κατάργηση-συγχώνευση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ήρθε και η συρρίκνωση του ωρολογίου προγράμματος εκπαίδευσης των Γ/σίων καθώς και των περικοπών ωρών σε πολλά μαθήματα, όπως πληροφορική, φυσικών επιστημών, Αγγλικής γλώσσας, κόβουν τμήματα, κόβουν ώρες, κόβουν ειδικότητες, κόβουν…κόβουν…κόβουν (!).
Θέλουν να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες του προϋπολογισμού στη δημόσια εκπαίδευση, υπέρ των τοκογλύφων δανειστών.  Θέλουν να οδηγήσουν τους μαθητές στην άτυπη εκπαίδευση και να τους πετάξουν στα κάτεργα της απλήρωτης μαθητείας, χωρίς δικαιώματα παραπέμποντάς μας σε εποχές «δουλοπάροικων», εκτελώντας τις εντολές της γερμανικής Ευρώπης.
Στο μάτι του κυκλώνα έχουν βάλει για μια ακόμη φορά το ΕΠΑΛ Καινουργίου και με ευθύνη της τοπικής διοίκησης, δρομολογούν τους σχεδιασμούς προκατόχων τους ώστε στην περιφέρεια να κλείσουν γυμνάσια, λύκεια και τα ΕΠΑΛ, όπου λειτουργούν σήμερα.
Έκοψαν από το ΕΠΑΛ Καινουργίου δυο (2) τμήματα γενικής παιδείας (με οριακό αριθμό μαθητών) και τώρα κλείνουν την Β΄ τάξη του τομέα Οικονομίας και Διοικητικών Υπηρεσιών.
Με την ίδια απόφαση κατήργησαν την Β΄ τάξη Δομικών του 1ου ΕΠΑΛ Μεσολογγίου και το Οικονομίας στο ΕΠΑΛ Κατοχής, χωρίς να ερωτηθούν οι Σύλλογοι διδασκόντων και τα αρμόδια θεσμικά όργανα τόσο των ΕΠΑΛ, όσο και των Εργαστηριακών Κέντρων. Αδιαφορώντας για το αν και που θα συνεχίσουν αυτά τα «μαυρόπαιδα» τις σπουδές τους στην ειδικότητα που επέλεξαν να φοιτήσουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, όταν τα μνημόνια κόβουν και τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ο στόχος τους είναι προφανής να κλείσουν οριστικά το ΕΠΑΛ Καινουργίου και βλέπουμε…
Με την ίδια τεχνική θα έχουν σειρά και τα άλλα περιφερειακά ΕΠΑΛ της Αιτωλ/νίας, με τον κόφτη του αυξημένου ελάχιστου αριθμού μαθητών για κάθε τάξη, που ζητάει η απαράδεκτη εγκύκλιος Φίλη, που κλίνει τα σχολεία και οδηγεί την ύπαιθρο σε μεγαλύτερο μαρασμό.
Πως θα γίνει αυτό; Αναφέρεται στα προαπαιτούμενα των μνημονίων και είναι η εφήμερη κατάρτιση με την μαθητεία του δυικού γερμανικού συστήματος για τσάμπα δουλειά και για το φάγωμα του ΕΣΠΑ από τους ιδιώτες. Αυτός ο σχεδιασμός υπάρχει στα συρτάρια του Υπουργείου, και αν δεν εφαρμόστηκε στον νομό πριν μερικά χρόνια επειδή κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία και οι αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου.
 Δεν επιτρέπεται ακόμη και σήμερα κάποιοι να παριστάνουν τους «αφελείς» και να αδρανοποιούνται όταν η φωτιά έφτασε έξω από το σπίτι του καθενός μας. 
Ο Υπουργός Παιδείας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το «καμπανάκι» που κτυπούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές  στη δημόσια ΤΕΕ συνολικότερα που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση. Όσοι αντιστεκόμαστε ακόμη να μην κλείσουν σχολεία, υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα μια πραγματική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και δηλώνουμε παρόν σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Αντιστεκόμαστε στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα των μνημονίων που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όπου οι εκπαιδευτικοί απαξιώνονται καθημερινά ενώ οι μαθητές και οι οικογένειες τους χτυπιούνται από τα χαράτσια και την ανεργία. Είμαστε ΕΝΑΝΤΙΑ στο κλείσιμο του ΕΠΑΛ Καινουργίου και την υποβάθμιση κάθε σχολικής μονάδας.
Η πολιτική ηγεσία το Υπουργείου Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εκπαιδευτική, κοινωνική και εργασιακή αναταραχή που ξεκίνησε. Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, παρακολουθώντας απλώς τις εξελίξεις. Θα αντιδράσουμε δυναμικά, θα ξεσηκώσουμε τον κόσμο να αντιδράσει στο κλείσιμο του σχολείου τους, που με θυσίες οι τοπικές κοινωνίες έχτισαν.
Δεν είμαστε όλοι δεδομένοι. Αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε αυτήν την απαράδεκτη εκπαιδευτική πολιτική, προωθώντας ταυτόχρονα τα αιτήματα του κλάδου μας, που είναι και αιτήματα ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας και ακουμπούν στις ανάγκες της κοινωνίας για δωρεάν εκπαίδευση και απόκτηση ειδικότητας των νέων.
Απαιτούμε την επαναφορά της ειδικότητας πληροφορικής στα ΕΠΑΛ του νομού που προϋπήρχαν και καταργήθηκαν με την Αρ. Πρωτ.: Φ20/105921/Δ4/29-06-2016, απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ήτοι: στο ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας, ΕΠΑΛ Βόνιτσας, ΕΠΑΛ Καινουργίου, το ΕΠΑΛ Κατοχής και Μακρυνείας.
Οφείλει η Διοίκηση της Εκπαίδευσης τοπικά και περιφερειακά να σεβαστεί τους αγώνες και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών, των πολιτών και της αυτοδιοίκησης για να υπάρχουν τα δημόσια σχολεία σε κάθε περιοχή και να αναθεωρήσουν τις καταστροφικές τους αποφάσεις που θα λειτουργήσουν σαν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας εκπαίδευσης.
Για μας (ευελπιστούμε και τις τοπικής κοινωνίας και των φορέων της) το κλείσιμο των ΕΠΑΛ θα γίνει αιτία πολέμου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  1. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα των σχολείων σύμφωνα με των σχεδιασμό των Συλλόγων διδασκόντων σε αναλογία με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
  2. Να μην καταργηθούν τα τμήματα ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ Καινουργίου και 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου
Καλούμε τις δύο ΕΛΜΕ του νομού να αφυπνιστούν και να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες για δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσει ο Αρμαγεδδών, που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και μετατρέπει του εκπαιδευτικούς σε «ντελιβεράδες» της γνώσης!  
Τέλος δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τους αγώνες των μαθητών, που στόχο έχουν την υπεράσπιση της  δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για ολόπλευρη μόρφωση και αναβαθμισμένη Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΛ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

Να λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες και τα τμήματα των ΕΠΑΛ Αιτωλοακαρνανίας που οδηγούν στο κλείσιμό τους. 

ΑΓΩΝΑΣ για 14χρονη Δημόσια, Δωρεάν 

και Δημοκρατική πολυτεχνική παιδεία για όλους !
  Αγρίνιο 26-09-2016
Από την συνδικαλιστική κίνηση καθηγητών Αιτωλ/νίας

Α.Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ