Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Τελευταία πράξη: καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ
Στις 20 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις εκλογές και η εφαρμογή της σκληρής μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και...
στο χώρο της εκπαίδευσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Είναι μια πολιτική που αντιμετωπίζει το δημόσιο αγαθό της Παιδείας με όρους καθαρά οικονομικούς και λογιστικούς.
Έτσι είχαμε τη μείωση κατά 3 ώρες του ωρολογίου προγράμματος στα Γυμνάσια και την κατάργηση της μείωσης ωραρίου για τους υπεύθυνους των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής. Αυτές οι ρυθμίσεις είχαν ως συνέπεια να προκύψει τεχνητά ένας τεράστιος αριθμός πλεοναζόντων συναδέλφων οι οποίοι για να συμπληρώσουν το ωράριο τους είναι αναγκασμένοι να τρέχουν μέχρι και σε πέντε σχολεία ή να διατεθούν σε Δημοτικά, ΙΕΚ κλπ. ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής μετακίνησης σε άλλο Νομό.
Επίσης είχαν ως συνέπεια ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών με αποτέλεσμα να καταδικάζονται στην ανεργία συνάδελφοι που εργάζονταν συνεχώς για πολλά χρόνια καλύπτοντας τα κενά μονίμων σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας με τεράστια προσφορά στην δημόσια εκπαίδευση.
Το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ που παρακολουθούμε είναι η κατάργηση ολιγομελών τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων που έχουν μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο που το ίδιο το Υπουργείο αύξησε.
Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης είναι τραγικά, αφού παρά πολλά κυρίως περιφερειακά και εσπερινά ΕΠΑΛ συρρικνώνονται σε τέτοιο βαθμό που οδηγούνται σταδιακά στο κλείσιμο και οι μαθητές τους εκτός της δημόσιας εκπ/σης.
Τέτοια σχολεία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία καθώς καλύπτουν την ανάγκη και το δικαίωμα εκπ/σης  μαθητών που προέρχονται από απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές ή μαθητών που εργάζονται.
Στην περιοχή μας το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν το ΕΠΑΛ Καινουργίου και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου.
Ειδικότερα το ΕΠΑΛ Καινουργίου, όπου καταργείται ο τομέας Διοίκησης – Οικονομίας, καλύπτει χωροταξικά την περιοχή της Τριχωνίδας, του Θέρμου και άλλων ορεινών περιοχών. Με την κατάργηση του τομέα οι περισσότεροι μαθητές οδηγούνται λόγω της απόστασης αλλά και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στο να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου, το οποίο είναι το μοναδικό στην Αιτωλοακαρνανία, η κατάργηση μιας ειδικότητας, συγκεκριμένα των Ηλεκτρολόγων, αποκλείει τους μαθητές αυτούς από την εκπαίδευση, αφού δεν μπορούν λόγω εργασίας να φοιτήσουν στα ημερήσια ΕΠΑΛ.
Η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργηση κανενός ολιγομελούς τμήματος και να πάψει να βάζει αριθμητικούς περιορισμούς στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών για μόρφωση. Την καλούμε επίσης να τηρήσει την υποχρέωση της ως πολιτεία εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις, σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό,  για ίσες ευκαιρίες όλων των μαθητών στην εκπαίδευση.
  

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ