Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Α.Ε.Κ.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Στηρίζεται από τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, Συσπειρώσεις-Κινήσεις Δ.Ε.
«Έγινε η απώλεια συνήθειά μας»
¨Διάφανα Κρίνα¨
Συναδέλφισσες/-οι,
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά, όπως ήταν αναμενόμενο, με τους πιο δυσοίωνους όρους για τα σχολεία, τους μαθητές μας κι εμάς τους ίδιους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει με την ίδια ζέση την καταστροφική...
πολιτική των μνημονίων όλων των κυβερνήσεων, των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση για 5η  συνεχόμενη χρονιά, των μειωμένων δαπανών για την παιδεία και την υποταγή της στις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της τρόικας- θεσμών. Μετά από ένα καλοκαίρι όπου οι αλλαγές στα γυμνάσια, η κατάργηση της 3ωρης απασχόλησης για τους υπεύθυνους εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικών επιστημών, την συρρίκνωση των τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ οδήγησαν σε πλασματικές υπεραριθμίες και δραματικές ανακατατάξεις στο χάρτη των οργανικών. Μηδαμινές μεταθέσεις και αποσπάσεις συναδέλφων εγκλωβίζουν το σύνολο του κλάδου μακριά από τους τόπους καταγωγής τους, ξεκινάμε το Σεπτέμβρη με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και απώλεια δεκάδων ωρών σε κάθε σχολείο τα οποία τα κρύβουν με έντεχνο τρόπο. Ταυτόχρονα απογοητευτική ήταν για μια ακόμα φορά η εικόνα του ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας που εξαφάνιζε και εμφάνιζε ως δια μαγείας οργανικές θέσεις μες το καλοκαίρι και συνεχίζει ακόμη να πράττει το ίδιο. Το αποκορύφωμα ήταν κατά την κοινή συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ (χωρίς διαμαρτυρία των δύο ΕΛΜΕ και των αιρετών του νομού), όπου ολοκληρώθηκε το οργανωμένο σχέδιο Φίλη για τεχνητό κλείσιμο όλων των κενών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δ/θμιας εκπ/σης της Αιτωλ/νίας, ώστε να μην γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών. Έσπασαν ολόκληρα ωράρια, έκαναν σαρωτικές (εκκαθαρίσεις) μετακινήσεις υποχρεωτικά συναδέλφων, ακόμα και σε 5 σχολεία, όπως στους ΠΕ16, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη μουσική παιδεία, έως να την καταργήσουν τελείως από το δημόσιο σχολείο. Γι’ όλα αυτά τα «επιτεύγματα» ο κ. Υπουργός εισέπραξε το «άριστα» από τον Πρωθυπουργό!!!  
Προκειμένου να περιορίσουν την δαπάνη δημοσίων πόρων (προαπαιτούμενα 3ου μνημονίου) καταργούν και τα (οριακά) ολιγομελή τμήματα σε πρώτη φάση γενικής παιδείας των ΕΠΑΛ, χωρίς να υπολογίζουν τις αποφάσεις των Συλλόγων διδασκόντων, τα προβλήματα του μαθητικού πληθυσμοί και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Η διατύπωση παιδαγωγικής γνώμης, που στην περίπτωση επιβάλλονταν, από τoν υπεύθυνο σχολικό σύμβουλο δεν υπάρχει, αυτός ασχολείται με τα εγκαίνια του κοινωνικού φροντιστηρίου της εκκλησίας! Τι ενδιαφέρον πράγματι για τη δημόσια εκπαίδευση από δημόσιους λειτουργούς «αυξημένων» προσόντων; 
Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με το «ξεχείλωμα» των αναθέσεων μαθημάτων, οδηγούν εκβιαστικά σε νέα κινητικότητα και σε υποχρεωτικές μετακινήσεις τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η μείωση των οργανικών θέσεων και η “λογιστική” εξαφάνιση των κενών, η ευελιξία των εκπαιδευτικών με παιδαγωγική πυξίδα το τρίπτυχο “διδάσκω ό.τι χρειαστεί, όπου χρειαστεί, και για όσο χρειαστεί” τόσο στην τυπική στη μη τυπική εκπαίδευση.
Παρά τις εξαγγελίες Φίλη, ήδη από την περίοδο του καλοκαιριού, ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία θα είναι στα σχολεία  από την 1η Σεπτέμβρη αλλά και τα προσφυγόπουλα γραμμένα στα δημόσια σχολεία, κάτι που ήταν αίτημα του κλάδου μας, η πραγματικότητα είναι μια απ’ τα ίδια. Εκπαιδευτικοί περιορισμένος αριθμός, βιβλία με το σταγονόμετρο από τον περιβόητο «Διόφαντο», που τώρα έγινε και επισήμως διαχειριστής του “my school” και δεν στέλνει βιβλία ούτε για τους μαθητές από μετεγγραφή – ούτε για αυτούς που διδάσκουν το μάθημα(!), τμήματα 28 μαθητών, εξαγγελίες για την είσοδο ΜΚΟ στα σχολεία που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων κ.τ.λ. στα ΕΠΑΛ δεν υπάρχουν καθόλου των ειδικοτήτων, ενώ μοιράστηκαν κάποια γενικής παιδείας των ΤΕΕ, ωραία αναβάθμιση..!
Πέρα, όμως, από το εργασιακό μας περιβάλλον, η καθημερινότητά μας δεν είναι πολύ διαφορετική. Οι μισθοί μας είναι πετσοκομμένοι και ετοιμάζουν και νέες μειώσεις, η εφορία και ο «καταργημένος» ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Τσίπρα δε μας αφήνει να χαρούμε ούτε τα αυτονόητα. Την ίδια στιγμή δεν αγγίζουν το πανηγύρι διαφθοράς  που είναι χρόνια στημένο και δυστυχώς, για όσους πίστεψαν ότι θα «χτυπηθεί» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καλά κρατεί.
Ταυτόχρονα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι παρά τα στραβά και τα ανάποδα, η ΕΕ είναι θέσφατο, όταν μόλις πριν λίγους μήνες το δημοψήφισμα στην Αγγλία οδήγησε σε Brexit, συζητούν την απομάκρυνση της Ουγγαρίας από την ΕΕ, ενώ η Μέρκελ χάνει τη μία εκλογική αναμέτρηση μετά την άλλη.
Ο κόσμος της εκπαίδευσης στο σύνολό του, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, δεν πείθεται από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης. Ξέρει πια τι σημαίνει η ΕΕ, οι «θεσμοί», τα μνημόνια και τα προαπαιτούμενα για τη ζωή του. Αυτός ήταν κι ο λόγος που οι συνάδελφοι της πρωτοβάθμιας άνοιξαν το χορό των κινητοποιήσεων στις 15/9 με την ΟΛΜΕ να σφυρίζει αδιάφορα με διευκολιντική στάση εργασίας! Ξέρουμε ότι,  όσα έχουμε, τα κερδίσαμε με τις κινητοποιήσεις μας – το πάγωμα της αξιολόγησης, την επιστροφή των διαθέσιμων συναδέλφων στα σχολεία, τα όποια δικαιώματα μας έχουν μείνει. Γνωρίζουμε επίσης ότι κι αυτά που συζητά  ο Φίλης τώρα με τους θεσμούς, δηλαδή άνοιγμα ξανά των απολύσεων στην εκπαίδευση, το  νόμο για τα εργασιακά μας δικαιώματα που τώρα επαναφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα, τον νόμο για την απαγόρευση επι της ουσίας των απεργιών, τις περαιτέρω περικοπές στους μισθούς μας μόνο με τους αγώνες μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Στις εποχές των μεγάλων αλλαγών, μια νέα αρχή είναι πάντοτε αναγκαία και ενίοτε εφικτή, κόντρα σε πελατειακές, παρασιτικές, παρεοκρατικές συντεχνιακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Για αντίσταση σε κάθε λογική παραίτησης και μιζέριας.
Για σύγκρουση με τα πάσης φύσεως συμφέροντα και κατεστημένα παλιά και νέα.
 Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς!
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί,  Στις εκλογές για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια δηλώνουμε παρόν!
Απαιτούμε άμεσα:
ü  Έκτακτη και γενναία κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.
ü  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Όχι στην ελαστική εργασία.
ü  Άμεση κάλυψη όλων των φετινών κενών χωρίς καθυστερήσεις. Όχι στην πολιτική των πλαστών πλεονασμάτων.
ü  Κατάργηση του ν. 3848/2010 του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013, του Αρβανιτόπουλου.
ü  Κατάργηση των ρυθμίσεων για την Τεχνική Εκπαίδευση  (Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας, κατάρτιση – Μαθητεία – πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ)
ü  Καμία υποχρεωτική κινητικότητα εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση.
ü  Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείων, τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τομείς και ειδικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ü  Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης – ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης. Στήριξη της ειδικής αγωγής.
ü  Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο.
Δε θα συνηγορήσουμε στη διάλυση της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης.
Μόρφωση – Δουλειά – Δημοκρατία!
 20 Σεπτεμβρίου 2016
Από την Α.Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ