Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Βολές προς την Κομισιόν για συγκάλυψη του σκανδάλου της Volkswagen

Ερώτηση για το σκάνδαλο εξαπάτησης της Volkswagen και την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν ενήργησε εγκαίρως ενώ γνώριζε εδώ και χρόνια πολλά από τα δεδομένα, κατάθεσε χθες η Σοφία Σακοράφα.

Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει γιατί δεν εξάντλησε την αρμοδιότητα της ώστε να διακριβωθούν οι παραποιήσεις, γιατί....
δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και για ποιο λόγο αγνόησε τις επείγουσες συστάσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .
Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στην Επιτροπή.
Η υπόθεση Volkswagen ανάγεται σήμερα σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σκάνδαλα διαφθοράς, μαζικής παραπλάνησης και εξαπάτησης πολιτών και θεσμικών αρχών.
Δεδομένων ότι:
-Τα λογισμικά «αναστολής» που χρησιμοποιήθηκαν από αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες με σκοπό την παραποίηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων εκπομπών ρύπων απαγορεύονται αυστηρά από τον κανονισμό 715/2007/ΕΚ (Euro 5 και Euro 6).
-Από το 2007 η Ε.Ε. έχει προσπαθήσει να περάσει σχετική νομοθεσία ώστε να ελέγχονται τα πετρελαιοκίνητα σε «φυσικό» περιβάλλον.
-Το 2013 το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έκθεση του αναφέρει πως οι εν λόγω «αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μπορούν να διαγνώσουν την έναρξη ενός τεστ ρύπων στο εργαστήριο και να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων εκπομπών ρύπων».
-Σε έκθεση που υιοθέτησε το Ε.Κ. στην αρμόδια Επιτροπή (ITRE) στις 05/11/2013, καλεί την Επιτροπή να ανταποκριθεί στο πρόβλημα παραπλάνησης των καταναλωτών και να αναπτύξει «ένα νέο κύκλο δοκιμών οχημάτων και νέων διαδικασιών που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες οδήγησης», ζητώντας «να θεσπιστούν αυτές χωρίς καθυστέρηση».
Δεδομένων των ανωτέρω η Επιτροπή είναι εμφανές ότι γνώριζε.
Ερωτάται:
Γιατί δεν εξάντλησε την αρμοδιότητα της ώστε να διακριβωθούν παραποιήσεις από λογισμικά «αναστολής»;
Γιατί δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες;
Για ποιο λόγο αγνόησε τις επείγουσες συστάσεις του Κ.Κ.Ερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προάσπιζαν την υγείας των πολιτών, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ