Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο θάνατοι (πνιγμοί) σε ένα μήνα στο "ΨΥΧΑΡΓΩ" Αγρινίου



 ΡΕΠΟΡΤΑΖ !!  
 Το πέρασμα από την ασυλική Ψυχιατρική (με τα ιδρυματικού τύπου, κλειστά νοσηλευτήρια, αποκομμένα από την κοινωνία και -συχνά- από την ίδια τη ζωή), σε μια διαφορετική συνολική προσέγγιση του ψυχικά πάσχοντα, στην Κοινωνική - Κοινοτική Ψυχιατρική και στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (με την ανάπτυξη ενός συνολικού Συστήματος Κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας), αποτελεί σήμερα γενικώς παραδεκτή εξέλιξη στον χώρο της Ψυχικής Υγείας.
 Η ριζική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών παροχής ψυχικής υγείας ξεκίνησε στη χώρα με την ψήφιση του νόμου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ν.1397/83).
Αυτά έλεγε το υπουργείο Υγείας τότε για Το Εθνικό Πρόγραμμα "Ψυχαργώς" και από τότε κύλισε πολύ νερό.
Θυμίζουμε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κατοίκων της πλ. Τσακανίκα (παιδικός Σταθμός) για την εγκατάσταση σε ένα πολυώροφο σπίτι των πρώτων πρώην ιδρυματικών ψυχικά πασχόντων που βρίσκονταν στο στάδιο της ενσωμάτωσης, όπως έλεγε τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο δήμος Αγρινίου και η τότε διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου.
Πολλά τα περιστατικά νυχθημερόν που ζουν έκτοτε οι γείτονες από τους τρόφιμους αυτό του ιδιότυπου "ανοιχτού ιδρύματος".
Από την ιδρυτική διακήρυξη και μετά  αυτών των χώρων έχουν ατονήσει τα πάντα εκτός ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Σήμερα δε με τις σαρωτικές περικοπές σε χρήματα και προσωπικό τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.
Μάθαμε πρόσφατα ότι στον χώρο που υλοποιείται το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» στο Αγρίνιο έγινε και δεύτερος θάνατος (βράδυ) από πνιγμό μεταξύ των «ασθενών» τον τελευταίο μήνα.
Ανάστατος εμφανίσθηκε στο χώρο του ιδρύματος στη πλ. Τσακανίκα ο Πρόεδρος του νοσοκομείου Αγρινίου κ. Μπίνας χωρίς να δημοσιοποιήσει το γεγονός παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και επαγγελματιών για όσα συμβαίνουν καθημερινά στη γειτονιά αυτή.
Μήπως μπορούν να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι στα εξής ερωτήματα των κατοίκων:
1) Είναι αλήθεια κ. Μπίνα ότι το ίδρυμα αυτό δεν έχει το ανάλογο προσωπικό;
2) Είναι αλήθεια ότι τα βράδια κλειδώνουν τους τρόφιμος μόνους τους χωρίς να υπάρχει κανένας υπάλληλος;
Αλήθεια ο δήμος τι θέσει παίρνει πάνω στην εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει και στις ανησυχίες των κατοίκων της πλ. Τσακανίκα;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ