ΕΡ: Ανάψατε φωτιές, όταν σε συνέντευξή σας είπατε ότι το αφορολόγητο όριο στην ακίνητη περιουσία θα είναι γύρω στις 450.000.
Δεν εξήγγειλα κάποια επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εύλογη ερώτηση του δημοσιογράφου ποιο είναι το όριο στην Ελλάδα, ώστε να χαρακτηριστεί η ατομική ακίνητη περιουσία πολύ μεγάλη, αυτό που είπα είναι ότι υπάρχει μια...
αφετηρία, καθώς πριν από τον ΕΝΦΙΑ ίσχυε ο φόρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, στον οποίο το αφορολόγητο όριο της ατομικής ακίνητης περιουσίας ήταν περίπου 400.000, άρα περίπου 800.000 ευρώ για το ζευγάρι. Επίσης, είπα ότι το ακριβές αφορολόγητο όριο στην ατομική ακίνητη περιουσία θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από το οικονομικό τμήμα, στην ώρα του και ότι θεωρώ ότι θα κινηθεί σε υψηλότερο πήχη από αυτόν που ίσχυε παλιότερα.
ΕΡ: Θα λαμβάνετε υπόψη σας και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου;
Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, γιατί εγώ είμαι αρμόδιος για θέματα κοινωνικής και όχι οικονομικής πολιτικής. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα η όποια εξαγγελία γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το συγκεκριμένο αφορολόγητο όριο θα λάβει υπόψη τη δέσμευσή του για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, δηλαδή για εναρμόνισή τους με τα σημερινά επίπεδα των εμπορικών και πραγματικών αξιών τους. Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα, ειδικά με τον ΕΝΦΙΑ, είναι μια ληστεία.
ΕΡ: Μεγάλη σημασία έχουν επίσης και οι φορολογικοί συντελεστές.
Ακριβώς. Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στους φορολογικούς συντελεστές, θέλω να υπενθυμίσω ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Εμείς έχουμε πει ότι από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του φόρου δήμευσης ουσιαστικά της ακίνητης περιουσίας που επέβαλαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, από τον οποίο θα απαλλάξουμε παντελώς όλη τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, θα υπάρξει απώλεια δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Εμείς έχουμε βάλει το ποσό αυτό στο πακέτο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχαμε κοστολογήσει στο σύνολό του ότι θα ανέρχεται στα 11,3 δισεκ. ευρώ και είχαμε πει ότι τα χρήματα αυτά θα βρεθούν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο: 3 δισεκ. ευρώ από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, 3 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα κατευθυνθεί για δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα και ρύθμιση «κόκκινων» δανείων, 3 δισεκ. ευρώ από εισφοροδιαφυγή και κυρίως από λίστες Λαγκάρντ, ΤτΕ κλπ. και 3 δισεκ. ευρώ από τις ρυθμίσεις που θα προωθήσουμε σχετικά με τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.
ΕΡ: Όσον αφορά τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, η πρόθεση και η βούληση μπορεί να υπάρχουν, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσετε να εισπράξετε το ποσό αυτό.
Εμείς, όμως, έχουμε ένα πλεονέκτημα. Και αυτό είναι ότι τα χέρια μας είναι καθαρά και δεν εξαρτώμαστε από κανέναν από αυτούς τους μεγάλους φοροφυγάδες. Ούτε έχουμε χρηματοδοτηθεί για εκλογές ούτε μίζες έχουμε πάρει για προμήθειες του Δημοσίου και δεν βρισκόμαστε σε καμία πολιτική ομηρία. Επομένως, θεωρώ ότι αυτό συνιστά ένα ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα που μας δίνει ώθηση να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας.
Με αφορμή αυτό, όμως, θέλω να πω ότι υπάρχει και μια επιπλέον σημαντική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα προστατέψουμε απόλυτα την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ως γνωστόν από 01-01-2015 δεν υπάρχει πλέον προστασία. Η προστασία των νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους από τις τράπεζες έχει αρθεί.
Χθες, αν είδατε, είχε τους οκτώ πρώτους πλειστηριασμός για το 2015 στην Πάτρα. Και ο ένας από τους ιδιοκτήτες, του οποίου η κατοικία μπήκε σε πλειστηριασμό, πέθανε τέσσερις ημέρες αφότου έλαβε το ειδοποιητήριο. Ευτυχώς, όμως, κινητοποιήθηκαν οι πολίτες και ακύρωσαν και τους οκτώ πλειστηριασμούς. Το ζήτημα όμως δεν είναι να κινητοποιούνται μόνο οι πολίτες. Το ζήτημα είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία με νόμο. Αυτήν τη στιγμή, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους 150.000 λαϊκά νοικοκυριά.
ΕΡ: Τα χρήματα του ΤΧΣ είναι ειδικού σκοπού και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού χωρίς έγκριση της τρόικας.
Το γνωρίζουμε αυτό, γι’ αυτό και ήμουν πολύ συγκεκριμένος, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν τα 3 δισεκ. ευρώ του ΤΧΣ για τον σκοπό, για τον οποίο υπάρχουν. Δηλαδή για δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και για ρύθμιση «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το συγκεκριμένο ποσό, για τη στήριξη δηλαδή του τραπεζικού συστήματος. Και δική μας άποψη είναι ότι, εάν υπάρξει ρύθμιση στα «κόκκινα» δάνεια, δεν θα ελαφρυνθούν μόνο οι πολίτες, αλλά θα εξυγιανθεί και το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Επομένως, είναι συμβατός όρος και μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΕΡ: Τι θα γίνει στα εργασιακά; Ποια από τα μέτρα των τελευταίων τεσσάρων μνημονιακών ετών θα καταργήσετε;
Θα σας μιλήσω για τα νομοσχέδια των πρώτων μηνών, για τα οποία είμαστε πανέτοιμοι.
Το πρώτο αφορά επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ώστε να μπορεί να εκδίδεται μια διαιτητική απόφαση, όταν δεν μπορούν να τα βρουν οι εργοδότες με τα συνδικάτα. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης όσων συνταξιούχων λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Το τρίτο έχει να κάνει με την κατάργηση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Το τέταρτο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και την επαναφορά της προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας από απολύσεις, οι οποίες τα χρόνια του μνημονίου έγιναν πιο εύκολες και πιο φθηνές για τους εργοδότες. Θα μπει, με άλλα λόγια, ένας φραγμός στις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το πέμπτο αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των κυβερνήσεων, δυνατότητα που είχε δοθεί από τη χούντα, για πολιτική επιστράτευση των απεργών. Το έκτο αφορά τους υπερήλικες ηλικιωμένους και ομογενείς, των οποίων η σύνταξη του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ κόπηκε. Το έβδομο αφορά κάποιες ασφαλιστικές ρυθμίσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και το όγδοο έχει να κάνει με τα ΑμεΑ, δηλαδή όσο διάστημα θα περιμένουν, από τη στιγμή που θα υποβάλλουν την αίτηση έως την αξιολόγησή τους από τα ΚΕΠΑ, διάστημα που φθάνει τους οκτώ με δέκα μήνες, να μην στερούνται σύνταξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προνοιακών επιδομάτων.
Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια που αφορούν τον τομέα Εργασίας, του οποίου είχα την ευθύνη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΡ: Όσον αφορά τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, υπάρχει εκτίμηση για το πόσους θα πάρετε πίσω και πού θα βρεθούν τα χρήματα;
Μέσω του θεσμού της διαθεσιμότητας απολύθηκαν 9.500 εργαζόμενοι. Εμείς αυτούς θα πάρουμε πίσω, για να είμαστε σαφείς. Σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Το κόστος για την επαναπρόσληψή τους είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ –το είχε πει και ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, ο οποίος είχε μιλήσει για 100 εκατομ. ευρώ, εάν απολύονταν και οι 15.000 που ήθελε η τρόικα, επομένως για τους 9.500 το κόστος είναι χαμηλότερο. Και δεν είναι τόσο το κόστος που είναι μικρό όσο το ηθικό, πολιτικό ζήτημα ότι πρέπει κάποιοι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους να επανέλθουν και, κυρίως, να παραμείνει η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα στο Δημόσιο, για τους λόγους για τους οποίες είχε εφαρμοστεί από το 1911 έως και σήμερα.
ΕΡ: Μήπως, όμως, έτσι δώσετε ένα σήμα ότι επιστρέφουμε στο μεγάλο και σπάταλο κράτος;
Δεν νομίζω, διότι σε σχέση με τις προσλήψεις στο Δημόσιο έχουμε πει ότι θα κάνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι αυτή η εκκρεμότητα με τους απολυμένους: καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, ΕΡΤ, καθηγητές και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο για να κατατεθεί.
Το δεύτερο είναι ότι οι προσλήψεις που θα κάνουμε στον δημόσιο τομέα θα είναι κυρίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, στους οποίους ως γνωστόν υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις, τις οποίες πληρώνουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αλλά προπάντων οι πολίτες. Φυσικά, είναι σαφές ότι οι προσλήψεις θα είναι πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ και πάντοτε με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...