Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Μια αλλιώτικη συνέντευξη

 Μια σοβαρή επιλογή συνέχειας και συνέπειας, για την ΕΛΠΙΔΑ της αριστεράς
Η συνέπεια και συνέχεια της αγωνιστική αριστεράς στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιάννης Κολοβός κατά γενική ομολογία. Συσπειρώνει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο νομό μας και είναι βέβαιο από το στοιχεία που διαθέτουμε ότι θα είναι μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις που μπαίνουν στη Βουλή. Η αποδοχή του, όπου και αν πηγαίνει είναι μεγάλη. Το ρεύμα δίνει τα ρέστα του. Πάντως προβλέπουμε και τέταρτη έδρα στο νομό για τον ΣΥΡΙΖΑ με προϋποθέσεις, όπως...
αυτοδυναμία με μεγάλο ποσοστό 38% και άνω.  
Θεωρούμε ότι οι νυν βουλευτές έχουν προβάδισμα και από και πέρα τρεις παίζουν για μία ή δυο θέσεις. 
Με τον Γιάννη μας συνδέουν κοινοί αγώνες, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζήτημα στρατηγικής και τακτικής της αριστεράς, νοιώσαμε όμως την ανάγκη, χωρίς περιστροφές και υποχρεώσεις να του ζητήσουμε να μας καταθέσει κάποιες απόψεις για αυτή την καινούργια προσπάθειά του.
Γιάννη από την Πάλαιρο (Ζαβέρδα), βρέθηκες στην Αθήνα στο Μαθηματικό. Στα τότε Εξάρχεια μέσα στη φτώχεια. Έγινες κάτοικος αυτής της περιοχής. Τι φτώχεια ρε συ Γιάννη....περάσαμε; Εκεί γνώρισες την Κατερίνα, τον Χρίστο μας που έφυγε, τον Μιχάλη και τόσους φίλους και συναγωνιστές. Τώρα όμως ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ τι σημαίνει αυτό;
«Η Πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, βίωσε μια πρωτοφανή παρακμή σε αξίες, ιδανικά και οράματα.Ήρθε όμως η ώρα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Από τον καθένα και την καθεμιά από εμάς εξαρτάται το να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα και να μη χαθούμε σαν έθνος στα Τάρταρα. Η καινούργια χρονιά για την Πατρίδα μας έχει πρώτο σταθμό τις  εθνικές εκλογές την 25η Ιανουαρίου 2015, με την θέληση του Ελληνικού Λαού ελπίζουμε να είναι καλοτάξιδη.
Η τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στην Αιτωλοακαρνανία, στο τόπο μου, που γεννήθηκα, ζω, και εργάζομαι ως καθηγητής και δραστηριοποιούμε κοινωνικά και συνδικαλιστικά,  μου δίνεται η δυνατότητα  από μια άλλη θέση «κοινωνικής ευθύνης», να συνεχίσω να αγωνιώ και να αγωνίζομαι για την προκοπή αυτού του τόπου, Μαζί με τους συμπατριώτες μου. Επιτέλους πρέπει να ξεφύγει ο νομός μας από την υπανάπτυξη και την εγκατάλειψη. Αξίζουμε καλύτερης τύχης εμείς οι Αιτωλοί και Ακαρνάνες. Ποτέ ο τόπος αυτός δεν είχε την «εύνοα» των κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Κάποια αυτονόητα μικρά και αποσπασματικά έργα που έγιναν ήταν αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της τοπικής  αυτοδιοίκησης, του συνδικαλιστικού κινήματος και των ίδιων των πολιτών.
Η Αιτωλ/νία αν και έχει προοπτικές ανάπτυξης, ενισχυτικές δυνατότητες και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εντούτοις είναι αποκλεισμένη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και από την έδρα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός νομού μέσο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είναι απαγορευτική καθώς και το κακό οδικό δίκτυο επιτείνουν την υπανάπτυξη. Το εθνικό οδικό δίκτυο που διέρχεται από τον νομό σχεδιάστηκε να κατασκευαστή με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ανταποδοτικότητα με επανωτά διόδια, όπου συνθέτουν έναν τοπίο, που όταν κατασκευαστεί δεν θα μπορεί κανένας να κάνει χρήση από τα απαγορευτικά διόδια που μπαίνουν. Η Ναύπακτος στερείτε σύνδεσης (με την αστική συγκοινωνία) με την έδρα της περιφέρειας (Πάτρα), διότι οι αποικιοκρατικοί όροι παραχώρησης της γέφυρας, που υπέγραψε ο κ. Σημίτης κ.α δεν δέχονται ότι το τμήμα αυτό είναι συνέχεια του εθνικού δικτύου!!!
Το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού είναι τραγικό. Δεν υπάρχει ασφαλή και σύντομη πρόσβαση προς Ευρυτανία δια μέσου του Προυσού.
Η λεγόμενη παράκαμψη του Αγρινίου χωρίς να έχει προβλεφθεί «είσοδος» από και προς την πόλης στο νέο εθνικό δίκτυο, θα οδηγήσει την πόλη σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, έργα και ημέρες των κυβερνήσεων που ο λαός θα στείλει πράγματι στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ΕΛΠΙΔΑ, όραμα και προοπτική σε όλους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά που εγκαταλείπει μέρα με τη μέρα τα χωριά μας και την πατρίδα μας. 200.000 νέοι επιστήμονες έφυγαν από τη χώρας μας για εργασία στο εξωτερικό!!!!
Και οι πέντε επαρχίες του νομού θέλουν συνολικό σχεδιασμό και αναπτυξιακές παρεμβάσεις για να παραχθεί νέα οικονομία και στους τρεις παραγωγικούς τομής (αγροτικό-βιοτεχνικό-υπηρεσίεςς) από τη Συκούλα- Μενίδι έως τα όρια της Ναυπακτίας με την γειτονική Φωκίδα.
Είναι απαράδεκτο ένας νομός που έχει το μεγαλύτερο μετωπικό σύμπλεγμα με τη θάλασσα (Ιόνιο Πέλαγος και Πατραϊκός κόλπος) να μην έχει χωροταξική οριοθέτηση τόσο  για την ανάπτυξη οργανωμένου αγροτοτουρισμού και διαφόρων δραστηριοτήτων αυτού του τομέα καθώς και εντός του θαλάσσιου χώρου (ιχθυοτροφία), προκειμένου να προστατευθεί το Περιβάλλον και το οικοσύστημα του κόλπου από Αστακό έως Μύτικα, Αμβρακικό και να έχουν αφεθεί όλα στην τύχη του οι δε κάτοικοι να μην έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη Θάλασσα.
Οι φυσικές Λίμνες της Τριχωνίδας, Λυσιμαχίας και το λιμναίο σύμπλεγμα Οζερού-Αμβρακίας έχουν εγκαταλειφθεί με σοβαρές επιπτώσεις στα λιμναία οικοσύστημα και του αφανισμού της πανίδας και χλωρίδας. Το "έγκλημα" στο περιβάλλον και στη ζωή στην περιοχή αυτή συνεχίζεται. 
Η  λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου μπορεί και πρέπει να θρέψει εκτός τους δικούς της «καρπούς» αλλά και τους ανθρώπους της, που είναι δεμένη με την αρμύρα των αλυκών, που και αυτός ο πλούτους "γδέρνεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Οι απαρχαιωμένες «υποδομές» άρδευσης και διαχείρισης των υδάτινων πυγών στον αγροτικό τομέα καθώς και η έλλειψη ουσιαστικά μιας βιώσιμης αγροτοβιοτεχνικής  παραγωγής στο νομό, μαζί με την κτηνοτροφία έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Τριχωνίδας, της Μακρυνείας, της Ναυπακτίας, του Βάλτος και του Ξηρομέρου). Τα χωράφια των πατεράδων μας έχουν μείνει χέρσα και ο αγροτικός πληθυσμός του νομού  φθίνει καθημερινά. Νέοι αγρότες δεν τολμούν ούτε που να το σκεφτούν. Το κόστος παραγωγής ξεπερνά ακόμα και την τιμή πώλησης των αγροτικών προϊόντων που έχουν απομείνει στη Παναιτωλική γη. Μας εξαθλιώνουν σκόπιμα για να μας πάρουν οι ξένοι δανειστές της γη μας αντί "πινακίου φακής".
Οι λιγοστοί καπνοπαραγωγοί που θέλουν να συνεχίζουν την καλλιέργεια καπνού  αντί της ενίσχυσής τους από το κράτος, αυτοί διώκονται από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους προς ενίσχυση του πολυεθνικού κεφαλαίου στην εμπορία προϊόντων καπνού. Είναι ανάγκη να διαμορφωθούν νέες συνθήκες με την στήριξη του Ελληνικού κράτους στην επιστροφή σε παραδοσιακές καλλιέργειας, όπως ο καπνός μέσω της οικοτεχνίας, με ταυτόχρονη κατάργηση του υπέρογκου παραβόλου των 200.000 ευρώ για την έναρξη ακόμη και συνεταιριστικού επιτηδεύματος! 
Χρειάζονται να πιστοποιηθούν και άλλα αγροτικά προϊόντα, εκτός της κεφαλογραβιέρας Αμφιλοχίας σε κατηγορία  ΠΟΠ, όπως η ελιά Αγρινίου, το μέλι Αιτωλ/νίας το σαγκουίνι Μυρτιάς (Γουρίτσας) κ.λ.π.        
Που είναι η βιομηχανική και βιοτεχνικές ζώνες του νομού; Αυτά τα περίφημα ΚΠΣ και τα ΕΣΠΑ που έχουν πάει; Πως θα γίνει ανάπτυξη όταν το Πλατυγιάλλη είναι καθηλωμένο στους σχεδιασμούς ενός ιδιώτη έξω και πέρα από τους αρχικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της ΕΤΒΑ, που τελικά οι εθνοσωτήρες το πούλησα αντί πινακίου φακής και από μοχλός ανάπτυξης, όπως διακήρυτταν οι «κήρυκες» της εποχής μετατράπηκε σε «βραχίονας» υστέρησης του νομού.
Η χώρα μας συνολικότερα, παραδομένη - με τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα - στους ξένους τοκογλύφους δανειστές, από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και όλων εκείνων που δέχθηκαν να στηρίξουν την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας ζει τις δυσκολότερες μέρες μετά την κατοχή του 1940-44!
Η Υγεία, Παιδεία και η κοινωνική πρόνοια ουσιαστικά καταργούνται. Στην Αιτωλ/νίας τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία Αγρινίου-Μεσολογγίου δεν έχουν το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, τα δε ΚΥ «παραπαίουν» και μόνο με την αυταπάρνηση των εργαζομένων λειτουργούν. Δικαιολογημένες και οι κινητοποιήσεις των σωματείων, κινημάτων και των πολιτών  για την «σωτηρία» της δημόσιας δωρεάν υγείας και περίθαλψης στο νομό.
Η περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων στις ευαίσθητες οικογένειες, όπως και της ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα, μαζί με την τεράστια ανεργία στο νομό, έχουν φέρει σε απόγνωση τους Αιτωλοακαρνάνες. Ο υποσιτισμός των μαθητών, οι περικοπή της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών, η εγκατάλειψη των σπουδών από τα  ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, λόγω των περικοπών μισθών και συντάξεων των γονέων,  συνθέτουν τη κοινωνική δυστυχία, που δεν μπορούν να δουν όλοι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι γερμανοτροφείς γραφειοκράτες των Βρυξελών, που μας κουνούν μάλιστα και το δάχτυλο, ενώ οι ντόπιοι «εκφυλισμένοι» γόνοι του σάπιου κατεστημένου κραυγάζουν στα τηλεπαράθυρα ότι «μαζί τα φάγαμε»!
Χρειάζεται νέος σχεδιασμός για την ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση ιδιαίτερα στην περιφέρεια με την συγκέντρωση των ιδρυμάτων της νοτιοδυτικής Στερεάς και Ιονίων στο κέντρο, στην Αιτωλ/νία.   
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων έφεραν σε απόγνωση όλες τις οικογένειες που δύσκολα πλέον τα βγάζουν βόλτα. Η συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων και των δεσμεύσεων Χαρδούβαλη θα αποτελειώσουν ότι έχει απομείνει και από την μεσαία τάξη ενώ τα λουκέτα θα γίνουν ο εφιάλτης των εμπόρων, αφού θα εξαφανιστούν από τις πολυεθνικές, που ενισχύονται σκανδαλωδώς!!
Έχουν φέρει την πατρίδα μας σε Εργασιακό – μνημονιακό αδιέξοδο. Kαθένας από τους 2.784.100 εργαζόμενους "ΣΥΝΤΗΡΕΙ" ή πρέπει να συντηρεί 3 συνανθρώπους του: Συνταξιούχους και μη-παραγωγικούς. ( 2.757.800 + 3.480.900 = 6.238.700).
Γνωρίζουμε ότι θα αναμετρηθούμε με τις μακροχρόνιες ελλείψεις υποδομών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο νομό.  Δικαιολογημένα οι δήμοι και οι γονείς διαμαρτύρονται, όπως στη Βόνιτσα, στη Ναύπακτο, το Θέρμο, το Αγρίνιο κ.α.
Χρήζουν αναβάθμισης και ανάδειξης σε συνεργασία με τους δήμους οι ιαματικές πηγές στο νομό, όπως των Αλυκών, Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου, Τρύφου, Κάτω Μυρτιάς, Ορφανού, Λυσιμαχείας, Στάχτης Ναυπακτίας κ.λ.π.
Η σύνδεση του λιμανιού του Μεσολογγίου με τα Ιόνια νησιά πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που άρχισε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επίσης χρειάζεται αναβάθμιση της ναυσιπλοΐας και στο δρομολόγια του Αστακού καθώς την στήριξη των υδροπλάνων που σχεδιάζεται για Αμφιλοχία και Τριχωνίδα με τις ανάλογες υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούμε στην επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Αγρινίου και την αποτροπή της οριστικής ιδιωτικοποίησης του Ακτίου
Η πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να συντηρηθεί και να αναδειχθεί. Το μουσείο Θέρμου πρέπει να ολοκληρωθεί. Να γίνει ανακατασκευή-συντήρηση και λειτουργία των αρχαίων θεάτρων, Στράτου, Οινιαδών και Πλευρώνας.
Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια, 2,5 χρόνια τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά λεηλατεί στη φορολογία τη μεσαία τάξη, ενώ βάζει στα συρτάρια της λίστες της φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες; - »
Δεν έχεις παράπονο τα είπες όλα, ούτε και δικός σου να ήμουνα δεν θα έγραφε τόσα η συντακτική μας ομάδα....
Καλή επιτυχία  φίλε Γιάννη
K.K. &
Η Συντακτική ομάδα του newspressagrinio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ