Στις 22 Νοέμβρη 1963 δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι. Η δολοφονική απόπειρα έγινε στις 12.30 τοπική ώρα, τη στιγμή που η αυτοκινητοπομπή, με επικεφαλής την ανοιχτή προεδρική... λιμουζίνα, περνούσε τη διασταύρωση της οδού Ελμ. Ο Κένεντι δέχτηκε δυο σφαίρες, τη δεύτερη στο κεφάλι. Μια ώρα αργότερα, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου «Πάρκλαντ Μεμόριαλ», ανακοινώνεται επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός. Στις 3 το απόγευμα, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που μεταφέρει τη σωρό του Κένεντι στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων. Στον έκτο όροφο, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν μια απαρχαιωμένη καραμπίνα και τρεις κάλυκες. Αρχίζει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Αμέσως μετά τη σύλληψη, μέσα σε ένα κινηματογράφο, ο Οσβαλντ χαρακτηρίζεται «ύποπτος υπ’ αριθμόν 1».
Πέρασαν δυο μέρες εξουθενωτικών ανακρίσεων, το περιεχόμενο των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Κατά τη μεταφορά του κρατουμένου στις φυλακές, μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπερνά τον κλοιό και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πυροβολεί εξ επαφής τον Οσβαλντ στο στομάχι. Ο Οσβαλντ πεθαίνει σε λίγες ώρες. Δράστης της επίθεσης ήταν ο Τζακ Ρούμπι, ακροδεξιός, ιδιοκτήτης κακόφημου νυκτερινού κέντρου και πασίγνωστος συνεργάτης και πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Τα ερωτήματα άρχισαν να γίνονται πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις που έδινε η αστυνομία.
Ο Οσβαλντ, όπως έγινε γνωστό αρνήθηκε σθεναρά την ενοχή του, ενώ οι «αποδείξεις» γρήγορα μετατράπηκαν σε απλές «ενδείξεις». Για την αστυνομία, πάντως, ο φάκελος Κένεντι έκλεισε με τη δολοφονία του Οσβαλντ.
Ο πρόεδρος Τζόνσον διέταξε το σχηματισμό ειδικής επιτροπής υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ερλ Γουόρεν για την έρευνα της υπόθεσης. Μετά από ένα χρόνο το πόρισμα της «Επιτροπής Γουόρεν», δεν ικανοποίησε κανέναν.
Οι θεωρίες ποικίλουν για το ποιος κρυβόταν πίσω από το δολοφονημένο Οσβαλντ, ο οποίος δήλωνε «μαρξιστής, αλλά όχι κομμουνιστής» και πολλοί υποπτεύονταν ότι στην πραγματικότητα ήταν πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Μήπως η ίδια η CIA, η οποία ενδεχομένως θα ήθελε να απαλλαγεί από τον Κένεντι που της είχε κηρύξει τον πόλεμο μετά το φιάσκο του Κόλπου των Χοίρων στην Κούβα; Μήπως ήταν οι ακροδεξιοί Κουβανοί εξόριστοι; ‘Η, μήπως ήταν έργο της Μαφίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...