Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η αλήθεια για τον φόρο στο κρασί

Κερκυραίος
Υποβλήθηκε 18/11/2015 11:46 πμ
Να ξεχωρίζουμε τα πράγματα και να αποκαταστήσουμε κάποιους μύθους
1) «Το κρασί αποτελεί γεωργικό προϊόν και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού τραπεζιού»
Ναι σωστά … αλλά για αυτούς που παράγουν ακόμα κρασί δικό τους!
Αλλά αυτούς δεν τους ενδιαφέρει κανένας... φόρος!
Από τους υπόλοιπους τι ποσοστό να αγοράζει καθημερινά κρασί αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του τραπεζιού τους;
Υπάρχουν κατ΄ αρχήν καθόλου τέτοιοι;
Τι ποσοστά όμως γνωρίζετε που αναπόσπαστο μέρος του τραπεζιου τους έχουν κάνει την μπύρα (της γνωστής μονοπωλιακής πολυεθνικής κατά βάσιν) και ακόμα περισσότερο την Coca-Cola;
2) Οι επαγγελματίες του κρασιού οινοπαραγωγοί συνεπώς διαμαρτύρονται και είναι λογικό και πολύ καλά κάνουν!
40 λετπά το λίτρο ίσως έχει κάποια αισθητή επιβάρυνση στο φτηνό κρασί που πουλάνε (αλλά που μεταξύ μας δεν πρόκειται για πραγματικό γνήσιο κρασί και μην ανοίξουμε το θέμα τώρα)
αλλά να λένε για την δημιουργία εντυπώσεων ότι «η επιβολή του φόρου αυτού θα δώσει τη χαριστική βολή στο ποιοτικό εμφιαλωμένο Ελληνικό κρασί» (δηλαδή το ακριβό)
ε, δεν νομίζω ότι είναι επιχείρημα που στέκει!
(Όταν ένα μόλις ανεκτής ποιότητας εμφιαλωμένο κρασί ξεκινάει να κοστίζει από 7-8 ευρώ, από τα επιπλέον 30 λεπτά δηλαδή ανά φιάλη των 750ml θα δοθεί αυτή η χαριστική βολή;)
Τα πράγματα είναι απλά, απλούστερα από ότι νομίζουμε
οι πλαστικούρες του 1+1/2 λίτρου κανέναν δεν ενδιαφέρουν αν έχουν barcode και λοιπά στοιχεία
το μόνο που ενδιαφέρει είναι ένα ανεκτό έστω κρασί καθημερινής χρήσης (έστω και νερωμένο αλλά πιό γνήσιο) και προ πάντων φθηνό!
Οι αγοραστές του κρασιού αυτού όμως δεν είναι και ούτε ήταν ποτέ αυτοί των (ακριβών) «ποιοτικών εμφιαλωμένων» για τους οποίους μιλάνε οι οινοπαραγωγοί (και εν πάσει περιπτώσει κανείς καταναλωτής «ποιοτικών εμφιαλωμένων» δεν θα στραφεί στις ανώνυμες πλαστικούρες για 40 λεπτά το λίτρο)
αλλά μάλλον εραστές του κρασιού που άλλως υποχρεώνονται να το απαρνηθούν λόγω υψηλής τιμής και με την λύση αυτή κάπως βολεύτηκαν!
Συνεπώς δεν νομίζω ότι τα εμφιαλωμένα (στα εστιατόρια καταναλώνονται επί το πλείστον) θα χάσουν πελατεία για 30 λεπτά την φιάλη
ούτε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση κρασιού στη ζούλα σε πλαστικούρα
γιατί αυτή η πελατεία αντλεί από καταναλωτές μπύρας και ρετσίνας (λόγω φθήνειας) ή από όσους φανατικούς του κρασιού αναγκάζονταν να το ξεχάσουν λόγω ακρίβειας!
Αν θα αυξηθεί το χύμα «πλαστικούρα» θα εξαρτηθεί περισσότερο από την διαθεσιμότητα επιπλέον ποσοτήτων και από «παρθένα» πελατεία και όχι επειδή τράβηξε πελατεία από το εμφιαλωμενο λόγω 40 λεπτών το λίτρο!

Συνεπώς μην περιμένουμε καμιά δραματική μεταβολή σε τίποτα αναφορικά με την αγορά κρασιού λόγω των 40 λεπτών
(και μην ξεχνάμε ότι το κρασί είναι μιά απόλαυση, δηλαδή ένα είδος πολυτελείας που δεν χωράνε πολλές τσιγκουνιές
το κάπνισμα που είναι το ίδιο δεν το έκοψε κανένας λόγω απανωτών ανατιμήσεων και εξαντλητικών φόρων!)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ