Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ
Η EΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Ευάγγελο Μαχαίρα.
«Ο Ευάγγελος Μαχαίρας ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΔΥΕ. Εκλέχτηκε πρόεδρός της το 1989. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, σε συνθήκες προσωρινής ανατροπής του σοσιαλισμού, υπό την πίεση της αντεπανάστασης σε...
χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπήρξε ουσιαστική η συμβολή του. Συνέβαλε στο να αποτελέσει και να παραμείνει η ΕΕΔΥΕ κι ο ρόλος της αναντικατάστατος, στο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας, ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο των λαών και στη μήτρα που γεννά τους πολέμους, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα στηρίγματά του.
Η παραπάνω από 20 χρόνια θητεία του ως προέδρου της ΕΕΔΥΕ επισφραγίστηκε το 2011, στο 16ο Συνέδριό της, όπου κι ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρός της.
Η δράση του, πρώτα από όλα στην Εθνική Αντίσταση, τόσο ως μαχητής όσο και αργότερα υπερασπίζοντας και καλύπτοντας νομικά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που βασανίζονταν σε στρατόπεδα, αποδεικνύει το μεγαλείο της προσφοράς του, θέτοντας όχι μόνο την επιστήμη του τη Νομική, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του στην πάλη ενάντια στο φασισμό, ενάντια στον ξένο κατακτητή και στο ντόπιο δυνάστη μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στο πλευρό της εργατικής τάξης παλεύοντας για κοινωνική απελευθέρωση.
Για αυτή του τη δράση κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε στην Ικαρία και στη Μακρόνησο μέχρι τα τέλη του 1949 που η προφυλάκισή του διακόπηκε προσωρινά μετά από διεθνή κινητοποίηση.
Σημαντική ήταν η πολιτική εκστρατεία που έκανε αν και υπόδικος ενάντια στη Μακρόνησο, αγωνιζόμενος για να κλείσει το κολαστήριο όπου κρατούνταν χιλιάδες απλοί, λαϊκοί αγωνιστές που μάτωσαν για τον τόπο, αλλά και τη δράση του με το 114, την πάλη του ενάντια στη δικτατορία και τη συμβολή του μέχρι σήμερα στον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Εξίσου σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Ευάγγελου Μαχαίρα στους αγώνες των δικηγόρων, ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΔΣΑ.
Ιδιαίτερα, όμως, επισημαίνουμε το κομμάτι της δράσης του Ε. Μαχαίρα μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ, όπου έχει διατελέσει πρόεδρος και τα τελευταία χρόνια έχει ανακηρυχτεί και επίτιμος πρόεδρός τους.
Ο Ε. Μαχαίρας ήταν στρατευμένος στους στόχους και τα ιδανικά του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού Κινήματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Για αρκετά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Διανοουμένων και Καλλιτεχνών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης σε αυτό τον κλάδο.
Το 1990, στο Συνέδριο του ΠΣΕ αναδεικνύεται πρόεδρος και το 1996 ανακηρύσσεται επίτιμος πρόεδρός του. Από το πόστο αυτό ανέπτυξε σημαντική δράση.
Βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας, στην ανάπτυξη της δράσης των επιτροπών ειρήνης σε κάθε πόλη και γειτονιά.
Για όλους εμάς που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του για αρκετά χρόνια, αποτέλεσε παράδειγμα ήθους, ανιδιοτέλειας και αγωνιστικότητας».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο 14 Νοέμβρη στις 13.00 στο Α' Νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ