Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Διαχειριστική επάρκεια ή «στοχευμένη» διαχειριστική δεινότητα. Νεκτάριος Φαρμάκης*

Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής  συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ήταν ο Απολογισμός του έτους 2015 για την Π.Δ.Ε.
Κοινός τόπος των απόψεων που ακούσθηκαν ήταν η τεχνική φύση του θέματος, αφού ουσιαστικά αφορά σε ζητήματα εφαρμογής του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το έτος 2015. 
Επειδή όμως τα τεχνικά ζητήματα που περιλαμβάνουν αριθμούς, αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για όσους αρέσκονται σε μαγικές εικόνες, η περιφερειακή Αρχή άδραξε την ευκαιρία και λίγο πολύ μας είπε ότι εφήρμοσε... 
τον προϋπολογισμό του έτους 2015 κατά ποσοστό 92% περίπου (βλ.σχετικό δελτίο τύπου της), γεγονός το οποίο αν μη τι άλλο καταδεικνύει διαχειριστική επάρκεια των υπηρεσιών της αλλά και ότι τόνωσε την αγορά με 92 εκατομμύρια ευρώ, σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας. 

Σε πρώτη ανάγνωση, πείθεται κανείς. Για να δούμε όμως ποια αγορά τονώθηκε…. Αυτό που επισημάνθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Αιτωλοακαρνάνα Περιφερειακό Σύμβουλο κ.Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης και το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει, είναι το εξής :

«Όπως φαίνεται και από το συνοδεύον την εισήγηση του αρμόδιου Περιφερειάρχη ενημερωτικό υλικό, όντως ως προς τα «τιμολογηθέντα» στο σύνολο της Περιφέρειας η εκτέλεση του διαμορφωθέντος προϋπολογισμού αγγίζει το 92%. Αν εξετασθούν όμως επί μέρους οι εκτελέσεις του προϋπολογισμού ανά Περιφερειακή ενότητα, τότε το ποσοστό αυτό πέφτει στο 60% όσον αφορά στην  Αιτωλοακαρνανία και στο 58% όσον αφορά στα «ενταλθέντα», δηλαδή στις πληρωμές που έχουν γίνει. Με απλά λόγια αλλού πληρώνουμε καλύτερα, αλλού όχι. Τα κριτήρια άγνωστα. Αν είσαι καλοπροαίρετος χρεώνεις στην Περιφερειακή Αρχή διαχειριστική ανισοκατανομή σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, αν είσαι κακοπροαίρετος χρεώνεις ψηφοθηρική στρατηγική. Διαλέγει ο καθένας και παίρνει», κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε ο κ. Φαρμάκης, «η επικύρωση του απολογισμού της Περιφέρειας, ΔΕΝ γίνεται για να επικυρωθούν ή όχι τα αριθμητικά στοιχεία, τα οποία ουδόλως αμφισβητούνται, αλλά για να ασκηθεί κριτική εάν υπάρχει ως προς την πολιτική που διαφαίνεται ότι ασκείται. Γιατί αν διαβάσει κανείς ανάμεσα από τους αριθμούς , μπορεί εύκολα να βγάλει συμπεράσματα και να κρίνει αν  η κριτική που άσκησε κατά τη συζήτηση αυτού κάθε αυτού του Προϋπολογισμού ήταν δίκαιη ή όχι. Κατά πώς φαίνεται είχαμε δίκιο τότε όταν μιλούσαμε για ενδοπεριφερειακή ανισότητα και αυτό φαίνεται τώρα ξεκάθαρα με τις διαφορές στο ποσοστό εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, με στοιχεία που εσείς μας δίνετε».

Αυτά ως προς τις ακολουθούμενες πολιτικές, αφού σε επίπεδο υπηρεσιών φάνηκε υπήρξε καλός συντονισμός. Του χρόνου θα είμαστε εδώ ελπίζουμε χωρίς μαγικές εικόνες!!! Οι καιροί απαιτούν έργο και όχι λιβανίσματα και επικοινωνιακές «φιοροτούρες».


ΥΓ : Των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προηγήθηκε η απάντηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ.Αγγελόπουλου στην από 5-7-2016 ερώτηση του κ. Φαρμάκη σχετικά με την δυνατότητα χρηματοδότησης έργων στην Π.Δ.Ε από το «πακέτο Γιουνκέρ» χωρίς κυβερνητική διαμεσολάβηση, από την οποία λίγο πολύ προκύπτει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής η άντληση χρημάτων από εκεί ενώ για το ζήτημα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η μπάλα πετάχτηκε στον Δήμο Αγρινίου και στο αρμόδιο Υπουργείο, με άλλα λόγια στην εξέδρα. Ελπίζουμε να μην δούμε στο μέλλον σε άλλη περιφερειακή ενότητα πραγματοποίηση έργου από αυτή την πηγή, γιατί δικαίως και πάλι θα σκεφθούμε καχύποπτα…

*Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης, Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ