Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΠΑΤΡΑ: Αντιπυρική προστασία για κλάματα - Σοβαρές καταγγελίες από τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Β. Φερτάκη - "Ανθρώπινο χέρι πίσω από τη φωτιά"


Η φωτιά που ξέσπασε την προηγούμενη Τετάρτη στα Σελλά και επεκτάθηκε σε Αργυρά Καστρίτσι, Δρέπανο και Αγ. Βασίλειο ήταν από τις πιο δύσκολες. Οι καιρικές συνθήκες, οι δυνατοί άνεμοι κυρίως που έπνεαν στην περιοχή και που διαρκώς άλλαζαν διεύθυνση, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής και με τα σπίτια να βρίσκονται κοντά στις φλόγες σε κάποιες περιπτώσεις, απαίτησε από το πυροσβεστικό σώμα αυτοθυσία και ......
σκληρή προσπάθεια.
Τελικά οι πυροσβέστες τα κατάφεραν και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, ούτε κάηκαν σπίτια. Ωστόσο οι ελλείψεις και τα προβλήματα του πυροσβεστικού σώματος που λίγο καιρό πριν είχε αναδείξει το thebest.gr, βρέθηκαν μπροστά τους, δυσχεραίνοντας περισσότεροτο δύσκολο έργο τ
Παρά τις «φωνές» προειδοποίησης η πολιτεία εξακολουθεί να «κωφεύει».  Οι ακαθάριστες αντιπυρικές ζώνες, η απουσία νέων, τα πεπαλαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα και η έλλειψη προσωπικού ήταν τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισαν
Ο Πρόεδρος των Πυροσβεστών στη Δυτική Ελλάδα κ. Βασίλης Φερτάκης μιλώντας στο thebest.gr περιγράφει ανάγλυφα  τις δύσκολες εκείνες στιγμές.
Ανύπαρκτη η πρόληψη
«To κομμάτι της πρόληψης  ήταν ανύπαρκτο. Δεν είχαν καθαριστεί οι αντιπυρικές  ζώνες  που υπήρχαν, ενώ δεν είχαν διανοιχτεί καινούργιες ζώνες . Δεν είχε γίνει γενικότερα καθαρισμός ή οι παρεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν, ώστε το δάσος να είναι προσβάσιμο και κατ΄επέκταση όταν έχεις μια πυρκαγιά, να έχεις ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο. Όλο αυτό το κομμάτι  της πρόληψης που ήταν ανύπαρκτο στην περιοχή, δυσκόλευε το επιχειρησιακό έργο του πυροσβεστικού σώματος».
Έλλειψη προσωπικού
Γι’αυτή την πυρκαγιά χρειάστηκε να γίνει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων όχι μόνο από το νομό και την περιφέρεια, αλλά από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Γρεβενά, Κοζάνη, τη Λάρισα. Και το ευτύχημα είναι ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε άλλη αντίστοιχης έκτασης πυρκαγιά σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας. Όμως  μπορεί κανείς να βασίζεται στην τύχη;
"Ήμουν σε ένα από τα πρώτα οχήματα που έφτασαν στις 2.30 τη νύχτα στο συμβάν. Φυσούσαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, με αποτέλεσμα η φωτιά να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, μεγάλη ένταση, μεγάλο μέτωπο. Εκεί για να καταφέρεις να περιορίσεις την πυρκαγιά χρειάζεσαι δυνάμεις. Ό,τι διαθέσιμο υπήρχε σε επίπεδο νομού και περιφέρειας ήρθε εκεί πάνω και αμέσως έγινε κινητοποίηση από άλλους νομούς. Και είμαστε τυχεροί στην παρούσα φάση, με την έννοια ότι δεν υπήρχε εκείνη την ώρα και την επόμενη μέρα άλλη πυρκαγιά ανά την Ελλάδα, τέτοιας έκτασης, με αποτέλεσμα να μπορούν να έρθουν δυνάμεις στην περιοχή. Γιατί αν υπήρχε άλλη τέτοια έντασης και έκτασης, σαφώς, οι δυνάμεις που θα κινητοποιούνταν θα ήταν πολύ λιγότερες», λέει ο κ. Φερτάκης και προσθέτει:
«Από κει και πέρα αυτό που έπρεπε εμείς να βάλουμε ως πρώτη προτεραιότητα παράλληλα με την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ήταν να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και να μην καούν κατοικίες πολιτών. Γιατί η πυρκαγιά ήταν σε κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά ξεκίνησε από το Δ.Δ. Σελλών με κατεύθυνση προς Αργυρά, ήρθε να πέσει μέσα στο χωριό,  αποσοβήσαμε τον κίνδυνο και κατ΄επέκταση δώσαμε μάχη για Καστρίτσι, Πλατάνι, Δρέπανο κλπ».
Βλάβες σε οχήματα λόγω παλαιότητας και περιορισμένης συντήρησης
«Επειδή τα οχήματα στις  περιφερειακές υπηρεσίες είναι παλαιού τύπου, απαρχαιωμένα είναι ιδιαιτέρως καταπονημένα, γιατί  επιχειρούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και λόγω της μείωσης των κονδυλίων για τη συντήρηση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καταλαβαίνεται ότι είχαμε και προβλήματα με βλάβες.
Δεν ήταν αρκετά αλλά μεμονωμένα αυτά τα περιστατικά, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Η παλαιότητα των οχημάτων και τα προβλήματα στα μέσα είναι θέμα σφαιρικό. Είχαμε κυρίως μηχανικού τύπου προβλήματα, πχ δεν μπορούσαν να δώσουν νερό γιατί είχαν πρόβλημα στην αντλία.Κατά μέσο όρο τα  περισσότερα οχήματα είναι ηλικίας από 25 έως 35 ετών».
Τα στοιχεία «δείχνουν» εμπρησμό
«O  τόπος,   ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ως πρώτο ενδεχόμενο για την πρόκληση της πυρκαγιάς είναι αυτό του εμπρησμού. Δεν εξηγείται αλλιώς στο συγκεκριμένο σημείο στο Δ.Δ. Σελλών, κάτω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας , στο ύψωμα του χωριού.  Η φωτιά αυτή είναι από ανθρώπινο χέρι. Από κει και πέρα διεξάγει έρευνες το ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας για να καταλήξει τις επόμενες μέρες, στα ακριβή αίτια»., αναφέρει ο κ. Φερτάκης.
Κινδύνευσαν και τραυματίστηκαν πυροσβέστες
«Δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν αγωνιστήκαμε με φιλότιμο και αυτοθυσία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Αρκετοί συνάδελφοι τραυματίστηκαν λόγω της  υπερπροσπάθειας για την κατάσβεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.» Ανάμεσά τους και ο Διοικητής του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας κ. Γιάννης Πετρούτσος, ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα με τα μάτια του λόγω των καπνών  και της στάχτης.
«Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους όλης της περιοχής που πέρασε η πυρκαγιά για τη σημαντική βοήθεια και συνεισφορά τους στο δύσκολο έργο που είχαμε. Μας βοήθησαν σημαντικά. Από κει και πέρα χρειάστηκε να κινδυνεύσουμε ουκ ολίγες φορές . Δώσαμε άπειρες μάχες και τη νύχτα και την επόμενη μέρα διακινδυνεύοντας τις ζωές μας, για να μην καούν άνθρωποι και κατοικίες. Ήταν πύρινη κόλαση».
Ο συντονισμός ήταν δύσκολη υπόθεση
«Ήταν ιδιαίτερη και δύσκολη  η προσπάθεια συντονισμού, αλλά θεωρώ ότι ο συντονισμός από τον Περιφερειακό Διοικητή κ. Δεσινιώτη ήταν εξαιρετικός. Το ίδιο ισχύει και για τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος  Παναγιώτη Μπονάτσο , ο οποίος και αυτός έκανε ότι ήταν δυνατό για να συντονίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο»
Ξεπερασμένο το οργανόγραμμα των υπηρεσιών της πυροσβεστικής σε  Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνια Νησιά
«Η οργανική δύναμη των υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα είναι από την ίδρυσή τους, με βάσει τις τότε ανάγκες και δεδομένα. Δεν έχει αναπροσαρμοστεί το οργανόγραμμα με βάσει τις σημερινές ανάγκες κάθε περιοχής. Και δε νοείται η Πάτρα, η τρίτη πόλη της Ελλάδας , με μεγάλη δασική περιοχή  γύρω της, να έχει μόνο ένα μάχιμο πυροσβεστικό σταθμό. Το προηγούμενο διάστημα, τον χειμώνα,  κατ΄εντολή του τότε υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης,  συστήθηκε μια επιτροπή για την αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες και από τους συνδικαλιστές εγώ. Παρέθεσα τα στοιχεία στην επιτροπή. Η επιτροπή αυτή απεφάνθη για την Πάτρα να δημιουργηθεί κι άλλος ένας Πυροσβεστικός Σταθμός μέσα στην πόλη, πέραν της ενίσχυσης των υπηρεσιών που υπάρχουν.
Το ίδιο έγινε και για την Αιτωλοακαρνανία, ενίσχυση των υπηρεσιών της και δημιουργία Π.Σ. στον Αστακό , ενώ προέβλεπε και ενίσχυση των υπηρεσιών στα νησιά του Ιονίου. Αυτή την πρόταση την συνυπέγραψε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος  Παναγιώτης Μπονάτσος και την προώθησε στο Υπουργείο προς υλοποίηση.  Προφανώς έχει μείνει σε κάποιο συρτάρι του Υπουργού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φερτάκης.
Μεταθέσεις 26 ατόμων στην Πάτρα αλλά από Οκτώβριο
"Φέτος  θα έρθουν στην Πάτρα τον Οκτώβριο 26 άνδρες. Θα είναι μόνιμοι. Νωρίτερα δεν θα μπορούσαν να έρθουν γιατί υπάρχει γενικότερο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόπερσι αλλά και προηγούμενα χρόνια αυτοί που έρχονταν στην Πάτρα τον Οκτώβριο πάλι , ήταν περίπου 5 – 6».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ