Μπορεί το τέλος Αυγούστου να είναι το... τελευταίο καλοκαίρι γιαεκατοντάδες ομοειδείς Οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, καθώς τότε -σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, σε συνάντηση γνωριμίας τομεσημέρι με
δημοσιογράφους- θα έχει ανακοινωθεί η τελική λίστα καταργήσεων και συγχωνεύσεων εκατοντάδων οργανισμών (μετά την αξιολόγηση 1.500 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ), με στόχο -σύμφωνα και με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- την κατάργηση εκατοντάδων φορέων μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες και το πολύ έως το τέλος Ιουλίου θα έχει συμβεί κάτι άλλο: θα έχει προχωρήσει η «εκκαθάριση» 20 μεγάλων Οργανισμών που έχουν παραρτήματα (ΝΠΙΔ κλπ) σε όλη την Ελλάδα (οι πληροφορίες της aftodioikisi.gr μιλούν για συνολικά 258), όπως για .... παράδειγμα η συγχώνευση της ΔΕΘ, της ΗELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, με στόχο τη δημιουργία ένoς νέου φορέα για την προώθηση των εξαγωγών αλλά και όλων τον Οραγανισμών του Δημοσίου που έχουν ως αντικείμενο τις κατασκευές, όπως ο ΟΣΚ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, η συγκεκριμένη λίστα είναι ήδη στα χέρια του Πρωθυπουργού από την περασμένη Τρίτη, και -όπως χαρακτηριστικά δήλωναν στηνaftodioikisi.gr πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- «είμαστε έτοιμοι με το "ΟΚ" από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσουμε στην κατάργηση ή συγχώνευσή τους».
Το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων των
υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων
Και το προσωπικό τους; Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, θα μεταταχθεί, αφού «θα έχει καταργηθεί η θέση και δε θα μπορεί να μείνει», και δε θα απολυθεί. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσαν μια... άλλη διάσταση στο θέμα καταργήσεων θέσεων-μετάταξη υπαλλήλου: ερωτηθείσες από τηνaftodioikisi.gr, «τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να μεταταχθεί», ήταν κατηγορηματικές: «Αφού δε θα υπάρχει άλλη θέση για αυτόν, θα απολυθεί».
Είναι ενδεικτική η στιχομυθία
aftodioikisi.gr: «Εάν, για παράδειγμα, καταργηθούν θέσεις δημοσιογράφων στο ΑΜΠΕ, και τον στείλετε σε μια δημοτική θέση, και δεν πάει, με το δεδομένο πως δεν έχει την απειλή της απόλυσης, τι θα κάνετε; Θα τον κρατήσετε;»
Πηγές υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης: «Η μετάταξή του θα είναι σε ομοειδή θέση, αλλά στην περίπτωση που γίνει η μετάταξη και δεν πάει "με το έτσι θέλω", τότε ένας δρόμος μένει, αφού δε θα υπάρχει άλλη θέση για αυτόν... θα απολυθεί».
Μετάταξη ή... απόλυση;
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Αντώνης Μανιτάκης, όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει η μετάταξη -αφού πλέον θεωρείται πρόσληψη- σημείωσε πως «θα ξεκινήσουμε με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (σ.σ.: με το οποίο η μετάταξη θεωρείται πρόσληψη) αλλά εάν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα το τροποποιήσουμε». Δεν αποσαφήνισε, ωστόσο, τις θα γίνει στην (μάλλον βέβαιη) περίπτωση που η τρόικα δεν συμφωνήσει. Σε αυτή την περίπτωση γνώστες της Δημόσιας Διοίκησης σχολίαζαν στην aftodioikisi.gr ότι η κυβέρνηση ότι «η κυβέρνηση θα είναι αδύνατον να τηρήσει την αναλογία 1 προς 5 (προσλήψεις-αποχωρήσεις) και πολύ περισσότερο 1 προς 10 και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις».
Κατάργηση θέσης ίσον... όχι άρση μονιμότητας
Πάντως, ο Α, Μανιτάκης σχολιάζοντας τα όσα λέγονται, ότι δηλαδή σύμφωνα με το Σύνταγμα κατάργηση οργανικής θέσης σημαίνει άρση μονιμότητας, και άρα άμεση απόλυση, σημείωσε -με την ιδιότητά του ως νομικός- ότι η ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική: αφού υπογράμμισε πως η μονιμότητα στο Δημόσιο έχει κατοχυρωθεί Συνταγματικά από το 1911, τόνισε ότι σύμφωνα με τη νομολογία ναι μεν η κατάργηση οργανικής θέσης σημαίνει άρση της μονιμότητας αλλά εφόσον υπάρχει ομοειδής θέση, το Δημόσιο υποχρεούται να μετατάξει τον υπάλληλο σε αυτή, χωρίς καμία αρνητική συνέπεια για τα εργασιακά του δικαιώματα.
Κέντρο-πρότυπο της αξιολόγησης το...
υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα η αξιολόγηση των δομών του υπουργείου, αξιολόγηση που θα λειτουργήσει ως πρότυπο και για τα άλλα υπουργεία. Επισήμανε, δε, πως είναι σχεδόν έτοιμη η αξιολόγηση των δομών του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν Υποδομών), και έπονται άμεσα αυτές των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας. Τις επόμενες ημέρες, δε, θα λειτουργήσει και η ανάλογη επιτροπή για το υπουργείο Οικονομικών. Στο ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα εγκατασταθεί, τέλος, μια κεντρική ομάδα αξιολόγησης των δομών, η οποία θα ελέγχει και θα αναλάβει την αποτίμηση του έργου κάθε φορέα. Πρόκειται για την επιτροπή την οποία, όπως έχει πει, θα εποπτέυει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τον Αντώνη Μανιτάκη- η αξιολόγηση θα γίνει από την Εθνική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών και όχι από ιδιωτική εταιρεία, με συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και με αποτύπωση-ποσοστικοποίηση της κάθε υπηρεσίας (π.χ., πόσο αποδίδει, πόσους επισκέπτες δέχεται κ.λπ.)
Στο Στυλιανίδη η απόφαση για τις αποκεντρωμένες
Ερωτηθείς από την aftodioikisi.gr ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ενδεχόμενο κατάργησης των αποκεντρωμένων διοικήσεων, μιας προεκλογικής δέσμευσης του Αντώνη Σαμαρά (Ζάππειο 2), παρέπεμψε στην ουσία στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και στη συνεργασία που έχει για το θέμα της αναδιάρθρωσης του υπουργείου του με την Task Force. Σημείωσε, όμως, πως η όποια κατάργησή τους είναι και θέμα του γενικότερου πλαισίου για την αναδιάρθρωση του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...