Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Καταγγελία Σολτάτου για το «ξεπούλημα» των υδάτινων πόρων

Ο Γιώργος Σολτάτος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας Π.Ε. Αιτωλ/νίας με την "Λαϊκή Συσπείρωση", εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει μεθοδεύσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Δυτ. Ελλάδας, όσον αφορά με το έργο στον χείμαρρο της Ποταμούλας, και για τις ενέργειες που έχει κάνει γι' αυτό το θέμα. 
Οι πρωτοβουλίες του συνδυάζονται με το μέλλον και το χαρακτήρα της ΔΕΗ και την συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων στο νομό. Εκτιμά πως με τον τρόπο αυτόν μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η παράδοση του έργου στη συνέχεια ως "χαλί" σε ιδιώτη "επενδυτή"!

Ο κ. Σολτάτος καταγγέλλει ουσιαστικά πως με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς την ενημέρωση της κοινής γνώμης, προωθούνται μελέτες και έργα στην περιοχή που δεν έχουν σχέση με την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, αλλά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το «ξεπούλημα» σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πόρων σε ιδιώτες.
Αναφέρει επίσης και για την συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου στο έργο, καθόσον αξιοποιούν το καθολικό αίτημα των κατοίκων για προφύλαξη των περιουσιών τους από τις πλημμύρες του χειμώνα και από κοινή ωφέλεια θα μετατραπεί το έργο αυτό σε ιδιωτική ωφέλεια, όπως καταγγέλλει ο περ. σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης...  
Μήπως τελικά κάτι είναι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας;


Συγκεκριμένα, στην σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Σολτάτος αναφέρει:
«Την Τετάρτη 18 Ιουλίου το μεσημέρι με ενημέρωσαν για την παρουσίαση της μελέτης «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης και Ανάδειξης της περιοχής λιμνών και των τεχνητών φραγμάτων», Αχελώου που θα γίνονταν την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 στις 12 το Μεσημέρι στην αίθουσα της Π.Ε. Αιτ/νιας.
Θεώρησα καθήκον μου να βρεθώ στην παρουσίαση αυτή για να ενημερωθώ για τις μελέτες που αφορούν ένα κομμάτι των υποχρεώσεων που έχει η ΔΕΗ , έτσι όπως ορίζονται από την ΚΥΑ 129264/23.5.2007. 
Υπενθυμίζω απλά ότι η Κοινή Υπουργική απόφαση υπογράφτηκε τον Μάη του 2007 και στα άρθρα αυτής, προβλέπονται οι μελέτες και τα έργα που θα γίνουν και που θα έπρεπε να αρχίσουν σε ένα χρόνο από την έκδοση της Κοινής απόφασης και με ευθύνη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας αλλά και των πρωτοβάθμιων Αυτοδιοικήσεων των Δήμων που αφορούσαν. 
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας δεν έκανε καμία ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια όπως επίσης και οι Δήμοι. 
Σήμερα και ενόψει του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, άρχισαν με συνοπτικές διαδικασίες να προωθούνται μελέτες και έργα, έτσι ώστε να παραδοθούν τα έργα που με τον ιδρώτα του λαού έγιναν, στους «επενδυτές», χωρίς υποχρεώσεις, αλλά και με δυνατότητες παραπέρα εκμετάλλευσης από τους «επενδυτές».
Η Αρχή έγινε με το έργο«Διευθέτηση του χείμαρρου Ποταμούλας» στην Ποταμούλα. Ακολούθησε ή παρουσίαση της μελέτης «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης και Ανάδειξης της περιοχής λιμνών και των τεχνητών φραγμάτων»,
Για το πρώτο έργο της Ποταμούλας δημοπρατήθηκαν έργα ύψους 1.650.000 Euro από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τα έργα όμως αυτά έπρεπε να γίνουν από την ΔΕΗ σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ. (Σχετ. σημείο δ.26.2 ) 
Υπέβαλα ερώτηση και επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα που έχει ως εξής:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Αξ. κ. Πρόεδρε,
Την 18η Μάη 2012 σας έστειλα την παρακάτω ερώτηση που αφορά το έργο «Διευθέτηση του χείμαρρου Ποταμούλας», στο Δήμο Αγρινίου. 
«Με δελτίο τύπου της Περιφέρειας, ενημερώθηκα ότι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «διευθέτησης του χειμάρρου Ποταμούλας» στο Δήμο Αγρινίου, με συνολικό Προϋπολογισμό 1.648.000 Euro.
Το έργο, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων έργων διευθέτησης των χειμάρρων Πλατανόρεμα και Κυπαρισσόρεμα που διασχίζουν την Ποταμούλα και αποτελούν τμήμα του χείμαρρου «Ζέρβα».

Ερωτάται ο Αξ. κ. Περιφερειάρχης
Αν λήφθηκε υπόψη η Κοινή Υπουργική απόφαση Α.Π.129264/23.5.2007 του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά την έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων για την λειτουργία των «Υφιστάμενων Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ): Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου Ι,ΙΙ στον ποταμό Αχελώο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας» της ΔΕΗ Α.Ε. και ειδικότερα το σημείο δ.26.2 της συγκεκριμένης απόφασης που ορίζει ότι: «Να πραγματοποιηθούν μετά από κατάλληλη μελέτη, εντός ενός έτους από την έκδοση της παρούσας, με ευθύνη του φορέα λειτουργίας του έργου , τα απαιτούμενα έργα στους χειμάρρους Χουνόρεμα και Ζέρβας μελέτη να εκπονηθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αυτοδιοικήσεις και ο προϋπολογισμός των έργων καθώς και η μελέτη αυτών θα βαρύνει τον φορέα λειτουργίας του έργου.»
Μέχρι σήμερα δεν πήρα κάποια απάντηση στην ερώτηση μου αυτή.

Εν τω μεταξύ ενημερώθηκα από τον τύπο ότι η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αγρινίου προχωρά σε δημοπράτηση του Έργου.

Επερωτάται ο Αξ. κ. Περιφερειάρχης 

Αν λήφθηκε υπόψη η προαναφερόμενη Κοινή Υπουργική απόφαση και αν ισχύει αυτή ή έχει καταργηθεί και από ποιους καταργήθηκε; 


Αγρίνιο 20 Ιουνίου 2012 Με εκτίμηση
Γιώργος Β. Σολτάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος

Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απαντήθηκε η επερώτηση από τον Κο Υφαντή αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη που σαφώς και δεν κρίνεται από πλευράς μου ικανοποιητική , αλλά στοιχειωδώς θεωρώ ότι υποβαθμίζει την κοινή λογική αφού η Περιφέρεια θεωρεί ότι η ΔΕΗ εχει ευθύνη μόνο στην Κοίτη του Χειμάρρου «Ζέρβας» και όχι στους χείμαρρους που καταλήγουν σε αυτόν.
Στην Συνέχεια και με τις γρήγορες διαδικασίες έγινε παρουσίαση της παραπάνω μελέτης.
Η Μελέτη αυτή αντιμετωπίζει και προτείνει;; Για όλη την Περιοχή σαν «Πάρκο» που θα αποτελέσει την βάση της τουριστικής ανάπτυξης που θα πραγματοποιήσουν ποιοι και σε όφελος τίνος;;
Θεωρώ ότι η παρουσίαση της μελέτης αποτελεί εμπαιγμό για όλους τους Κατοίκους όχι μόνο της περιοχής, αλλά του Νομού γενικότερα. Δεν μπορεί μια τέτοια μελέτη να συζητηθεί με διαδικασίες «κατεπείγοντος» ,με ελάχιστη παρουσία φορέων και λαού μόνο και μόνο να πάρουν Νομιμοποίηση για να την προβάλουν αργότερα αν χρειασθεί και γι’ αυτό το λόγο αποχώρησα.
Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει σωστά Θα πρέπει να μάθει ο κ Αντωνόπουλος (Αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αιτ/νίας) ότι αυτά τα θέματα και σοβαρά είναι και δεν λύνονται με κατεπείγουσες διαδικασίες . 
Καλώ έστω και την τελευταία στιγμή να δείξουν την σοβαρότητα και να καλέσουν τους μελετητές να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε ημερίδα που θα προετοιμασθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτ/νίας με την συμμετοχή όλων των φορέων του Νομού. 
Προειδοποιώ ότι δεν πρόκειται να ανεχθώ παρόμοιες καταστάσεις, που εντάσσονται σε στρατηγική υποβάθμισης του ρόλου της Λαϊκής Συμμετοχής, ρόλο που τουλάχιστον ορισμένοι συνεχίζουμε να σεβόμαστε, γιατί παλέψαμε να υπάρχει.»

Αγρίνιο 24 Ιουλίου 2012 

Γιώργος Β. Σολτάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ