Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Σενάρια εξόδου από το ευρώ



Νομίζω ότι η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος είναι μια σοβαρή προοπτική την οποία η ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλει να εξετάσει.
Ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό θα σημάνει τη συντέλεια του κόσμου για τη χώρα σας”. Με αυτά τα λόγια δίνει την ειλικρινή απάντησή του σε ερώτηση της Καθημερινής ο πολυβραβευμένος καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Χα-Τζουν Τσανγκ, το έργο του οποίου έχει εξάρει ο επιφανής οικονομολόγος Τσαρλς Κιντλμπέργκερ και ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς. αυτό όμως που σημειώνει με ιδιάιτερη έμφαση αφορά το μέλλον του...πειράματος, αφού τονίζει ότι “Ενα προφανές δίδαγμα για την Ελλάδα από την ιστορία της οικονομικής ανάπτυξης, είναι ότι η μονεταριστική μακροοικονομική πολιτική, με έμφαση στην προσαρμογή προς τα κάτω, η οποία επιβάλλεται στη χώρα σήμερα, δεν πρόκειται να τη βοηθήσει να υπερβεί την τρέχουσα κρίση. Σημαντικότερο δίδαγμα, όμως, είναι ότι η Αθήνα χρειάζεται να επεξεργασθεί μια εθνική στρατηγική για να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνατότητες, κάτι που έχουν πράξει οι περισσότερες επιτυχημένες οικονομίες, μέσα από την προστασία και την ενίσχυση νέων βιομηχανιών.
Το ότι ασκούμε κριτική στο δόγμα της ελεύθερης αγοράς, στις υπερβολές της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής βιομηχανίας και στη συμπεριφορά της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει προβλήματα. Ο λόγος που η Ελλάδα απέτυχε να φτάσει το βιοτικό επίπεδο που παρατηρείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ο λόγος που πλήττεται τις τελευταίες δεκαετίες από αρκετές οικονομικές κρίσεις εδράζεται, τελικώς, στην αποτυχία της να αναπτύξει παραγωγικές δυνατότητες στον ίδιο βαθμό με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Εάν δεν εφαρμόσει μια συνεκτική εθνική στρατηγική ανάπτυξης, η Ελλάδα θα υποφέρει ξανά και ξανά από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες”.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ