Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Παράνομο ψάρεμα αθερίνας στη λίμνη Τριχωνίδα




Το πρόβλημα της παράνομης αλιείας στην Τριχωνίδα διαιωνίζεται χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα να απειλούνται με εξαφάνιση από την Τριχωνίδα ψάρια όπως ο κυπρίνος, η δρομίτσα, η τσορούκλα, τα στρωσίδια, τα γλανίδια, τα χέλια, η αθερίνα και οι κέφαλοι που βρίσκονταν σε αφθονία πριν από μερικές δεκαετίες.
Το παράνομο ψάρεμα γίνεται με δύχτια θαλάσσης (μανομένα) 4 χιλιοστών αντί για 8 χιλιοστά που επιτρέπεται σε κλειστά ύδατα καθώς επίσης και τις νύχτες με λάμπες.
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ενέργειες προστασίας της Λίμνης από την Εποπτεία Αλιείας της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.

Με αφορμή της σύλληψης τεσσάρων ατόμων τις βραδυνές ώρες της περασμένης Δευτέρας που ψάρευαν παράνομα αθερίνα στη λίμνη Τριχωνίδα μήπως είναι καιρός να σκεφτούν οι σοφοί πολιτικοί μας να συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης της Λίμνης; 

Οι διάφορες μελέτες και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως η πειραματική δήθεν… αλιεία, η τουριστική αξιοποίηση της λίμνης, η καθέλκυση της «Αλκυόνης» κ.α. ωραία επιδοτούμενα ρεσάλτα και  παρά τα τεράστια ποσά που «πετάχτηκαν» στη Λίμνη η κατάσταση στο οικοσύστημά της είναι τραγική.

Η ρύπανση ξεπέρασε κάθε νομική διάσταση, το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείτε αφήνει αδιάφορους τους κρατικούς, αυτοδιοικητικούς κ.α. θεσμούς καθώς και την πλειοψηφία των κατοίκων ακόμα σε ένα μίγμα ευθύνης που εμείς δεν είμαστε σε θέσε να κατανείμουμε αυτές τις ευθύνες τους.

Ας ελπίσουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή Αγρινίου του διευρυμένου δήμου θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σώσει αυτό το πλούτο. Να ξεπεράσει τις παγιοποιημένες αντιλήψεις, να ανθίσουν τα λουλούδια του κάμπου.

Με πληροφορίες http://saltseno.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ