Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Έσβησε τελικά η φωτιά που έκαψε την ορεινή Λευκάδα.



Μετά από 24 ώρες η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης και μετά από την μάχη που έδωσαν πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, 2 ομάδες ΕΚΑΜ, 5 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα, άντρες της αστυνομίας από πολλές περιοχές της Ελλάδας, άντρες της Αγροφυλακής και του Δασαρχείου, υπάλληλοι των Δήμων του νησιού, δεκάδες εθελοντές, μέλη του συλλόγου κυνηγών, ασθενοφόρα και γιατροί και πολλοί άλλοι άνθρωποι, η φωτιά που ξέσπασε με περίεργο τρόπο και εξαπλώθηκε με...
 ακόμα πιο περίεργο τρόπο έσβησε. Τόνοι νερού που έβρεξαν το βουνό, στιγμές αγωνίας, καπνός, στάχτη, φόβος, απογοήτευση, μίσος, θλίψη, στάχτη και μυρωδιά καμμένου ξύλου ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το πύρινο σκηνικό.
Από την Λευκάδα θα λείπει κάτι από εδώ και πέρα. Θα λείπουν τα ψηλά πεύκα που έριχναν τον ίσκιο τους στους ανθρώπους και στα ζώα που περνούσαν από κάτω τους, τα πεύκα εκείνα που όταν τα αντίκρυζε ο καθένας από εμάς ξεχνούσε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας και ένιωθε πόσο τυχερός είναι που ζει σε αυτό το νησί που έχει το όνομα Λευκάδα. Θα λείπει από τους ανθρώπους πια η αίσθηση της ασφάλειας που υπήρχε. Ο κίνδυνος της φωτιάς υπάρχει και στο νησί μας που μέχρι τώρα δεν είχε ζήσει τόσο μεγάλη φωτιά τα τελευταία χρόνια.
Οι περισσότεροι από αυτούς που έλαβαν μέρος στην προσπάθεια για την κατάσβεση της, αλλά και οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού, πιστεύουν ότι ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, μιας και ο τρόπος που ξεκίνησε, η μέρα και η ώρα που ξεκίνησε, δηλαδή μια μέρα και μια ώρα που στην περιοχή φυσούσαν άνεμοι 8 μποφόρ αλλά ακόμα και ο τρόπος που εξαπλώθηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων είναι πραγματικά στοιχεία που βάζουν τον καθένα σε σκέψεις.
Από το απόγευμα της Τετάρτης σε όλη την περιοχή παραμένουν πολλά οχήματα της πυροσβεστικής με τα πληρώματα τους, που κάθε λίγη ώρα χρειάζεται να σβήσουν κάποια μικρή εστία που βρήκε ξανά την ευκαιρία να ανάψει και να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ