Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Σχετικά με την συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για τις φωτιές του καλοκαιριού

“Για την συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο
σχετικά με τις φωτιές του καλοκαιριού”
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 6.10.2017 με θέμα τις “Πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Δυτική Ελλάδα”, η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε θυμίζοντας πως και τον Ιούνη του 2017, όταν συζητήθηκε το σχέδιο εκτάκτων αναγκών για...
τις πυρκαγιές, είχε επισημάνει την συνεχιζόμενη άσχημη κατάσταση που έχουν περιέλθει η δασική υπηρεσία και το πυροσβεστικό σώμα.
   Συγκεκριμένα εμφανίζονται τεράστια προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών (Πυροσβεστικό Σώμα- Δασική Υπηρεσία). Πέρα από το γεγονός πως υπάρχουν περίπου 4000 οργανικά κενά πανελλαδικά μόνο στο πυροσβεστικό σώμα, την φετινή χρονιά αποδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο ο αριθμός των πυροσβεστών στην Δυτική Ελλάδα, λόγω υποχρεωτικής μετακίνησης στις ιδιωτικοποιημένες εθνικές οδούς και σε αεροδρόμια. Ταυτόχρονα τα κονδύλια για την πυρόσβεση μειώθηκαν για ακόμα μία χρονιά κατά 120 εκ. Ευρώ, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τεράστια προβλήματα σε πυροσβεστικά μέσα, ατομικό εξοπλισμό, αλλά και   απλήρωτες υπερωρίες και εκτός έδρας από τον Ιούνη του 2017. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των εναέριων μέσων που εδρεύουν στην Δυτική Ελλάδα έχει μειωθεί.
  Ταυτόχρονα η κυβερνητική πολιτική επιταχύνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τομέων της πυρόσβεσης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με την ενοικίαση στην ουσία προσωπικού της πυροσβεστικής σε ιδιωτικά αεροδρόμια και δρόμους, αφήνοντας απροστάτευτες τις περιουσίες του λαού μας, με την ενοικίαση εναέριων μέσων από ιδιωτικές εταιρείες με αντίτιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάθε ώρα πτήσης, προκειμένου να γίνει η κατάσβεση, με την ανάθεση σε ιδιώτες της διάνοιξης δασικών και αγροτικών δρόμων την ώρα της πυρκαγιάς. Με την έλλειψη συντήρησης και δημιουργίας πυροσβεστικών κρουνών και δεξαμενών, και την μίσθωση υδροφόρων οχημάτων από ιδιώτες.
      Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που ακολουθούνται χρόνια, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, διαχρονικά των κυβερνήσεων και των κομμάτων, που συμφωνούν με τις αποφάσεις της και που με συνέπεια τις υλοποιούν.
   Στην ουσία απουσιάζει πλήρως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για την πρόληψη αλλά και την καταστολή των πυρκαγιών από έναν ενιαίο δημόσιο φορέα δασοπυρόσβεσης. Ο όποιος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας υπάρχει σήμερα είναι ανεπαρκής, αφού αφορά σε ένα είδους συντονισμό υπηρεσιών, εθελοντών και ιδιωτών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
     Οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής είναι μεγάλες γιατί καταρχήν δεν αναδεικνύει αυτά τα προβλήματα, και ταυτόχρονα δεν διατυπώνει διεκδικήσεις και αιτήματα για ουσιαστικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.  Αντίθετα, κατεύθυνση της Περιφερειακής Αρχής, συμπλέοντας με την κυβέρνηση, είναι η προώθηση του εθελοντισμού στην πυρόσβεση, προκειμένου να κρυφτεί η γύμνια των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Κατά την γνώμη μας ο εθελοντισμός θα έχει ουσιαστικό νόημα όταν θα λειτουργεί επικουρικά σε ένα πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο Πυροσβεστικό Σώμα.
   Όμως η Περιφερειακή Αρχή αποδέχεται την στρατηγική του σημερινού δρόμου ανάπτυξης που κόβει τις χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, προκειμένου να ενισχύει με πακτωλούς χρημάτων τις επενδύσεις για τα κέρδη των λίγων, χειροκροτεί την πολιτική της ΕΕ, που στην πράξη δεν  χρηματοδοτεί έργα για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία.
     Ταυτόχρονα αναδείξαμε το γεγονός πως υπάρχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί μελιού που επλήγησαν από τις πυρκαγιές με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε στάβλους, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές, αλλά και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις που έβοσκαν τα ζώα τους. Επομένως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποζημιωθούν στο 100% για την παραγωγή και το κεφάλαιο, αλλά και να υπάρξει άμεση ενίσχυση σε ζωοτροφές και εκ μέρους της Περιφέρειας.
     Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής δεν υπήρξε απολύτως καμία δέσμευση για κάτι τέτοιο. Απόλυτη σιγή υπήρξε και στο θέμα της αλλαγής του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ που με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει, πετάει εκτός αποζημίωσης τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους. Στο ίδιο μήκος κύματος και για την ανάγκη διάνοιξης και συντήρησης αγροτικών δρόμων, καθώς και άμεσου σχεδιασμού και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές.
          Καλούμε λοιπόν τον λαό της Περιφέρειάς μας να βγάλει τα συμπεράσματά του γιατί η σημερινή πολιτική είναι καταστροφική για την ζωή του και τις ανάγκες του. Να παλέψει για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των καταστροφών. Να δυναμώσει την πάλη του για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, που θα προστατεύει και θα αξιοποιεί το δάσος σε όφελος του λαού, και που θα μεριμνά για την προστασία από τις πυρκαγιές.
  Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας
               Κώστας Κοτσιλιάνος

Σπύρος Κοτοπούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ