Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη σύλληψη της δασκάλας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας

Πρόσφατα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας συνέβησαν δύο περιστατικά που διατάραξαν την λειτουργία του σχολείου, αρχικά λόγω των γεγονότων και στην συνέχεια λόγω της διάστασης που πήρε κυρίως το ένα εξ αυτών, που αφορούσε δασκάλα και μαθητή της Β’ τάξης. 
Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
  • Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική) μέσα στο σχολείο απ’ όποιον κι αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται. Γιατί το σχολείο πρέπει να προστατεύει τα παιδιά και οφείλει να διδάξει την αρχή της μη βίας.
  • Δεν επιθυμούμε την ποινική δίωξη της δασκάλας, διότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας εντός της σχολικής κοινότητας. Επίσης, λόγω του πολύχρονου παιδαγωγικού της έργου και της αναγνώρισης που τυγχάνει γι αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα χωρίς να αμαυρωθεί αυτή η πορεία.
  • Είναι απαράδεκτη η στάση συμπολιτών μελών ή μη της σχολικής κοινότητας, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν «κλίμα » υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, οδηγώντας τους εμπλεκόμενους (γονείς, παιδί, δασκάλα) σε ψυχολογική κατάρρευση ή σύγχυση και το σχολείο (καθηγητές, γονείς, μαθητές) σε περαιτέρω αναταραχή.
  • Πρέπει οι γονείς να καταλάβουμε, ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους παιδαγωγούς να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, χωρίς να υποβιβάζουμε τον ρόλο τους και να ακυρώνουμε την θέση τους, έναντι των παιδιών και της σχολικής κοινότητας, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν σωστά και ανεπηρέαστα το παιδαγωγικό τους έργο.
Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει ως γονείς να είμαστε σίγουροι ότι κατά την διάρκεια του σχολείου τα παιδιά βρίσκονται σ ένα περιβάλλον ασφαλές όπου δεν παρενοχλούνται και δεν λαμβάνουν λάθος πρότυπα συμπεριφοράς. Γιατί πώς θα πείσεις ένα παιδί ότι η βία είναι λάθος αν δεν το διδάξεις με την συμπεριφορά σου; Πώς θα πειστεί ένα παιδί ότι πρέπει να σεβόμαστε την προσωπικότητα ή/και την ιδιαιτερότητα του άλλου αν ο διδάσκαλος του δεν πράττει το ίδιο;
  • Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι ανάγκη και υποχρέωση μας, συνολικά σαν κοινωνία και ατομικά ο καθένας, να μην εμπλέκουμε το σχολείο στις διαφορές μας, καθώς δεν είναι χώρος προβολής προσωπικών πεποιθήσεων, ούτε επίλυσης προβλημάτων. Αντίθετα, κάτι τέτοιο δυσκολεύει την παιδαγωγική διαδικασία, μεταφέρει την αντιπαλότητα εντός του σχολείου και οξύνει τα πνεύματα, με αποτέλεσμα την δυσκολία διαχείρισης κρίσεων και την δημιουργία δυσεπίλυτων καταστάσεων.
  • Προκειμένου, να δοθεί μία λύση στο θέμα που προέκυψε (μεταξύ δασκάλας και μαθητή) προτείνουμε η σχολική σύμβουλος να επιληφθεί άμεσα του θέματος ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ της δασκάλας και της οικογένειας, εντός τη σχολικής κοινότητας με τον κατάλληλο θεσμικό τρόπο. Θεωρούμε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης και την λήξη της, ώστε να μην αποτελέσει το σχολικό περιβάλλον «αρένα» στους μεταξύ τους διαξιφισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εκ του ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 
1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ