Υπάρχει ένα κοινό σημείο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των μικρών κομμάτων. Δηλαδή των κομμάτων εκείνων που δεν ξεπερνούν το αντιδημοκρατικό εκλογικό όριο του 3%. Τα μεν μικρά κόμματα επιθυμούν διακαώς την κατάργηση αυτού του αντιδημοκρατικού ορίου, ο δε ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει αυτή την κατάργηση επίσημα στο πρόγραμμά του για το πολιτικό σύστημα. Εξάλλου αυτό το εξήγγειλε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον...Ιούνιο 2013 από τα Χανιά. Μπορεί άραγε αυτό το κοινό σημείο να οδηγήσει σε πολιτική συμμαχία τον ΣΥΡΙΖΑ με τα μικρά κόμματα;
Τα κόμματα που δεν ξεπέρασαν το 3% στις βουλευτικές εκλογές το Μάϊο 2012, συγκέντρωσαν το απίστευτο ποσοστό του 19%!!!! Στις δε πρόσφατες ευρωεκλογές συγκέντρωσαν το επίσης υψηλό ποσοστό 17,13%!!!. Αν αυτό το ποσοστό προστεθεί στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτόματα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται αυτοδύναμος στην εξουσία.
Μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου διαψεύστηκαν πολλές προσδοκίες και ελπίδες των μικρών κομμάτων, αρκετά από τα τελευταία μπήκαν σε μια διαδικασία διαλόγου για εξεύρεση κοινών σημείων επαφής μεταξύ τους, ώστε να δουν τι μπορούν να κάνουν από κοινού. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει μέχρι στιγμής δύο προτάσεις.
Η μια λέει ότι θα πρέπει να κατέβουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πολλά μικρά κόμματα μαζί, ως ένας πολιτικός φορέας με διάφορες συνιστώσες. Το εγχείρημα όμως αυτό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Κυριότερα είναι δύο. Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές θέσεις και ταυτόχρονα τίθεται θέμα ηγεσίας του σχήματος. Το δεύτερο είναι ότι η συνεργασία πολλών μικρών κομμάτων, δεν οδηγεί αυτόματα και σε μαθηματική άθροιση και των ψήφων που λαμβάνουν το καθένα ξεχωριστά. Αυτό έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη. Τελευταίο παράδειγμα οι «Γέφυρες» κ.λ.π.
Η άλλη πρόταση λέει ότι θα πρέπει τα μικρά κόμματα να έρθουν σε πολιτική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κοινό μεταξύ τους σημείο είναι το εκλογικό όριο του 3%. Η συμφωνία αυτή θα λέει ότι, τα μεν μικρά κόμματα δεν θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές, τουναντίον θα στηρίξουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευτεί δημόσια, να ψηφίσει (ως πολιτικό αντάλλαγμα) πρώτο νομοσχέδιο τον εκλογικό νόμο με την κατάργηση του εκλογικού ορίου 3%. Έτσι, από τις επόμενες εκλογές και μετά, θα μπορούν τα μικρά κόμματα να εξασφαλίζουν τα ίδια εκπροσώπηση στη Βουλή.
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει και ο ίδιος την κατάργηση του εκλογικού ορίου 3%, αυτή η δεύτερη πρόταση κρίνεται πιο εφικτή και νομίζουμε ότι θα πρέπει να αρχίσει να συζητιέται ευρύτερα, δεδομένου ότι συνενώνει κάθε διαφορετική άποψη, μπροστά στο ενδεχόμενο ανοίγματος του πολιτικού συστήματος σε νέες κοινωνικές δυνάμεις. Εκτός φυσικά και αν ο ΣΥΡΙΖΑ, σκοπεύει να εξαπατήσει το λαό πάνω στο θέμα του εκλογικού νόμου, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ το 1981. Αυτό όμως θα φανεί αμέσως, από την ενδεχόμενη αδιαφορία του να συζητήσει τη δεύτερη πρόταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...