Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ «ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΩΝ» Του Λευτέρη Τηλιγάδα

Οι επεμβαίνοντες, οι παρεμβαίνοντες και ο Φρόυντ
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου δύο αξιόλογοι συμπολίτες μας (ο δεύτερος και με θεσμική ιδιότητα) με δημόσιες παρεμβάσεις τους κατέθεσαν επισημάνσεις και προτάσεις για το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου.

Η παρέμβαση Μάτσα
Στις 3 Ιουνίου 2014 ο κ. Μάτσας λοιπόν, επέλεξε να εγκαταλείψει την ιδιωτία του και με πραγματικό ενδιαφέρον να εκφράσει την άποψη του ως «ενεργός πολίτης». Το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να καταγραφεί ως υπεύθυνο και χρήσιμο[1], εάν ο κ. Μάτσας, είχε φροντίσει πριν, να ενημερωθεί για τα όσα έχουν προηγηθεί της επικοινωνιακής παρέμβασής του, είτε από την Δημοτική Αρχή, είτε από τις πολυάριθμες ενημερωτικές εκδηλώσεις της «Ανοιχτής συνέλευσης για την προστασία και αναζωογόνηση του Παπατρατείου δημοτικού πάρκου Αγρινίου».
Δυστυχώς όμως, ούτε το πρώτο έκανε, ούτε το δεύτερο,[2]. Με αποτέλεσμα η παρέμβαση αυτή να παραμένει μια συναισθηματικού τύπου προσέγγιση, ενός εξαιρετικά σύνθετου προβλήματος.
Επιπλέον η λογική των «ίσων αποστάσεων», αλλά και της «τσουβαλοποίησης» των προθέσεων, των θέσεων και των δράσεων των εμπλεκόμενων σε πολιτικό, κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο[3], που επιλέγει ο κ. Μάτσας, περισσότερο υποσκάπτει την όποια δράση προς τον «ευκταίο»[4] στόχο της, παρά τον επιδιώκει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η «εγρήγορση», την οποία εύχεται, να νοείτε από όσους δεν έχουν «εθελοτυφλήσει», ως φραστικό μόνο, και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό ξόρκι των ευθυνών, ευαίσθητων, πλην όμως ιδιωτευόντων πολιτών, παρά ως αφυπνιστική κατάσταση της προγενέστερης αδιαφορίας των.
Σε ό,τι αφορά τα έξι σημεία-δράσεις, τα οποία η συγκεκριμένη επιστολή ορίζει ως απαραίτητα να υλοποιηθούν σήμερα, θα αναφερθώ στη συνέχεια, αφού στο σύνολο τους έχουν υιοθετηθεί από την επόμενη κατά σειρά δημόσια παρέμβαση για το ίδιο θέμα.

Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση, ούτε πριν, ούτε τώρα, ούτε ποτέ, μήτε στις προθέσεις μου, μήτε στη σκέψη μου, μήτε στους στόχους μου, ήταν, είναι ή θα είναι, η αποθάρρυνση της δημόσιας έκφρασης των συμπολιτών μου. Πάντα πίστευα το αντίθετο και γι’ αυτό αγωνιζόμουν. Από κάποιους όμως συμπολίτες και φίλους μου, που και αξιοσημείωτη ιδεολογική κατάρτιση έχουν, και πολιτικά έμπειροι και ευφυής είναι, και ψηλά στα κοινωνικά στρώματα της τοπικής κοινωνίας βρίσκονται, και υψηλό επιστημονικό κύρος διαθέτουν, όπως ο καρδιολόγος και φίλος μου Νίκος Μάτσας, περιμένω πιο πολλά.

Η παρέμβαση Τραπεζιώτη

Εννέα μέρες αργότερα (Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014) ο κ. Δ. Τραπεζιώτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  «Αγρίνιο Ανατροπή τώρα – Πολίτες σε δράση», και για λογαριασμό της, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς το δήμο Αγρινίου για το ζήτημα του Πάρκου, υιοθετώντας πλήρως, όπως προαναφέραμε την προηγούμενη δημόσια παρέμβαση του κ. Μάτσα.
Πραγματικά, είναι απορίας άξιο, πως μια δημοτική παράταξη, η οποία έχει ως μέλη της τον κ. Λυμπουρίδη, τον κ Αυδή, τον κ. Μαρίφογλου, την κ. Τσιτσιμελή, αλλά και αρκετά άλλα μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου», μπορεί να εκδώσει ένα τόσο «αβάσιμο» (τυπικά και ουσιαστικά), αλλά κυρίως «επικίνδυνο», για την προστασία και την αποκατάσταση του Πάρκου Αγρινίου, κείμενο.
Η μόνη απάντηση, που μπορούμε να δώσουμε, είναι ότι τα παραπάνω μέλη της συγκεκριμένης παράταξης, τα οποία και ενεργά είναι στη συνέλευση, και σαφώς ενημερωμένα, δεν ρωτήθηκαν καν.
Εάν ο κ. Τραπεζιώτης τους ρωτούσε, θα μάθαινε ότι καμιά «επιτροπή κατοίκων κατά της καταστροφής και υπέρ της αναζωογόνησης του πάρκου» δεν λειτουργεί στα όρια του Καλλικρατικού δήμου Αγρινίου. Αυτό που λειτουργεί είναι, η «Ανοιχτή Συνέλευση για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου».
Η σύγχυση αυτών των δύο «ονομάτων» δεν αποτελεί κατά την άποψη μας μια τυπική γλωσσική παραπράξη[5] μόνο. Είναι πολύ ουσιαστική.
Μεγαλύτερη απορία όμως προκαλεί η προχειρότητα και η ευκολία με την οποία η συγκεκριμένη παράταξη υιοθετεί και προτείνει, τις δράσεις εκείνες, που συναισθηματικά ορίζει ο κ. Μάτσας, ως «απαραίτητες ενέργειες» για την χρήση του χώρου.
Άλλη βαρύτητα όμως οφείλει να έχει η άποψη ενός συμπολίτη μας, και άλλη η θέση ενός θεσμικού προσώπου. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή εκπονείτε στο όνομα μιας «αριστερής» αυτοδιοικητικής παράταξης.
Ας δούμε όμως τις δράσεις που προτείνονται από τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» και για λογαριασμό της.
Γράφει ο κ. Τραπεζιώτης. «Σήμερα πρέπει άμεσα να γίνουν τα παρακάτω; Οι υπηρεσίες του δήμου να καθαρίσουν τους δρόμους του πάρκου, να κλαδέψουν τα αγριόχορτα και ότι άλλο χρειάζεται με την επίβλεψη των γεωπόνων του Δήμου, ώστε να είναι πλήρως επισκέψιμο.»
a.  Το Πάρκο αυτή τη στιγμή είναι στο σύνολο του ένα εργοτάξιο 54 στρεμμάτων, και αυτό, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Τραπεζιώτης, ως έγκριτος νομικός που είναι, δεν μπορεί να είναι επισκέψιμο. Το «καθάρισμα των δρόμων» και το «κλάδεμα(;) των αγριόχορτων», σε καμία περίπτωση δεν το καθιστά ένα εργοτάξιο επισκέψιμο.
b.  Πραγματική εντύπωση μας προκαλεί το αίτημα περί «κλαδέματος των αγριόχορτων». Τι θα πει «κλάδεμα αγριόχορτων»;  Εξ’ όσων γνωρίζουμε το κλάδεμα είναι «η αφαίρεση τμημάτων των φυτών με κατάλληλα εργαλεία, που πραγματοποιείται με σκοπό να ρυθμιστεί η ανάπτυξη τους ή η παραγωγή ανθέων και καρπών».
Μόνο ως «ολίσθημα της πένας» (φροϋδικό σύμπτωμα) λοιπόν μπορούμε να αντιληφθούμε την συγκεκριμένη φράση.
c.  Τέλος η γενικότητα της φράσης «ότι άλλο χρειάζεται με την επίβλεψη των γεωπόνων του Δήμου, ώστε να είναι πλήρως επισκέψιμο» μόνο ως πρόχειρη αοριστολογία μπορεί να ερμηνευθεί, όχι μόνο από μας, αλλά, όπως υποθέτουμε, και από τους γεωπόνους του δήμου.

2)  «Να απομακρυνθούν τα μπάζα και οι πέτρες από το προαύλιο της εκκλησίας ώστε να υπάρξει πρόσβαση στο χώρο αυτό», ζητάει ο κ. Τραπεζιώτης.
Να απομακρυνθούν; Και που να πάνε; Στις «μάντρες» της περιοχής ή κατά το δοκούν όλων όσων θα προστρέξουν να «βάλουν κλήρο επί των δομικών υλικών της κηποτεχνίας του πάρκου»;
Οι επόμενες τέσσερις δράσεις [Να ανοίξει και να αποκατασταθεί η είσοδος από του Αϋφαντόπουλου ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να εισέρχεται από την είσοδο αυτή, Οι πλαϊνές είσοδοι από την Καζαντζάκη, θα πρέπει να γίνουν ασφαλείς γιατί πολλοί συμπολίτες μας εισέρχονται από τις εισόδους αυτές, Να καθαρισθεί και να επιδιορθωθεί το σανίδωμα στο κηποθέατρο, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σ’ αυτό και να λειτουργήσει όλη τη θερινή περίοδο, Επαρκής φωτισμός στους κεντρικούς δρόμους], της παρέμβασης Μάτσα – Τραπεζιώτη, αφορούν στην προσβασιμότητα και στην χρηστικότητα του χώρου από τους Αγρινιώτες, η οποία όμως ΣΗΜΕΡΑ και με την συγκεκριμένη ιδιότητα του Πάρκου, ως εργοτάξιο, και παράνομη είναι, και επικίνδυνη για τους πολίτες.
Η έβδομη δράση αφορά την «αποκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών και παρουσία μόνιμα υδροφόρας του δήμου για την πυροπροστασία του πάρκου».
Η συγκεκριμένη πρόταση μαζί με την ΚΟΠΗ των αγριόχορτων, είναι πράγματι μια επιτακτική και ουσιαστική δράση για την πυροπροστασία του Πάρκου, αλλά εάν ο κ. Τραπεζιώτης, φρόντιζε να είχε ενημερωθεί από τον κ. Μαρίφογλου, ο οποίος την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2017 συμμετείχε στην ενημέρωση που πραγματοποίησε η δικηγόρος της «Συνέλευσης»[6] του Πάρκου, θα γνώριζε, πριν αποστείλει την ανοικτή επιστολή του, πως ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε κοινοποιήσει στον Δήμο έγγραφο, με το οποίο τον έθετε προ των ευθυνών του για την πυροπροστασία του Πάρκου. Ενισχυτικά βέβαια στην υπεύθυνη στη στάση αυτή της Πυροσβεστικής Αγρίνιου θα μπορούσε κάθε θεσμικός παράγοντας της πόλης να αιτηθεί δημόσια τα ίδια, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η παρέμβαση του δεν θα εξέθετε τον συγκεκριμένο χώρο σε άλλους κινδύνους.
Τελευταίο αίτημα της παρέμβασης Τραπεζιώτη είναι η «Περίφραξη και σηματοδότηση των εργοταξιακών χώρων για την αποφυγή ατυχημάτων».
Θα ήταν «ευχής έργον» ο Δήμος Αγρινίου να επιλέξει την σταδιακή υλοποίηση, της απαράδεκτης κατά την κρίση μας, μελέτης του, μετατρέποντας κάθε φορά σε εργοτάξιο ένα συγκεκριμένο τμήμα του Πάρκου, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την χρήση της υπόλοιπης έκτασης του από τους Αγρινιώτες, που θα επιθυμούσαν να το επισκεφθούν για την κάθε είδους ψυχαγωγία τους. Κάτι τέτοιο όμως, όπως είναι γνωστό σε όλους, δεν συνέβη με αποτέλεσμα τα έργα να έχουν επεκταθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του Πάρκου.
Συνεπώς για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση, θα πρέπει να αποκλειστεί όλο το Πάρκο πλην του αναψυκτηρίου. Αυτό όμως αναιρεί τις δράσεις 3), 4), 5) και 6), γεγονός που χαρακτηρίζει την προχειρότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το έργο της «Ανάπλαση του Παπαστρατείου Πάρκου» αποτελεί πια ένα μεγάλο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό πρόβλημα του σημαντικότερου ίσως κοινωνικού και δημόσιου χώρου πρασίνου της πόλης, το οποίο ούτε με «τσαπατσουλιές» μπορεί να διορθωθεί, ούτε στη δράση αδρανούντων μέχρι σήμερα «πολιτών- εθελοντών», που «θα πάρουν», ξαφνικά, «τους κασμάδες στα χέρια» και θα εφορμήσουν χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα «κατά παντός θάμνου και δέντρου», μπορεί να εγκαταλειφθεί.
Αποκατάσταση του Πάρκου, εάν δεν συσταθεί ειδική δημοτική υπηρεσία ολοκληρωμένης διαχείρισης του Πάρκου, με εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, αποκλείεται να υπάρξει.
ΣΗΜΕΡΑ, ακόμα και η πιο απλή παρέμβαση αποκατάστασης, απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, πόρους, χρονοδιάγραμμα εργασιών και υπευθυνότητα. Με επισπεύδοντες, που βγαίνουν στις εδώδιμες πίστες, για να τραγουδήσουν, παράφωνα, τους στίχους από το γνωστό τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου:«[…] περάστε κόσμε[…] ασώματος η κεφαλή[…]» δε γίνεται να υπάρξει αποτέλεσμα της προκοπής.
Λευτέρης Τηλιγάδας
(Με την ιδιότητα του μέλους
της «Συνέλευσης» του Πάρκου)
Αγρίνιο 19/06/2014
----------------
[1] Σήμερα το Πάρκο Αγρινίου έχει ανάγκη από υπεύθυνες και χρήσιμες δράσεις και όχι από συναισθηματικές, αλλά ανεύθυνες επικοινωνιακές παρεμβάσεις καλών προθέσεων μόνο.
[2] Γράφει ο κ. Μάτσας: «Το τι λένε τα σχέδια δεν το ξέρουμε»
[3] Γράφει ο κ. Μάτσας: «Επίσημοι και ανεπίσημοι, επώνυμοι και μη, υπεύθυνοι και μη, ευαίσθητοι και μη δεν μπορεί να εθελοτυφλούμε και να έχουμε ένα πάρκο σε κακή κατάσταση.»
[4] Γράφει ο κ. Μάτσας: «Ας ελπίσουμε στην εγρήγορση όλων.»
[5] Ο Φρόυντ υποστηρίζει ότι τα λάθη χωρίς προφανές νόημα - συχνότερα οι ολισθήσεις της πένας και της γλώσσας (τα περίφημα «lapsus» ή «Slips of the tongue» στα αγγλικά ή «παραπράξεις» στα ελληνικά), οι πράξεις παράλειψης και επιλεκτικής αμνησίας - φέρνουν τα κρυμμένα μηνύματα από το ασυνείδητο.

[6] «Ανοιχτή συνέλευση για την προστασία και αναζωογόνηση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ