Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Για έναν Δήμο ενεργών πολιτών - Του Γιώργου Δ. Καραμητσόπουλου*

Ακούω όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, καθώς πλησιάζουμε προς τις Δημοτικές εκλογές, για πρωτοβουλίες κομμάτων για τη δημιουργία «ανεξάρτητων» Δημοτικών σχημάτων
Ακούω επίσης για υπόγειες κινήσεις οικονομικών και άλλων παραγόντων για προώθηση των δικών τους «ανεξάρτητων» υποψηφίων
Έχω τη γνώμη ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από ακόμα μία καθαρά κομματική παράταξη ενδεδυμένη το μανδύα της «ανεξάρτητης», που φυσικά δεν μπορεί να ξεγελάσει κανένα. Άλλωστε η εμπειρία μας από τις τελευταίες δεκαετίες κατά τις οποίες κυριάρχησαν και... στον Δήμο Αγρινίου οι κομματικές παρατάξεις μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τους πολίτες και την πόλη μας. 

Ούτε φυσικά έχει ανάγκη από αχυράνθρωπους στη θέση του Δημάρχου που θα «εργάζονται» για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. 

Πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται ερήμην της κοινωνίας. 

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι η ενεργοποίηση των πολιτών, χρειαζόμαστε μια κοινωνία ενεργών πολιτών. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα δεν είναι ατομικά κι ούτε μπορούν να λυθούν ατομικά, παρά μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογική διεκδίκηση. 

Μόνο μια Δημοτική κίνηση που θα βασίζεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά και θα γεννηθεί όχι μέσα από μηχανισμούς, όχι για τα συμφέροντα των λίγων, αλλά από την ανάγκη να εκφραστεί το πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας που νιώθει ότι σήμερα δεν έχει φωνή και βρίσκεται στο περιθώριο, μόνο μια τέτοια Δημοτική κίνηση μπορεί χωρίς δεσμεύσεις να αγωνιστεί για τις ανάγκες όλων των Δημοτών. 

Μια συνεργασία δηλαδή ενεργών πολιτών που αισθάνονται την ανάγκη να βοηθήσουν τον τόπο τους, που έχουν διάθεση και όρεξη να προσφέρουν ανιδιοτελώς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης και να παλέψουν ενωμένοι για το κοινό καλό μακριά από εξαρτήσεις από πολιτικά κόμματα ή οικονομικούς και άλλους παράγοντες. 

Σκοπός μια τέτοιας κίνησης δεν θα είναι «να πάρουμε στα χέρια μας τον Δήμο» που ακούω συχνά να λέγεται από κομματικά στελέχη ή οικονομικούς παράγοντες που θέλουν να ελέγχουν τον Δήμο, σκοπός μιας τέτοιας πραγματικά ανεξάρτητης κίνησης θα είναι οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους τον Δήμο. 

*Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος 

Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc] 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ