Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΑΤΡΑ ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Περιβάλλον και Φυσικός Πλούτος στο στόχαστρο Κυβέρνησης, Κεφαλαίου και Μνημονιακών Πολιτικών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ-6.30 μμ Αγορά Αργύρη, Πάτρα
Την Παρασκευή 8 Ιουνίου η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα ανοίγει στην Πάτρα τη δημόσια συζήτηση για....
δύο μείζονα θέματα που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν σοβαρά τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας. Οι έρευνες και στη συνέχεια οι γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή μας προωθούνται με γρήγορους ρυθμούς μετά την σκανδαλώδη παραχώρηση από την κυβέρνηση, με την πλήρη συναίνεση της Περιφέρειας, σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες αρχικά των θαλάσσιων οικοπέδων του Πατραϊκού Κόλπου του Κατακόλου και στη συνέχεια της χερσαίας ζώνης της ΒΔ Πελοποννήσου (Ηλεία, δυτική Αχαΐα) και της Αιτωλοακαρνανίας, παράλληλα με άλλα οικόπεδα σε Ήπειρο και Ιόνιο. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ αντιδράσεις προκαλεί η παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας σε εταιρείες και πολυεθνικές, οι γεωπολιτικές συνέπειες για την περιοχή, το ενεργειακό μοντέλο που προωθείται από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το άλλο μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που ψήφισε το 2016 η Περιφέρεια στη βάση του σχεδίου της κυβέρνησης (ΕΣΔΑ), δείχνει ήδη τις ανεπάρκειές του, αλλά και την προσκόλληση στην κατασκευή εργοστασίων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης. Ο αγώνας των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας έφερε στο φως την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού στον Δήμο, ενώ παράλληλα ανοιχτό είναι το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Αχαΐα και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Η ιεράρχηση στη χρηματοδότηση έργων με κριτήρια κέρδους από κυβέρνηση και ΕΕ, οι αποσπασματικές δράσεις, η υποβάθμιση της αποκεντρωμένης διαλογής στην πηγή και της εκτεταμένης ανακύκλωσης υπονομεύουν τη δυνατότητα περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και με χαμηλό κόστος για τους κατοίκους.
Στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΑΡΠΑ είναι η ενημέρωση, αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών και η οργάνωση αντιστάσεων από τοπικά κινήματα. Γι΄ αυτό το λόγο στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα τοποθετηθούν μέλη κινήσεων και πρωτοβουλιών ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και πρωτοβουλιών κατοίκων για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι: Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και του Δυτικού Μετώπου Αττικής (για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής), Πάνος Τσερόλας, γεωλόγος-ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ στην γεωλογία πετρελαίων και συγγραφέας, και ο Άγγελος Χάγιος, χημικός μηχανικός, πρώην περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Κατερίνα Χαμηλάκη, περιφερειακή σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης-Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στη Δυτική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ