Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ενεργές και ουσιαστικές πολιτικές από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Πρόγραμμα για την Ισότητα των Φύλων

Το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν οι ενημερωτικές δράσεις και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Τοπικού Προγράμματος για την Ισότητα των Φύλων, έδωσε το...
Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στο Πρόγραμμα Ισότητας που αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες Προτεραιότητας, όπως είναι η 1) δραστηριοποίηση της Περιφέρειας σε πεδία πολιτικής: Σχεδιασμός και υλοποίηση έμφυλων πολιτικών και δράσεων, η 2) ενίσχυση της ικανότητας της Περιφέρειας να ανταποκρίνεται στο ρόλο της, σε ότι αφορά τη διάσταση του φύλου και τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την υπογραφή της Χάρτας, καθώς και 3) στον τομέα της δικτύωσης.
«Στις θεμελιώδεις δεσμεύσεις και αρχές μας για την Ισότητα των Φύλων είναι η προώθηση της ένταξης ουσιαστικών και ενεργών πολιτικών ισότητας στο πρόγραμμα και στις δράσεις της, μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων υπέρ της ισότητας των φύλων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον της» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφέροντας πως από την έναρξη του θεσμού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες, ενώ έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ) με στόχο την υποστήριξη ένταξης της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, τόνισε πως «οι προσπάθειες που γίνονται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό είναι σημαντικές ώστε να επιτευχθεί πλήρης και ουσιαστική ισότητα», ενώ η εισηγητής του θέματος και μέλος της επιτροπής του ΠΕΠΙΣ, Περιφερειακή Σύμβουλος Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου ανέλυσε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ισότητας, με τις παρεμβάσεις – μέτρα και τις ενδεικτικές δράσεις.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε: «Η ισότητα των φύλων σημαίνει ίση πρόσβαση, ενδυνάμωση, υπευθυνότητα και ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, ίση κατανομή πόρων και διείσδυσης στην πληροφορία. Αυτό, όμως σημαίνει και την αποδοχή εξίσου των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και των διαφορετικών ρόλων που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η επίτευξη της ισότητας των φύλων είναι κεντρικής σημασίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη λειτουργία της δημοκρατίας, του σεβασμού του κράτους δικαίου και της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας».

Τι περιλαμβάνει το Περιφερειακό Πρόγραμμα
1ος Άξονας – Δραστηριοποίηση σε πεδία πολιτικής:
Προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην κοινωνία των πολιτών, ενίσχυση συλλογικών οργάνων εκπροσώπησης γυναικών, αξιοποίηση τοπικών γυναικείων οργανώσεων, υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης, συνεργασίες με αρμόδιους φορείς, σχεδιασμός και υλοποίηση επιμορφωτικών και ενημερωτικών δράσεων, ενθάρρυνση της θέσης της γυναίκας στην τοπική οικονομία, θέσπιση ετήσιου θεσμού βραβείων γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενίσχυση του γυναικείου αγροτικού συνεταιρίζεσθαι κ.α.
2ος Άξονας – Ενίσχυση ανταπόκρισης στο ρόλο της διάστασης φύλου και δεσμεύσεις από τη Χάρτα:
Ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΠΔΕ να σχεδιάζει, να παρακολουθεί και να αξιολογεί έμφυλες πολιτικές και δράσεις, σχεδιασμός συστήματος παρακολούθησης των αναγκών και της θέσης των γυναικών στην Περιφέρεια, ανάπτυξη Εργαλείων και Μεθοδολογιών, παρακολούθηση στατιστικών στοιχείων, ανάπτυξη δικτύου Εθελοντών Ισότητας, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αιρετών στελεχών και υπαλλήλων κ.α.
3ος Άξονας – Δικτύωση:

Ανάπτυξη δικτυώσεων και ενίσχυση συνεργασιών, ανάπτυξη συνεργασιών με ευρωπαϊκούς και με κεντρικούς φορείς, ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ανάπτυξη συνεργασιών με Δήμους, δίκτυο Ισότητας, λειτουργία Περιφερειακού Φόρουμ Ισότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ