Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τα μαυσωλεία της ανάπτυξης και οι νεκροθάφτες της Αυτοδιοίκησης (μέρος Β΄)


Του Κώστα Παπαθεοδώρου 
Συνεχίζοντας την αναφορά μου στις επικείμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα αναφερθώ για προφανείς λόγους στην Ήπειρο: την πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας και από τις προβληματικότερες στην Ευρώπη.
Η Ήπειρος της φτώχειας και της ανεργίας, του αποκλεισμού και της εγκατάλειψης, της ήττας και της μοιρολατρίας…Αλλά και της καθαρότητας και της ευαισθησίας, της θλίψης και της μελαγχολίας, της ευθύτητας και.... της ποίησης, του μύθου και της ιστορίας…Είναι και αυτή η ‘Ήπειρος- όψη και πλευρά της οποίας αγνοούν- πολλοί από αυτούς που διοικούν και μερικοί από εκείνους που φιλοδοξούν να γίνουν οι αυριανοί… χαλίφηδες! Και δυστυχώς η άγνοιά τους αποτελεί ένα συμβολικό δείγμα της διάλυσης και της κατάντιας αυτού του τόπου, ο οποίος εξαιτίας τους σήμερα είναι ένας τόπος χωρίς…ταυτότητα!
Γιατί πως αλλιώς να ερμηνευτεί η εμμονή όλων εκείνων που κατανέμουν τα λιγοστά κονδύλια του ΕΣΠΑ να τα κατευθύνουν σε δράσεις και έργα χωρίς κυρίαρχο πολιτισμικό υπόβαθρο και δίχως σχέδιο για την τόνωση της τοπικής οικονομίας ή και δημιουργίας θέσεων εργασίας.Και επειδή η αοριστολογία δε συνιστά εποικοδομητική και αξιόπιστη κριτική θα αναφερθώ συγκεκριμένα στην απόφαση για ένταξη και χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ της διαμόρφωσης του Σκευοφυλακίου της Μητρόπολης Ιωαννίνων. 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπέρ της κατασκευής του έργου -προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ- τάχθηκαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννίνων, χαρακτηρίζοντας το ως: «σημαντικό για την αναβάθμιση του μοναστηριακού συμπλέγματος και την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων στο Νησί».Παράδειγμα δεύτερο. Εμβρόντητος διάβασα την ανακοίνωση ότι:
«Θετική κατάληξη είχαν οι πολύμηνες προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφέρεια για την παραχώρηση έκτασης του στρατοπέδου Παπακώστα για την ανέγερση Διοικητηρίου…»Είναι δυνατόν τη στιγμή που η χώρα διαλύεται, ο κοινωνικός ιστός θρυμματίζεται και η τοπική οικονομία καταρρέει, αυτοί να θριαμβολογούν επειδή εξασφάλισαν πόρους- από τους ελάχιστους εναπομείναντες- για να κατασκευάσουν διοικητήρια και… μαυσωλεία; Είναι δυνατόν; Έχω μπροστά μου την εικόνα των έρημων -πλέον- Δημαρχιακών Μεγάρων που κατασκευάστηκαν και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη… συνένωση των Δήμων. 
Τέτοιος συντονισμός και προγραμματισμός! Μπροστά μου έχω, επίσης, την εικόνα της Σπηλιάς του Αι Βλάσση, μια τρύπα στο Βουνό της Ροδιάς όπου ο τότε ανεκδιήγητος Νομάρχης για να εξασφαλίσει την «ευχή» των Καλόγηρων του μοναστηριού στα Φλάμπουρα, ενέκρινε κάμποσες χιλιάδες ευρώ για να φτιάξει λιθόστρωτο δρομάκι, ξύλινα γεφυράκια, περίτεχνα κάγκελα πέτρινο περίβολο και κιόσκι για να αναπαύονται και να κοπρίζουν τα… γελάδια του Αποστόλη!Μιας και τόφερε η κουβέντα, να ξαναθυμίσω ότι τα έργα που κατασκεύασαν χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες στη λιμνοθάλασσα με κονδύλια του ΕΠΣΑ οι Καλόγηροι, έχουν κριθεί αυθαίρετα και … κατεδαφιστέα. 
Δυστυχώς όμως η κατεδάφιση των κτισμάτων και των λιμναίων κατασκευών δεν προχωράει για πολυποίκιλους λόγους τους οποίους σύντομα θα περιγράψουμε. Διότι δεν υπάρχουν ευθύνες μόνο για τις τότε αδειοδοτήσεις αλλά και τώρα για ολιγωρία…Κοντολογίς, οι εκλογές πλησιάζουν και δυστυχώς ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν όραμα,πίστη και σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση. Οι γυρολόγοι κυριαρχούν και οι άξεστοι ορίζουν τον πολιτισμό μας!
Σε όλη την Ήπειρο ξεχωρίζει - δυστυχώς μόνο- ο Χρυσόστομος Βούζας -τον οποίο ξαναναφέρω γιατί αρχικά αδίκησα- ο οποίος από τη θέση της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζίτσας, αντί να υποκύψει στην ευκολία κραυγάζοντας διαρκώς για σκάνδαλα και μίζες, αξιοποίησε το χώρο και το χρόνο διοργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις που προσέφεραν ακόμη και επαγγελματικές διεξόδους στους αποκαμωμένους από τα αλλεπάλληλα πλήγματα πολίτες και παράλληλα, έφτασε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για χάρη του… Καλαμά!
Στη Δημοκρατία οι πολίτες έχουν ευθύνη και εμείς όσο επιμένουμε στις γνωστές συνταγές και στις προσφερόμενες συστημικές επιλογές, η Ελλάδα θα παραμένει όμηρος της γερμανικής ηγεμονίας και της πρωτοφανούς ακρότητάς της και ο χωρίς ταυτότητα και πυξίδα τόπος μας, σύντομα θα υποκύψει σε αργό κι επώδυνο θάνατο.
Εκτός και αν αυτή η πορεία σταματήσει τώρα. Έστω το Μάη με τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές!Αφού η εφεκτική πολιτική ηγεσία που αναλώνεται σε διηγήσεις γελοίων ιστοριών επιτυχίας (success story), δεν μπορεί, δεν θέλει, δεν ξέρει να συγκρουστεί, οι πολίτες οφείλουν να πάρουν θέση. Αλλιώς δεν γίνεται…Γιατί όπως λέει ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους»: δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα σε σώσουν, αυτοί που σε κατάστρεψαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ